Kίνα: Θα καθυστερήσει να αγοράσει πετρέλαιο για αποθέματα

Καθώς αυξάνονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 08:26

Η ΚΙΝΑ, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, θα καθυστερήσει τις αγορές του καυσίμου για τα έκακτα αποθέματα, επειδή οι τιμές του, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης.

«Μπορώ να σας το πω καθαρά. Δεν θα αγοράσουμε τώρα», ανέφερε ο Zhang Guobao, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αναμόρφωσης και Ανάπτυξης, της μεγαλύτερης οικονομικής επιτροπής της Κίνας, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Πεκίνο. Η κυβέρνηση, σχεδίαζε να αρχίσει την αύξηση των αποθεμάτων της στα τέλη αυτού του έτους.

Η αύξηση της ζήτησης στη χώρα, ώθησε τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα φέτος, τονώνοντας τις ανησυχίες, ότι οποιαδήποτε αποθήκευση πετρελαίου, θα ωθήσει υψηλότερα τις τιμές. Η Κίνα θέλει να εξασφαλίσει τις ανάγκες σε ενέργεια και αρχίζει να εξαρτάται από τις εισαγωγές, για τη διατήρηση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο. Η στρατηγική αυτή είναι ανάλογη των αντίστοιχων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ινδία.

Η απόφαση, είτε για να αυξήσουμε τα αποθέματα για την κάλυψη κατανάλωσης 90 ή 120 ημερών, ελήφθη, είπε ο Zhang. Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα υπερδιπλασιάστηκε σε μια δεκαετία, σε περίπου 6,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2005, σύμφωνα με την International Energy Agency (IEA). Η αναλογία από τις εισαγωγές αυξήθηκαν από το μηδέν, σε περίπου 44%.

«Η βασική πολιτική της Κίνας για τον κλάδο της ενεργείας, βασίζεται στις εσωτερικές προμήθειες», ανέφερε ο Zhang, συμπληρώνοντας: «Η Κίνα είναι σε θέση να διατηρήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου, γύρω στους 180 εκατ. τόνους ετησίως, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ή περίπου 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως».

Οι τιμές του πετρελαίου υπερτριπλασιάστηκαν από τον Νοέμβριο του 2001, πιέζοντας τις ασιατικές κυβερνήσεις, από την Ινδία έως την Ινδονησία να μειώσουν τις επιχορηγήσεις και να ελέγξουν τις τιμές. Το αργό αναρριχήθηκε στα 70,85 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης στις 30 Αυγούστου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη ζήτηση το 2005 και για τρίτο μήνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, μειώνουν τις πωλήσεις στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η διεθνής κατανάλωση φέτος θα είναι κατά 250.000 βαρέλια χαμηλότερη ημερησίως, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΙΕΑ, σύμβουλος 26 καταναλωτριών χωρών. Η Κίνα, η Ινδία και η υπόλοιπη Ασία, αποτέλεσαν το 68% της μείωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα