«Η Β. Ελλάδα μπαίνει στην τροχιά του μέλλοντος που δικαιούται»

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Καραμανλή στα εγκαίνια της ΔΕΘ
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 20:00

«... Η Δ.Ε.Θ., είναι ο πιο σημαντικός θεσμός για την προβολή των παραγωγικών δυνατοτήτων της Χώρας. Είναι θεσμός που υπηρετεί

- την επιχειρηματικότητα,

- την εξωστρέφεια της Οικονομίας μας,

- την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Για όλα αυτά, η Δ.Ε.Θ χρειάζεται μία νέα ώθηση, ώστε να γίνει η πόλη μας "Περιφερειακό Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο". Αυτή είναι η στόχευση της Κυβέρνησης. Και στη στόχευση αυτή είναι, ήδη, προσανατολισμένη η στρατηγική της HELEXPO.

... Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη,αποκτούν αυξανόμενη γεωπολιτική σπουδαιότητα και νέα δυναμική ανάπτυξης. Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική που διαμορφώνει για το βορειοελλαδικό χώρο η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, όταν η Ελλάδα θα συνδεθεί και γεωγραφικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, μπορούν να γίνουν γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Να γίνουν κέντρο για την υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Κόμβος διεθνούς συνεργασίας. Καρδιά της ευρύτερης περιοχής μας. Αυτός είναι ο στόχος, που μοιραζόμαστε. Και για το στόχο αυτό, εργαζόμαστε με Πρόγραμμα και Σχέδιο. Με ρεαλισμό και όραμα.

Η Β. Ελλάδα μπαίνει, πια, στην τροχιά του μέλλοντος που δικαιούται. Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αποκτά νέα οργανωτική δομή, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα

- στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Χώρας μας,

- την ανάπτυξη των τριών Περιφερειών και

- την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μ' αυτούς ακριβώς τους στόχους καταρτίζεται (και ολοκληρώνεται, πριν από το τέλος του χρόνου) «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας». Ένα σχέδιο προοπτικής για τις τρεις Περιφέρειες, που ορίζει ως πυλώνες της αναπτυξιακής προοπτικής τους, την Τεχνολογία, την Καινοτομία, την Ανταγωνιστικότητα.

- Αποβλέπει στην ανάδειξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους και χαράζει το δρόμο για μια ανταγωνιστική περιφερειακή Οικονομία, με εσωτερική συνοχή και εξωστρεφή προσανατολισμό.

Σημαντική θέση στο Στρατηγικό αυτό Σχέδιο κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώθηκε, ήδη, η μελέτη εξειδίκευσης και προχωρά ο σχεδιασμός της, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό των φορέων και του διοικητικού σχήματος της υλοποίησης και της διαχείρισής της. Πρόκειται για ένα εγχείρημα στρατηγικής σημασίας (πολυσύνθετο και μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα) που στόχο έχει:

- την τεχνολογική αναβάθμιση,

- την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας και

- τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Βασική επιδίωξη είναι η προσέλκυση καινοτόμων επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και η ανάπτυξη μηχανισμών διείσδυσης της τοπικής Οικονομίας της Γνώσης, στις γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, καταρτίζεται (έχει, ήδη, ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός) Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσα από το οποίο έλληνες και ξένοι επενδυτές, θα βρίσκουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, για την ανάπτυξη των τριών Περιφερειών, αλλά και των γειτονικών χωρών.

Στόχος μας είναι να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε κέντρο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων καινοτομίας, έρευνας, τεχνολογίας και επιμόρφωσης. Η ένταξη στη Νέα Οικονομία και την Κοινωνία της Γνώσης,σημαίνει νέες ευκαιρίες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης. Σε αυτή την πρόκληση απαντούμε με σύγχρονες πολιτικές.

... Προχωρούμε (έχει ήδη ψηφιστεί ο σχετικός νόμος) στην Ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη. Επιδίωξή μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από τον Απόδημο Ελληνισμό. Να εξελιχθεί το Πανεπιστήμιο αυτό,

- σε σημείο αναφοράς στη Ν.Α. Ευρώπη,

- σε κόμβο συνάντησης των πολιτισμών, αλλά και

- σε κέντρο ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα Σχολικής Στέγης, που ξεπερνά τα 95 εκ.ευρώ. Κατασκευάζονται, ήδη, νέες σχολικές μονάδες και προωθούνται νέες μελέτες και δημοπρατήσεις.

Παράλληλα, αναπτύσσονται δράσεις για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

- Εκτελούνται στην πόλη σημαντικά έργα, όπως η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου, η επέκταση του Μεγάρου Μουσικής, η ολοκλήρωση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών.

- Αποκτήθηκε και αποδόθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το μνημείο Αλκαζάρ.

- Αρχίζουν σύντομα, έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των ιστορικών κάστρων, που βρίσκονται γύρω από την πόλη μας.

- Ενεργοποιήσαμε (παρά τις δυσκολίες, που μας κληροδότησε το χτες) το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων.

- Επαναλειτουργεί και αναβαθμίζεται το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του Ο.Η.Ε.

- Μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη (όπως είχαμε δεσμευτεί) η έδρα της υπηρεσίας διαχείρισης του INTERREG, γεγονός που καθιστά την πόλη μας ισχυρό πόλο στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται στη Ν.Α. Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ε.Ε..

- Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν, με αυτοπεποίθηση, στα γειτονικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη στην π.Γ.Δ.Μ., την Αλβανία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο. Είναι δεύτερη στη Βουλγαρίακαι τρίτη στη Ρουμανία. Οι εξαγωγές μας στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης αυξάνονται με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς.

- Ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελπιδοφόρα, είναι η διεθνής συνεργασία που αναπτύσσουμε στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Δεσμευτήκαμε, πέρσι, να εργαστούμε για να γίνει η Β. Ελλάδα διεθνής ενεργειακός δίαυλος, που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση. Στο χρόνο που πέρασε, ξεπεράσαμε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Υπογράψαμε, πριν από λίγους μήνες (στη Σόφια) πολιτική συμφωνία με τις Κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

- Εγκαινιάσαμε, με τον Τούρκο ομόλογό μου, στη Γέφυρα των Κήπων, στον Έβρο) την έναρξη των έργων κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

- Υπογράφηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και τον Ιταλό ομόλογό του πρωτόκολλο για την κατασκευή υποθαάσσιου αγωγού, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην Ιταλία και από εκεί στην καρδιά της Ευρώπης.

- Προωθείται, με γρήγορους ρυθμούς, η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας-Τουρκίας και ενισχύεται η διασύνδεση με τη Βουλγαρία και την π.Γ.Δ.Μ..Σημειώνω ότι μόνο από τα έργα αυτά (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός) πρόκειται να γίνουν επενδύσεις, που ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

- Προσθέτω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι μέσα στον επόμενο μήνα, υπογράφεται, στη Χώρα μας, η Διεθνής Συνθήκη για τη δημιουργία «Ενεργειακής Κοινότητας Ν.Α. Ευρώπης», στην οποία συμμετέχουν 14 κράτη της περιοχής μας. Τα γεγονότα μιλούν! Η Βόρειος Ελλάδα γίνεται διεθνής ενεργειακός κόμβος.

... Για την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας, αλλά και για τη βελτίωση της ζωής στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα δημοπρατήσεων μεγάλων έργων υποδομής:

Εγνατία οδός: Έχουν επιταχυνθεί κατά πολύ οι ρυθμοί κατασκευής και σήμερα κατασκευάζονται περίπου 326 χλμ. συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2,5 δις ευρώ. Μέσα στο 2005, δημοπρατούνται και τα έργα που απομένουν στον κύριο άξονα, με στόχο να ολοκληρωθεί η Εγνατία ως το 2008.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και αναδείχθηκε (το Καλοκαίρι, όπως πρόβλεπε ο προγραμματισμός μας) ο προσωρινός ανάδοχος. Μόλις εκδικαστούν οι προσφυγές (μέσα στους επόμενους μήνες) αρχίζει, επιτέλους, η κατασκευή του έργου.

Υποθαλάσσια Αρτηρία: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και αναδείχθηκε (από το Μάιο) ο προσωρινός ανάδοχος.

Τους επόμενους μήνες (αφού ολοκληρωθεί η εκδίκαση των προσφυγών) η σύμβαση του έργου θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή και θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Οδικός ¶ξονας "Μαλιακός-Κλειδί" της ΠΑΘΕ (ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για τη Β. Ελλάδα). Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ανάθεσης του έργου με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αναδείχθηκε (από τον Ιούλιο) ο προσωρινός ανάδοχος και (αμέσως μετά την εκδίκαση των προσφυγών) η σύμβαση κατατίθεται για κύρωση στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσει, αμέσως μετά, η κατασκευή του.

Επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Έργο ιδιαίτερα σημαντικό που αναβαθμίζει το αεροδρόμιο διεθνώς. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός έγινε ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ήδη ο ανάδοχος έχει κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση, με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Χθες το τμήμα διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν προσφυγής του Δήμου Θερμαϊκού, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για αναστολή της υπογραφής της σύμβασης, μέχρι την εκδίκαση και έκδοση απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών.

Η εκδίκαση στην Επιτροπή Αναστολών έχει ορισθεί για την προσεχή Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Προγραμματισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να αρχίσει τον Οκτώβριο η κατασκευή του έργου που καρκινοβατούσε για τέσσερα χρόνια μέχρι το 2004. Σημειώνω ότι παράλληλα, κατασκευάζονται και μια σειρά από έργα εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου, που θα δοθούν τμηματικά σε χρήση, τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ...

- Αναβαθμίστηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη και μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος για τα ταξίδια αυτά.

- Δρομολογήθηκε η δημιουργία Διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου, που θα συνδέεται με το λιμάνι της πόλης και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

- Χρηματοδοτείται η επέκταση της 6ης Προβλήτας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που καθυστερούσε για δέκα χρόνια.

- Ολοκληρώνονται, ως το τέλος του χρόνου, τα έργα που εκτελούνται για τη βελτίωση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.

- Είναι έτοιμη η μελέτη για τη σύσταση φορέα διαχείρισης και προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου.

- Έχει, ήδη, δημοπρατηθεί το έργο για την περιβαλλοντική προστασία των τουριστικών περιοχών του.

- Αποδεσμεύτηκαν χώροι στρατοπέδων, που βρίσκονται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, για την ανάπτυξη κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν τη νέα προοπτική ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. Σημαίνουν βελτίωση της ποιότητας ζωής, όλων των πολιτών της.

Βασικός στόχος της Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής μας είναι να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας. Επενδύουμε στο τρίπτυχο «παραγωγικότητα - ποιότητα - ανταγωνιστικότητα». Επενδύουμε στην εξωστρέφεια της Οικονομίας μας:

- Στην αύξηση των εξαγωγών,

- την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη Χώρα μας,

- την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αναπτύσσονται συντονισμένες δράσεις από τον ΟΠΕ, το ΕΛΚΕ, το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, με βασικό στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Οικονομική Διπλωματία.

- Ενισχύεται (σε αρμοδιότητες και ανθρώπινο δυναμικό) το Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας με τις γειτονικές Χώρες.

- Αναβαθμίζεται το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, για να παρέχεται αποτελεσματικότερη στήριξη στις επιχειρήσεις της περιοχής, που κινούνται εκτός συνόρων. Στόχος μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη έδρα σημαντικών Περιφερειακών Οργανισμών, αλλά και κέντρο ανάπτυξης πρωτοβουλιών για τα Βαλκάνια. Για όλα αυτά, εγγύηση επιτυχίας είναι η στενή συνεργασία (που, ήδη, αναπτύσσεται) με τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων. Όλοι μαζί, μπορούμε καλύτερα. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη, μπορούν καλύτερα. Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι κοινή διαπίστωση.

Η εξωστρέφεια της Πολιτικής μας, εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονα και αποδίδει, ήδη, σημαντικούς καρπούς στο χώρο της Τουριστικής Βιομηχανίας μας. Αναβαθμίστηκε η εκπροσώπησή μας στα διεθνή τουριστικά γεγονότα και προχωρά συντεταγμένα η στρατηγική επικοινωνίας, για τον Τουρισμό. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα, σε όλο τον Κόσμο, από τα μέσα Οκτωβρίου, σε όλες τις μεγάλες αγορές. Παράλληλα, διαμορφώνεται πλαίσιο δυναμικής αξιοποίησης κάθε θύλακα τουριστικής ανάπτυξης, στην ελληνική Περιφέρεια.

- Έχει, ήδη, προκηρυχθεί η μελέτη για το χωροταξικό σχεδιασμό του Τουρισμού και ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις τουριστικές επενδύσεις.

- Μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια, έχουν ξεμπλοκάρει και ξεκινούν άμεσα.

- Κατατίθενται σύντομα τα νομοσχέδια για τον αγροτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

- Κεφαλαιοποιείται, ο θετικός αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παγκόσμια τουριστική δύναμη, ποιότητας και κύρους. Όπως δικαιούται από την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τις σύγχρονες υποδομές και το φιλόξενο χαρακτήρα των ανθρώπων της.

Αυθεντική έκφραση εξωστρέφειας, εθνικό κεφάλαιο, αλλά και τρανή απόδειξη της ικανότητας των Ελλήνων να δημιουργούν, και να μεγαλουργούν σε συνθήκες ελεύθερης Οικονομίας, είναι η Ελληνική Ναυτιλία. Το 2004, οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος ξεπέρασαν τα 13 δις. ευρώ και εφέτος πάμε ακόμη καλύτερα. Παράλληλα, προωθούνται αποφάσεις για την αναγέννηση της ελληνικής κρουαζιέρας και σχεδιάζονται μεγάλα έργα αναβάθμισης των λιμανιών της Χώρας.

Η εξωστρέφεια, όμως, δεν αφορά μόνο ορισμένους τομείς. Εξωστρεφή προσανατολισμό αποκτά και ο αγροτικός τομέας. Διοργανώνεται (αυτό το μήνα) παγκόσμιο συνέδριο για την ελληνική διατροφή καικηρύσσεται το 2006, έτος για το ελληνικό ελαιόλαδο. Στόχος μας είναι να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα τη θέση που δικαιούνται στη διεθνή αγορά. Έχουμε, ήδη, σημαντική αύξηση στις εξαγωγές μας και εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας. Στηρίζουμε τη βιολογική παραγωγή, την τυποποίηση και τη μεταποίηση, τη συσκευασία και τη διάθεση προϊόντών υψηλής ποιότητας, με ονομασία προέλευσης.

Στο μεταξύ, ενόψει και της νέας ΚΑΠ, προωθούνται 13 μελέτες (μια σε κάθε Περιφέρεια) για...

- την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

- τη βελτίωση της ζωικής παραγωγής,

- αλλά και τη διευκόλυνση της διάθεσης αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.

Στρατηγικοί στόχοι μας είναι...

- η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα,

- η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος,

- η ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

Το μέλλον ανήκει στην Περιφέρεια. Το είπα πέρσι και το επαναλαμβάνω:

Βασική προτεραιότητά μας, για την πρώτη τετραετία, είναι η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

- Σημειώνω εδώ, ότι (μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο) εγκρίθηκε και άρχισε η υλοποίηση ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου.

Δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα, που μπορεί να προοδεύει παντού!

Συνεπείς στη στρατηγική μας για την επανίδρυση του Κράτους, προχωρούμε σε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε εξειδικευμένες δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

- Ιδρύθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη 60 νέα Κ.Ε.Π..

- Λειτουργεί και στην Κοζάνη, Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

- Ιδρύθηκε και δρομολογήθηκε η λειτουργία Γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη Θεσσαλονίκη.

- ¶ρχισε (στο Δήμο Ωραιοκάστρου) η κατασκευή Αυτοματοποιημένου Κέντρου Διαλογής των ΕΛΤΑ.

- Προετοιμάζεται η μεταστάθμευση Μοίρας Πυροσβεστικών Αεροσκαφών, στη Μίκρα.

- Προχωρά η ανέγερση δικαστικών μεγάρων στην Καβάλα, την Κοζάνη, τη Βέροια.

- Ξεκινά από εδώ (από δήμους και κοινότητες της Θεσσαλονίκης) η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του «Κοινοτικού Αστυνόμου». Ενός θεσμού που έχει ως στόχο του να μη μείνει κανένας δήμος και καμιά κοινότητα, χωρίς μόνιμη αστυνομική παρουσία.

Μ' αυτό το στόχο...

- Αναδιαρθρώνονται και οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

- Ιδρύονται δώδεκα αστυνομικά Τμήματα και ισάριθμα Τμήματα Ασφάλειας.

- Ιδρύονται τμήματα Τροχαίας, Δίωξης Ναρκωτικών, Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Βρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, θέλω να πω και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης μας, γιατί, χάρις στη συνεργασία τους, δίνεται, επιτέλους, λύση στο πρόβλημα με τα «ράντζα». Προχωρούν όλα όσα δεσμευτήκαμε:

- Προσλήψεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

- Νέο κτίριο αιμοδοσίας και Μαγνητικός Τομογράφος στο Ιπποκράτειο.

- Εκσυγχρονίζονται τα νοσοκομεία στη Νάουσα, τη Βέροια, την Έδεσσα, το Κιλκίς.

- Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Κ.Υ. Μαυροθάλασσας.

- Προχωρούν οι διαδικασίες για τα Κ.Υ. Φράγκων και Εύοσμου.

- Εντάχθηκαν στο Γ' Κ.Π.Σ. τα Κ. Υ. Αστικού Τύπου στα ¶βδηρα και την Καλλικράτεια.

- Και τέλος, (ύστερα από πολλά χρόνια αναζητήσεων λύσης) είμαστε στο χρονικό σημείο που εγκαινιάζονται στο χώρο του Ο.Σ.Ε., στο Λιμάνι της πόλης, τέσσερις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, για τη χορήγηση υποκατάστατων.

Παράλληλα...

- Εφαρμόζονται προγράμματα στήριξης των παλιννοστούντων αδελφών μας.

- Όπως, επίσης, και προγράμματα κοινωνικής ένταξης των ελλήνων τσιγγάνων.

- Παραδίδονται μέσα στο μήνα τέσσερις (4) οικισμοί του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ, παράλληλα, προωθούνται μελέτες για άλλους είκοσι (20).

- Εγκαινιάζεται σύντομα στη Νεάπολη νέο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας είναι στραμμένη στον άνθρωπο, στον πολίτη που έχει ανάγκη, στα προβλήματά του.

Η Β. Ελλάδα δικαιούται να αισιοδοξεί, για το μέλλον. Εισέρχεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Το μέλλον μας προκαλεί. Και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε... Θέτουμε τις βάσεις για να πετύχουμε το κοινό αίτημα των πολιτών: Καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Και γι’ αυτό το όραμα, εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα