Επιταχύνονται οι ρυθμοί στο Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 16:24

Εντός του 2006 αναμένεται να γινει γνωστό αν το υπό αξιολόγηση έργο κατασκευής του οδικού άξονα Σαγιάδας-Κονίσπολης-Αγίων Σαράντα θα ενταχθεί τελικά στο Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ). Ο εν λόγω άξονας, μήκους περίπου 60 χλμ, θα συνδέσει την Ελλάδα με ένα απομονωμένο τμήμα ελληνικού πληθυσμού στην Αλβανία και -εφόσον προχωρήσει- θα αποτελέσει το τρίτο μεγάλο έργο υποδομής που θα ενταχθεί στο ΕΣΟΑΒ.

Μέχρι το τέλος του 2005 αναμένονται τα πορίσματα μελέτης που εκπονείται για το έργο από ομάδα Ιταλών και Γάλλων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου.

Γενικότερα το Ελληνικό Σχέδιο προωθείται πλέον με γοργούς ρυθμούς, με την απορρόφηση κονδυλίων να έχει φτάσει στο 10,4% (57 εκατ. ευρώ), από 2,1% όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ενώ ικανοποιητικοί είναι οι ρυθμοί στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων η απορρόφηση στη Βουλγαρία έχει φτάσει στο 100%, έναντι 85% στη Ρουμανία και 75% στην Αλβανία. Στο 16,5% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό στην πΓΔΜ, ενώ η Σερβία-Μαυροβούνιο βρίσκεται στο 6%. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι μηδενικό, αν και -στο πεδίο των μεγάλων έργων υποδομής- έχει ενταχθεί στο ΕΣΟΑΒτο λεγόμενο «Κτίριο των Θεσμών», εμβαδού 24.000 τμ και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, για το οποίο η ελληνική πλευρά θα διαθέσει 13,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα