Ινδία: Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής

Σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 12:17

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, αυξήθηκε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας, καθώς οι μεγάλες βροχοπτώσεις στις δυτικές πολιτείες της χώρας και σε επίπεδα ρεκόρ, επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τσιμέντου και διατάραξαν την παραγωγή της Oil & Natural Gas Corp., της μεγαλύτερης παραγωγού καυσίμων της χώρας.

Η παραγωγή σε βιομηχανίες, εταιρείες κοινής ωφελείας και εξόρυξης, αυξήθηκε 6,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ήταν χαμηλότερη της αύξησης 11,7% που είχε σημειώσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, σήμερα στο Ν. Δελχί. Κατά μέσον όρο, έξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 9,8%. Η παραγωγή του τομέα εξόρυξης, που περιλαμβάνει την παραγωγή πετρελαίου, μειώθηκε 0,4% τη στιγμή που η παραγωγή του κλάδου ηλεκτρικής ενεργείας, συρρικνώθηκε 1,2%.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες τον Ιούλιο, περιόρισαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις δυτικές πολιτείες της Ινδίας, Maharashtra και Gujarat, τη δεύτερη και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αντιστοίχως. Επίσης οι βροχές προκάλεσαν συνθήκες καταιγίδας στις δυτικές ακτές της Ινδίας, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά μία από τις εγκαταστάσεις της Oil & Natural Gas στα ανοιχτά της θάλασσας, όπου παράγεται το 1/ 4 της συνολικής της παραγωγής. Συνολικά, η παραγωγή πετρελαίου της Ινδίας μειώθηκε σε ποσοστό της τάξης του 4% τον Ιούλιο.

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε κατά μέσον όρο με ρυθμό 6,1% τα τελευταία εννέα χρόνια, καθώς η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού στο 6%, βοηθώντας στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις 20.862 ρουπίες (479 δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα