Δέσμη προτάσεων από τους βορειοελλαδίτες εξαγωγείς

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 18:11

Aλλαγή του νομικού πλαισίου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ελεύθερη ζώνη εμπορίου τύπου ΙΙ, και κατάργηση των επιβαρύνσεων για τη χρήση των τελωνείων Β' και Γ' του νομού από τις επιχειρήσεις, πρότεινε -μεταξύ άλλων- στον υφυπουργό Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα το προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη διάρκεια συνάντησης επ' ευκαιρία της 70ης ΔΕΘ.

Η διοίκηση του ΣΕΒΕ ζήτησε από τον κ. Ρεγκούζα να διευθετήσει το θέμα των καθυστερήσεων στην επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και εισηγήθηκε την παράταση της έκπτωσης για δαπάνες χωρίς παραστατικά από τα ακαθάριστα έσοδα των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να αναγνωριστεί ο φόρος που έχει καταβληθεί στα μερίσματα θυγατρικών του εξωτερικού για τον υπολογισμό έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος της ημεδαπής εταιρείας.

Η αποφυγή διπλής φορολογίας των κερδών, με σύναψη συμφωνιών με όλες τις χώρες, αποτελεί ένα ακόμη από τα αιτήματα του ΣΕΒΕ, όπως και η τροποποίηση ή κατάργηση του άρθρου 14 του Ν. 2523/97 σχετικά με τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων σε περίπτωση διαπίστωσης φορολογικών παραβάσεων και η κατάργηση της εισφοράς 0,6% Ν. 128/75 ή αξιοποίησή της υπέρ των εξαγωγών.

Ο κ. Ρεγκούζας συμφώνησε να δρομολογήσει λύσεις για όσα εξ αυτών είναι άμεσης αντιμετώπισης και παρέμεινε επιφυλακτικός σε άλλα.

Η διοίκηση του ΣΕΒΕ συναντήθηκε επίσης με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος υποστήριξε το αίτημα του ΣΕΒΕ περί καθιέρωσης σπουδών για το διεθνές εμπόριο στα ΑΕΙ. Το θέμα αυτό θα θέσει η διοίκηση του ΣΕΒΕ στην υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, κατά την αυριανή τους συνάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα