Σημαντικά εμπόδια στην προσέλκυση ταλέντων από την Ελλάδα

Χαμηλά στην κατάταξη του παγκόσμιου δείκτη ανταγωνιστικότητας GTCI παραμένει η χώρα μας - Σε ποιους τομείς υστερεί
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 22:43
UPD:22:44
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια ωραία χώρα, διατηρώντας σχετικά καλή απόδοση σε παραμέτρους που αφορούν τον «τρόπο ζωής» και την «αειφορία», το ανθρώπινο δυναμικό της όμως, αν και διαθέτει καλό επίπεδο σπουδών, δεν καινοτομεί εντός των τειχών και η απόδοση από έναν μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών δεν κεφαλαιοποιείται εντός της χώρας.

«Καμπανάκι» για τις παρενέργειες αυτής της τάσης χτυπάνε τα στοιχεία της έρευνας που έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) 2015-16, μια ετήσια μελέτη βασισμένη σε έρευνα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο Adecco και το Human Capital Leadership Institute στη Σιγκαπούρη (HCLI).

H Ελλάδα κατατάσσεται στην 49η θέση στον συγκεκριμένο δείκτη, δηλαδή μία θέση πάνω από πέρυσι, έχοντας βελτιώσει και το γενικό της σκορ σε 46,23 από 42,46 αντίστοιχα.

Μια ενδελεχής σύγκριση, ωστόσο, της βαθμολογίας που απέσπασε η χώρα μας σε όλο το φάσμα των πεδίων αξιολόγησης αποκαλύπτει ότι η αναβάθμιση δεν οφείλεται ουσιαστικά στη βελτίωση της εγχώριας αγοράς, αλλά εν πολλοίς οφείλεται στην είσοδο νέων χωρών στον δείκτη και στις ανακατατάξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο χάρτη λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην αγορά εργασίας, όπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι και περίπου μία στις δύο θέσεις εργασίας βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της αυτοματοποίησης.

Η Ελλάδα δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική δεξαμενή ταλέντων κι ως εκ τούτου θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια σκηνή.

Είναι ενδεικτικό ότι στον δείκτη GTCI συγκαταλέγονται χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Κύπρος, οι οποίες βρίσκονται μπροστά από την Ελλάδα στη γενική κατάταξη.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα