ΣΒΒΕ: 12 αιτήματα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 15:08

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο συναντήθηκε το Σάββατο η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση επί θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χώρα μας.

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ κ. Μυλωνά, και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου, ήταν:

1. H εκπόνηση μελετών των επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ σε όλους τους κλάδους της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

2. H διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων για την έκδοση των ρυθμιστικών κανονισμών που αφορούν την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας.

3. H συμμετοχή της βιομηχανίας στο σχεδιασμό των πολιτικών και των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

4. H ταχύτερη αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και αφορούν σχέδια βελτίωσης στα πλαίσια του μέτρου 2.1. του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου.

5. H παροχή ειδικών κινήτρων για την παραγωγή πρώτης ύλης για βιοκαύσιμα.

6. H κρίση στον κλάδο μεταποίησης καπνού και η αύξηση της παρακράτησης του ποσοστού 2% που ισχύει σήμερα.

7. H αξιοποίηση του υπάρχοντος γενετικού υλικού που έχει αναπτυχθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), σε συνεργασία με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

8. H καλλιέργεια μαλακού σίτου από την επόμενη χρονιά, αφού οι δυνατότητες αλευροποίησης της τοπικής βιομηχανίας είναι υψηλές και αναλόγως των αποφάσεων επηρεάζεται και η ανταγωνιστικότητά τους. Επίσης, ζητήθηκε να ισχύσει το «παρακράτημα» του 10% για το σκληρό σιτάρι.

9. H ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, η οποία κατά την άποψη του ΣΒΒΕ μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και να αναδείξει τη χώρα σε κέντρο σποροπαραγωγής διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση σποροπαραγωγικών επιχειρήσεων, για την αποφυγή εγκατάστασης στην περιοχή αντίστοιχης δραστηριότητας πολυεθνικών επιχειρήσεων.

10. H επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δωρεάν διανομή τροφίμων από τα αποθέματα της παρέμβασης στους απόρους των χωρών μελών της ΕΕ.

11. η αύξηση του ποσοστού επιστροφών των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, σε επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα έχουν ως πρώτη ύλη τη ζάχαρη.

12. H κατοχύρωση της φέτας ως Ελληνικού προϊόντος ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), η οποία σε συνδυασμό με την πλήρη αναδιοργάνωση του κλάδου της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα