Market Beat: Το τέλος στο βραχύβιο διεθνές ράλι απειλεί το ΧΑ με επιστροφή των πιέσεων

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 09:53
UPD:09:54
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ελληνικό χρηματιστήριο βαδίζει προς την επέτειο της μοναδικής του κορύφωσης την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που εμφανίστηκε στο τελευταίο δεκαήμερο του περυσινού Φεβρουαρίου, με τους θεσμικούς να προβληματίζονται. Αν τα χαμηλά της περασμένης βδομάδας, είναι αρκετά για να εκφράσουν την επενδυτική τους ανησυχία.

Η οικονομία απειλείται από τις καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση του τρίου μνημονίου και τα αγροτικά μπλόκα που πιθανά να μειώσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι όπως σημειώνει η Ιουλία Ζαφόλια καθώς η πρώτη επέτειος της κυβέρνησης βρίσκει αποδυναμωμένη τη χρηματιστηριακή αγορά κατά περίπου 15 δις ευρώ και στην προτελευταία θέση του παγκόσμιου χάρτη.

«Το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και για αυτόν το λόγο οι επενδυτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι πράγματι ελκυστικές, ωστόσο εάν δεν κλείσουν άμεσα κάποια  σημαντικά εκκρεμή ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για έναρξη σταθεροποίησης του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια ενδείξεις φωτός στο τούνελ» δήλωσαν στην Ν εγχώριοι παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο το πάνω χέρι στις συναλλαγές έχουν οι ξένοι θεσμικοί που φάνηκε ότι δίστασαν αρχικά να παρακολουθήσουν το ράλι των ξένων αγορών που πυροδότησε η ΕΚΤ αλλά χθες έδειξαν διάθεση τουλάχιστον να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Συντηρήθηκε λοιπόν, έστω και με τα δόντια, η ανοδική δυναμική που απαιτείται τεχνικά για να διατηρηθεί η ελπίδα πως, οι μεγάλες πιέσεις στο 2016, θα εκτονωθούν χωρίς νεότερα χαμηλά για τους βασικούς δείκτες της Αθήνας. Το έξυπνο κόλπο των ισχυρών θεσμικών χθες ήταν το ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα, που έγινε με τον 25άρη σε άνοδο κατά +1,15%, και η αγορά σχετικά εύκολα διατήρησε αυτή τη μεταβολή, με τετράωρη πλάγια πορεία του δείκτη μεταξύ 149,3 και 151,10 μονάδων. Μετά οι πιέσεις αυξήθηκαν, αφού τα futures του πετρελαίου και της Wall Street έγραφαν απώλειες που ξεσήκωσαν πάλι διεθνώς τις επενδυτικές ανησυχίες. Αλλά οι ισχυροί θεσμικοί γνώριζαν ότι τεχνικά θα μέτραγε πολύ να μην υπάρξει αρνητικό πισωγύρισμα στην αντίδραση του ΓΔ, από ένα επίπεδο που δεν σχετιζόταν με τη στατιστική του προϊστορία. Το προσπάθησαν και το πέτυχαν χθες, αλλά σήμερα πολλά θα εξαρτηθούν από την δυναμική των αγορών της ευρωζώνης γιατί από το εσωτερικό η ροή των ειδήσεων δεν αναμένεται να λειτουργήσει  υπέρ ανόδου.

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 26/1, με τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να μη δείχνουν σημάδια υποχώρησης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από νέες ανησυχίες σχετικά με την υπερπροσφορά από τους κορυφαίους παραγωγούς.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε -2,35%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,12%, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σε πτώση 1,3% μετά από δύο ημέρες κερδών στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Οι Spreadbetters αναμένουν ο FTSE της Βρετανίας και ο CAC 40 της Γαλλίας να ξεκινήσουν με πτώση ως -0,80% και DAX της Γερμανίας να γράψει πτώση -0,70%.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν πέσει γύρω στο -7% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα καθώς από τους κορυφαίους παραγωγούς δεν παρουσιάζεται κανένα σημάδι για μείωση της παραγωγής.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες άνω του 1% σημείωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της νέας διολίσθησης του πετρελαίου αλλά και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,28% στις 15.887,07 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,58% στις 4.518,49 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,55% στις 1.877,35 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τwitter Inc. υποχώρησε κατά 4,6% μετά την απόλυση τεσσάρων γενικών διευθυντών. Κέρδη 0,68% εμφάνισε στον αντίποδα, η μετοχή της McDonald's, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο σημείωσε ισχυρές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 6,55% στα 30,08 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 5,90% στα 30,28 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση σημείωσαν τα κέρδη των McDonald's κατά το δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αλυσίδας πρόχειρου φαγητού ενισχύθηκε στα 1,21 δισ. δολάρια ή στα 1,31 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν κατά 3,5% καθώς διαμορφώθηκαν στα 6,34 δισ. δολάρια. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των McDonald's ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 5,7%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,23 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 6,22 δισ. δολαρίων.  

Παράλληλα, ζημιές εμφάνισε η Halliburton κατά το δ' τρίμηνο του 2015, πληττόμενη από τις δυσμενείς συνθήκες στον ενεργειακό κλάδο. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία σημείωσε ζημιές 28 εκατ. δολαρίων ή 0,03 δολαρίων ανά μετοχή έναντι κερδών 901 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 42% καθώς περιορίστηκαν στα 5,08 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η Halliburton είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής πετρελαϊκών και ενεργειακών υπηρεσιών.

Tη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν ακόμη, οι εταιρείες Johnson Controls και Tyco International. Ως αντάλλαγμα, οι μέτοχοι της Johnson Controls θα λάβουν 3,9 δισ. δολάρια. Η νέα, κοινή εταιρεία θα απαρτίζεται κατά 56% από την Johnson και κατά 44% από την Tyco.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπιες απώλειες σημείωσαν τη Δευτέρα οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεχόμενοι πιέσεις από τη νέα διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 5.875 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,30% στις 9.736 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,58% στις 4.311 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,69% στις 336,04 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Siemens ενισχύθηκε οριακά κατά 0,20% μετά την εξαγορά της CD-adapco, έναντι 1 δισ. δολαρίων. Απώλειες άνω του 3% σημείωσε η ιταλική Monte dei Paschi, ενώ κατά 6,17% υποχώρησε και η Banca Popolare di Milano. Πτώση 5,5% εμφάνισε η μετοχή της Lloyds, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν την υποβάθμιση της τιμής - στόχου από την JP Morgan. Απώλειες  της τάξης του 9% σημείωσε και η Seadrill, ενώ η Statoil κινήθηκε πτωτικά 3%.

Tην ίδια ώρα, το πετρέλαιο καταγράφει ισχυρές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 5,37% στα 30,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,85% στα 30,62 δολάρια.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 έκλεισε ανοδικά κατά 0,90% στις 17.111 μονάδες, ενώ στη Σεούλ, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 1.893 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κατέγραψε άνοδο κατά 1,84% στις 5.007 μονάδες. Ανοδικά τερμάτισαν και τα κινεζικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη της Σαγκάη να σημειώνει άνοδο κατά 0,78% στις 2.939 μονάδες και τον δείκτη Σένζεν κατά 1,04% στις 494,5 μονάδες. Ο Χανγκ Σενγκ τέλος, στο Χονγκ Κονγκ, ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 19.369 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ύφεση της τάξης του 3,7% σημείωσε για το 2015 η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη του 3,8%.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας τόσο των διεθνών κυρώσεων, όσο και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έκτακτο σχέδιο οικονομικής βοήθειας, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.  

Πτώση των εσόδων κατά 23% αναμένεται να ανακοινώσει η Seplat Petroleum Development, εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου. Η βρετανική εταιρεία εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει πτώση των ετήσιων εσόδων της στα 550 - 600 εκατ. δολάρια, έναντι 775 εκατ. δολαρίων το 2014.

Μάλιστα, τα μειωμένα έσοδα έρχονται σε μία περίοδο, όπου η καθαρή ημερήσια παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 41% στα 43.372 βαρέλια. 

Την αμερικανική CD-adapco σχεδιάζει τέλος, να εξαγοράσει η Siemens, η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά, ύψους 1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως, εντός της ημέρας.

ΧΑ

Η εικόνα καθοδικής συσσώρευσης που επέβαλαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου στις αγορές των μετοχικών αξιών στην Ευρώπη κατάφερε, να επηρεάσει τελικά το φρόνημα των επενδυτών και να επιβάλλει ατμόσφαιρα άμυνας έναντι ανανεωμένων πιέσεων στην αγορά της Αθήνας.

Ο κλάδος κλειδί ήταν εκείνος που με τις διακυμάνσεις στη μεταβολή του οδήγησε και τους υπόλοιπους και ήταν φυσικά οι τράπεζες του 25άρη που με διαφορετικές μεταβολές στο πρώτο έναντι του δεύτερου μέρους, έδωσαν στο δείκτη πορεία ανάλογη.

Με κέρδη στο πρώτο μέρος και πτώση διαρκείας στο δεύτερο  με αποτέλεσμα μετά τις 15:10 ο Γ.Δ. να περάσει σε αρνητικό πεδίο εγγράφοντας ελάχιστο μέρας στις 16:03 στις 532 μονάδες αλλά ξεκόλλησε αμέσως μετά φθάνοντας ως τις 536 μονάδες.

Έκλεισε στις 534,72  πολύ κοντά στο ελάχιστο ημέρας. Το μέγιστο ημέρας σημειώθηκε λίγο μετά τη συμπλήρωση δυο ωρών διαπραγμάτευσης και ήταν οι 151,10 μονάδες για τον δείκτη των θεσμικών  και οι 542,39 για το μέσο όρο.

Οι  συναλλασσόμενοι στο Χ.Α. εμφάνισαν λίγα λεπτά μετά από το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα τη διάθεση για αύξηση θέσεων σχεδόν στο σύνολο των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Είχε επιτυχία η προσπάθεια να διατηρήσουν οι δείκτες ως χαμηλότερα του μήνα και του δωδεκάμηνου τα χαμηλά της Πέμπτης. Αλλά οι ρυθμοί συναλλαγών με την άνοδο δεν δυνάμωσαν και οδήγησαν στο  να είναι ο τζίρος σήμερα χαμηλότερος του μέσου τζίρου της προηγούμενης βδομάδας.

Βασικό χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ο αποκλεισμός της εγγραφής νέου ελάχιστου στο βίο του για τον 25άρη. Αλλά ενώ σήμερα η συνεδρίαση έμοιαζε σαν βέβαιο rebound της άγριας πτώσης που ξετυλίχθηκε στις περισσότερες συνόδους της εβδομάδας από τις 13:30 το αγοραστικό ενδιαφέρον αδυνάτισε λόγω διεθνούς επενδυτικής ανησυχίας από την επανεμφάνιση πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν μικρού μεγέθους αρνητικές μεταβολές στο κλείσιμο για το Χ.Α. και οι αγορές της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν επίσης πτωτικά και είχαν αντίστοιχα μεταβολές της τάξης του -0,5%.  

Με τζίρο μικρότερο του προηγούμενου στην τελευταία σύνοδο της περασμένης εβδομάδας και με σχετικά μέτριων διαστάσεων ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την τέταρτη μετά από δέκα πέντε συνόδους ανοδική κατάληξη του 2016.

Ο FTSEM κλείνοντας στο +1,01% δέχθηκε τη βοήθεια των ΙΝΤΚΑ +5,23% και ΜΙΓ +4,69% εκτός της ΑΤΤ που παρέμεινε στο +0,00%. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,97% από -0,79% την Παρασκευή, ΕΤΕ +2,41% από +10,67%, ΟΤΕ +2,11% από +7,04%, ΤΕΝΕΡΓ +2,93% από -3,76% και ΦΦΓΚΡΠ +3,32%.  Απώλειες εμφάνισαν ΒΙΟ -3,73%, ΜΥΤΙΛ -2,58% από -0,96%, ΔΕΗ -2,71% από +4,73%, ΕΥΡΩΒ -2,43% από +8,66%, ΠΕΙΡ -4,12% από +14,09%

Η στατιστική εικόνα άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (10 από 4) έναντι των ανοδικών (15 από 19) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 16 είχαν απώλειες.

Την ώρα που έκλεινε το Χ.Α., ο DΑΧ ήταν στο -0,51%, ο CAC είχε μεταβολή -0,79%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,55%.

Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα πτωτικά μια δυναμική που σταδιακά ενισχύθηκε έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει -0,38% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,49%.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,07% και έφθασε στις 534,72 από 534,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 148,57 από 148,28 με μεταβολή +0,20%.

Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του Γ.Δ. και του 25άρη. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιρειών Εμπορίου +2,29% από +0,62%, Χημικών  +2,19% από -2,13%, Τηλεπικοινωνιών +2,11% από +7,04%, Τεχνολογίας +2,03% από +1,75%, Ακίνητης Περιουσίας +1,49% από +0,28%, Ταξίδια Αναψυχή  +1,35% από +0,12%, ο FTSEM  +1,01% από +0,09%, Πετρελαίου Αερίου  +0,93% από +0,36%, ο 25άρης  +0,20% από +3,76%, Τροφίμων Ποτών +0,16% από +2,41% και ο Γ.Δ.  +0,07% από +2,17%.

Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους Πρώτων Υλών  -2,63% από -0,66%, Υγείας -1,78% από +8,73%, Κοινής Ωφέλειας -1,58% από +2,37%, Βιομηχανικών Προϊόντων  -0,87% από +0,30%, Κατασκευές Υλικά -0,46% από +0,44%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  -0,40% από +1,54%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,31% από -0,04% και Τραπεζών -0,27% από +6,94%.

Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρείες των Ασφαλειών 0,00% από +1,45% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,690 από 64,887 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,447 από 6,332 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,169 από 56,826 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,526 από 0,782 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. οδηγήθηκε στα 40,828 από 40,756 δισ. ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 70,315 από 133,92 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 64 των καθοδικών σε 51 από 38 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Δεν αλλάξαμε εκτιμήσεις μετά τα χθεσινά

Από τις 23/12/2015 όταν ο ΓΔ έκλεισε στις 620 (619,96) μονάδες έχει πραγματοποιήσει 19 συνεδρίες και την Πέμπτη, δηλαδή σε 17 συνόδους, εμφάνισε ελάχιστο πολλών μηνών (43 για την ακρίβεια) στις 519,19 μονάδες. Δηλαδή βούτηξε -16,24% γιατί μόνο 4 ήταν τα ανοδικά κλεισίματα και 13 τα καθοδικά. Τεχνικά το rebound της Παρασκευής έφερε τον ΓΔ κάτω από το μέσο του μεγάλου κεριού της πτώσης της Τετάρτης, που τον κατέβασε από τις 558,25 μονάδες στις 526,44 με απώλειες -5,70%. Στην τελευταία και ανοδική συνεδρία που έκανε έξη τις ανοδικές συνόδους από τις 23/12, ενώ οι πτωτικές παρέμειναν 13, παρέλαβε τον ΓΔ από τις 534,34 μονάδες και τον οδήγησε στις 534,72 με μέγιστο μέρας τις 542,39 μονάδες.

Υπάρχει ως τις 560 μονάδες δρόμος, που χρειάζεται να διανυθεί γρήγορα και χωρίς πισωγυρίσματα για να αποκτήσει το ελάχιστο του ΓΔ, που είναι στη μέση του πουθενά (στις 520 μονάδες), χαρακτηριστικά σκληρού πυθμένα.  Αυτό προσπάθησαν να κάνουν πραγματικότητα οι θεσμικοί του ΧΑ χθες, αποτυπώνοντας τον θετικό αντίκτυπο δυο σημαντικών εξελίξεων. Ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ τελείωσε με την COSCO να είναι η μοναδική με προσφορά στα 22 ευρώ ανά μετοχή για το 67% της εταιρείας, ενώ μετά το κλείσιμο της Παρασκευής είχαμε ανακοίνωση έκπληξη από τον S&P που και αναβάθμισε την Ελληνική Οικονομία από το CCC+ σε Β-.

Ο 25άρης την περασμένη Τετάρτη από τις 155,5 μονάδες βούτηξε στις 144 και την επόμενη έπιασε τις 141. Με την άνοδο της Παρασκευής, οι 14,5 μονάδες συσωρρευμένης πτώσης ελαττώθηκαν στις 7,5 και τεχνικά ο 25άρης αν συνεχιστεί το ανοδικό momentum θα περάσει πάνω απ΄ τις 155,5 μονάδες για να σταλθεί το μήνυμα ότι σπάει η παράδοση του 2016 που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί δυο ή τρεις ανοδικές συνεδρίες στη σειρά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε είχαμε δύο θετικά νέα, μιας και ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ τελείωσε με την COSCO να είναι η μοναδική που κατέθεσε προσφορά στα 22 ευρώ ανά μετοχή για το 67% της εταιρείας, ενώ μετά το κλείσιμο της Παρασκευής είχαμε ανακοίνωση έκπληξη από τον S&P που και αναβάθμισε την Ελληνική Οικονομία από το CCC+ σε Β-.

Η Κυβέρνηση, δείχνει ότι θέλει να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την αξιολόγηση, παρόλα αυτά οι αντιδράσεις των περισσότερων κλάδων που πλήττονται είναι μεγάλες, προβληματίζοντας σημαντικά το Κυβερνητικό Επιτελείο. Όλα δείχνουν πως η αξιολόγηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Απρίλη, ενώ δεν έχουμε ακόμα δει τις προτάσεις του "Κουαρτέτου" για το Ασφαλιστικό.

Η δομή της πρότασης, εκ μέρους της Κυβέρνησης, μοιάζει περισσότερο με Φορολογικό, παρά με Ασφαλιστική λύση, μιας και μετακυλύει το πρόβλημα στους Εργαζόμενους προσπαθώντας να σώσει, εν μέρει, τους Συνταξιούχους. Η κίνηση φυσικά είναι ενάντια στην Οικονομία μιας και μία τέτοια λύση θα οδηγήσει περισσότερο σε αύξηση της φοροδιαφυγής, μεγαλύτερη ανεργία και φυσικά μεγέθυνση του προβλήματος, καθυστερώντας την όποια προσπάθεια ανάπτυξης. Ένας λόγος που η Αγορά έβγαλε αυτή την πτωτική κίνηση, ήταν η πρόταση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, παράλληλα με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αντιδράσεις του Εργαζόμενου Κόσμου.

Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει την Οικονομία είναι ο Εργαζόμενος, ή οι Μικρές Επιχειρήσεις και όχι οι Υπάρχοντες Συνταξιούχοι, μεγάλο μέρος των οποίων έχει βγει στην σύνταξη νωρίς, εισπράττοντας ακόμα και παχυλά εφάπαξ.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι πραγματικά πολύ επώδυνο αλλά και αμφίρροπο πολιτικά, μέχρις ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση Αυτά βλέπει η Αγορά και αμέσως “τιμολογεί” τα ρίσκα κάνοντας ανάλογη κίνηση.

Να σημειώσουμε ακόμα μία φορά πως η ρευστότητα είναι υπό το μηδέν, δημιουργώντας προβλήματα στην Κυβέρνηση, όσο δεν τελειώνει με την αξιολόγηση, μιας και η διαπραγμάτευση του τελευταίου χρόνου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Δυστυχώς στην κατάσταση που είμαστε πληρώνουμε πολύ ακριβά τον χρόνο που χάνουμε και το παραμικρό κέρδος χρόνου θα μπορούσε να βοηθήσει την ήδη διαλυμένη Οικονομία.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και το πετρέλαιο διολίσθησαν γιατί στις αγορές κυριαρχούν τα προβλήματα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 26/1, με τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να μη δείχνουν σημάδια υποχώρησης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από νέες ανησυχίες σχετικά με την υπερπροσφορά από τους κορυφαίους παραγωγούς.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε -2,35%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,12%, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σε πτώση 1,3% μετά από δύο ημέρες κερδών στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Οι Spreadbetters αναμένουν ο FTSE της Βρετανίας και ο CAC 40 της Γαλλίας να ξεκινήσουν με πτώση ως -0,80% και DAX της Γερμανίας να γράψει πτώση -0,70%.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν πέσει γύρω στο -7% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα καθώς από τους κορυφαίους παραγωγούς δεν παρουσιάζεται κανένα σημάδι για μείωση της παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Saudi Aramco, δήλωσε τη Δευτέρα η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τη μείωση του κόστους λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Η παραγωγή του Ιράκ είχε φτάσει σε ρεκόρ τον περασμένο μήνα και ένας ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράκ μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή φέτος. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περισσότερο από 75% από τις κορυφές τους το 2012, αφού η παγκόσμια παραγωγή ενισχύθηκε από την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και η αύξηση της ζήτησης έγινε χαλαρότερη, φαινόμενο που εν μέρει προκαλείται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Η μαζική πτώση των τιμών ασκεί τεράστια πίεση στη κερδοφορία των επιχειρήσεων ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν τις επενδύσεις και φέρνουν την μείωση των θέσεων εργασίας.

Οι ΗΠΑ S & P υποχώρησε .SPX 1,6 τοις εκατό για να 1,877.08, με επικεφαλής μια πτώση 4,5 τοις εκατό κατά το .SPNY τομέα της ενέργειας.

Τα futures για το μπρεντ LCOc1, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έπεσε στα 30 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 2,1% σήμερα Τρίτη στις ασιατικές συναλλαγές, ή 7,2% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει επίσης πληγεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον βαρύτατο δανεισμό τους στον ενεργειακό τομέα.

Στις ΗΠΑ οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα στην πραγματικότητα έχουν μειωθεί -12,8% μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερο από ό, τι ο τομέας της ενέργειας είναι -11,2%.

Για την καταπολέμηση των πιέσεων για πωλήσεις  υπάρχουν για την ώρα στην αόριστη ελπίδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μετριάσει το βηματισμό της προς περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της και από το ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να μεγαλώσει το πρόγραμμα ενδυνάμωσης της οικονομίας.

Δήλωση επί τηςς πολιτικής της Federal Reserve των ΗΠΑ οφείλεται στην Τετάρτη και ακολουθεί η ανακοίνωση  από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν μέχρι στιγμής κολλήσει στη γραμμή πως η τράπεζα θα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, παρά την αστάθεια της αγοράς, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται.

Ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν σε ένα πιο dovish (υπέρ χαλάρωσης) τόνο από τη συνάντηση της Fed που θα βοηθήσει να απαλύνει το κλίμα στην αγορά, δεδομένου ότι η διαφορά αντίληψης μεταξύ των αγορών και των πολιτικών υπευθύνων υπήρξε μια σημαντική πηγή άγχους.

Εικασίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να εντείνει τις ερέθισμα αυτή την εβδομάδα αυξάνεται επίσης, αν και πολλοί παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να πιστεύουν η BOJ θα κρατήσει για τώρα το υπάρχον πρόγραμμα.

Στα νομίσματα, η αναζωπύρωση της αποστροφής του κινδύνου βοήθησε να άρει το γεν απέναντι στο δολάριο που αγόραζε 117,99 γιεν μετά το  χτύπημα  στα 118,88, την Παρασκευή. Το ευρώ επίσης κέρδισε έναντι του δολαρίου 0,5% αγοράζοντας 1,0845 δολάρια πάνω από τα επίπεδα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και με ανάκτηση περίπου του 50% των ζημιών που είχε δει την Πέμπτη, όταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi αναφέρθηκε σε περισσότερο ερέθισμα το Μάρτιο.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Το τέλος του βραχύβιου ράλι των αξιών υψηλού κινδύνου

Μετά τη διόρθωση στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μεγάλες ασιατικές αγορές μετοχών διαπραγματεύονται πτωτικά βγάζοντας τέλος  σε ένα βραχύβιο ράλι. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,8% στις συναλλαγές το πρωί, ενώ ο Shanghai Composite και ο δείκτης Hang Seng διόρθωσαν -2,1% και -1,8%, αντίστοιχα. Τόσο το Brent και οι τιμές του αργού πετρελαίου ΗΠΑ συνεχίζουν να πέφτουν, οι συναλλαγές κοντά στα  30 $/ bbl, παρά την πρόσκληση  του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ Abdalla El-Badri οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ να βοηθήσουν στη συγκράτηση της παγκόσμιας παραγωγής. Οι επιδόσεις των λοιπών εμπορευμάτων ήταν μεικτές ενώ τα πολύτιμα μέταλλα κέρδισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα δείτε περισσότερους καθοδικούς κινδύνους για τα νομίσματα που εξάγουν πετρέλαιο. Η Κίνα και οι ανησυχίες για την ανάπτυξή της και οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα να οδηγούν το συναίσθημα φυγής έναντι του κινδύνου αυτήν την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η αίσθηση σχετικά με το ευρώ, έχει βελτίωση αφότου η ΕΚΤ έχει υπαινιχθεί περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το Μάρτιο. Πιστεύουμε επίσης ότι η ρητορική της ΕΚΤ έχει βελτιώσει την διάθεση έναντι του κινδύνου, ωφελώντας επομένως νομίσματα των βασικών προϊόντων υψηλού beta, όπως το δολάριο Αυστραλίας, NZD και CAD.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η α’ αξιολόγηση και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα.

Την προσήλωσή της στην επένδυση στην Ελλάδα διατυπώνει η διοίκηση της Eldorado Gold στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2015 και εκτιμήσεων για το 2016, παρά το γεγονός ότι αναμένει μείωση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων στη χώρα μας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο εξορυκτικό έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Σύμφωνα με τον CEO της Eldorado Gold Πολ Ράιτ «με βάση το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας παραμένουμε προσηλωμένοι στην επένδυση και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Ελλάδα και τα προσδοκόμενα οφέλη για τους μετόχους της εταιρείας»,

Αποδυναμωμένη κατά περίπου 15 δισ. ευρώ και στην προτελευταία θέση του παγκόσμιου χάρτη βρίσκει τη χρηματιστηριακή αγορά η πρώτη επέτειος της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς -η οποία σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα για την ιστορία του Χρηματιστηρίου γεγονότα, όπως το κλείσιμο αυτού για έναν μήνα, αλλά και ιδιαίτερα «επώδυνες» εξελίξεις, όπως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- η εγχώρια αγορά υπέστη στο μεγαλύτερο μέρος της βαθύτατη πτώση, βρέθηκε στη δίνη ισχυρών πωλήσεων και μετράει σήμερα αποκαρδιωτικές σε πολλές περιπτώσεις απώλειες.

Αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και πτώση της αξίας των πωλήσεων του βιομηχανικού κλάδου καταγράφει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) ενισχύθηκε κατά 278,40 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο 2015, με τη μεταβολή αυτή να αποδίδεται στην αύξηση του ισοζυγίου αγαθών, πρωτογενών εισοδημάτων, και δευτερογενών εισοδημάτων της τάξης των 108,02 εκατ. ευρώ, 301,80 εκατ. ευρώ και 61,16 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά το ισοζύγιο υπηρεσιών μειώθηκε κατά 192,58 εκατ. ευρώ.

Την αποδοχή της προσφορά της Cosco από το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ χαιρετίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, Γιάννης Χατζηαντωνίου. Ο κ. Χατζηαντωνίου εκφράζει τη χαρά του, κάνοντας λόγο για προοπτικές που ανοίγονται για το λιμάνι του Πειραιά. Εξαιρετική χαρακτηρίζει από την πλευρά του τη συμφωνία ο πρόεδρος των εταιρειών Antipollution και Green, Βύρων Βασιλειάδης.

Σύμβαση εργολαβίας με την εταιρεία Blum Eλλάς Α.Ε. υπέγραψε η ΕΚΤΕΡ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκτέλεση του έργου «Νέο Κτίριο Αποθηκών, Γραφείων και Χώρου Έκθεσης και Διαμορφώσεις Περιβάλλοντος Χώρου», σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Blum Eλλάς, που βρίσκεται στο 19ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας – Μαρκοπούλου, στην Παιανία. Το συνολικό τίμημα της σύμβασης ορίστηκε στα 2,56 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει την 26η Ιανουαρίου, με στόχο περάτωσής του την 16η Δεκεμβρίου.

Στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΒΑΛ, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο απορρόφησης από τη βελγική Viohalco SA. Η γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στις 9.30 το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας όμως ότι «οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».  Μιλώντας το απόγευμα ενώπιον της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και ότι η Κύπρος δεν θα ζητήσει νέο πρόγραμμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια νοικοκυρέματος της οικονομίας δεν θα τελειώσει.

Στο ποσό των 529,652 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 529,652 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 22η Ιανουαρίου. Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 148,857 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 15,786 δισ. ευρώ.

Nέους κανονισμούς στο καθεστώς παροχής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης προωθεί η Γερμανία, με τις σχετικές συζητήσεις ωστόσο, να βρίσκονται σε πρόωρο στάδιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, προτείνεται η αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων, όποιας χώρας αιτείται βοήθειας από τον ESM. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το Βερολίνο επιχειρεί να περιορίσει το κόστος δανεισμού της εκάστοτε χώρας αλλά και να συρρικνώσει την έκθεση της ΕΚΤ στα υψηλού κινδύνου κρατικά ομόλογα.

Υψηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τους αντιμετωπίζουν 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους των κρατών - μελών της ΕΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο.

Κατά 2,1 δισ. δολάρια περικόπτει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Williams Cos., πληττόμενη από τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον ενεργειακό κλάδο. Η μετοχή της άλλωστε, έχει απωλέσει το 50% της αξίας της κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών. Η σημερινή απόφαση, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί απόρροια της ακύρωσης μίας σειράς έργων, των χαμηλών τιμών στην αγορά των εμπορευμάτων και του υψηλού κεφαλαιακού κόστους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα