PGNiG: Μετοχές πουλά το μονοπώλιο αερίου της Πολωνίας

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 11:15

ΣΧΕΔΙΑ, για την άντληση 2,7 δισ. ζλότι (863 εκατ. δολ. ΗΠΑ), κάνει το κρατικό μονοπώλιο αερίου της Πολωνίας από τη δημόσια εγγραφή, αφού η αύξηση των τιμών της ενεργείας, ωθεί στη μεγαλύτερη πώληση μετοχών της χώρας, φέτος.

Η Polskie Gornictwo Naftowe I Gazowinictwo SA αλλιώς PGNiG, πουλά 900 εκατ. νέες μετοχές για να επεκτείνει το χώρο αποθήκευσης αερίου, σύμφωνα με τα έγγραφα της πώλησης. Οι προσφορές λήγουν σήμερα.

Η εταιρεία αξιοποιεί το θέμα της υψηλής ζήτησης και σε επίπεδα ρεκόρ για μετοχές του κλάδου ενεργείας, επειδή αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων και της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να γίνουν μέσα στο 2005 εξαγορές εταιρειών κοινής ωφελείας, ύψους 149 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η πώληση είναι η μεγαλύτερη στην Πολωνία από το Νοέμβριο που είχε πουληθεί η PKO Bank Polski SA.

H εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 1982 όταν η κυβέρνηση των κομμουνιστών συγχώνευσε τον όμιλο εταιρειών φυσικού αερίου, είναι ακόμη η μόνη εταιρεία χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου, που ελέγχει το 98% της διανομής έχει στην κυριότητά της τους αγωγούς της Πολωνίας. Η εταιρεία, αγοράζει αέριο από την Ρωσία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία και το παραδίδει στα 6,2 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.

Μερίδα επενδυτών ανησυχεί για την επίδραση που θα έχει η πολιτική στον κλάδο της Πολωνίας. Η κυβέρνηση, ορίζει τη διοίκηση της PGNiG και ελέγχει το κόστος ενεργείας. Η δημόσια εγγραφή γίνεται μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στη Βουλή και οι πολιτικοί διαφωνούν για το μέλλον της νομοθεσίας αναφορικά με την αγορά αερίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα