Bρετανία: Στα υψηλότερα επίπεδα οκταετίας ο πληθωρισμός

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 11:57

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ ο πληθωρισμός στη Βρετανία και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1997 τον περασμένο μήνα, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, σημάδι, ότι η Bank of England, ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος.

Ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 2,4% έναντι 2,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Τα επίπεδα αυτά είναι κατά υψηλότερα από τον Μάϊο του 1997. Συνολικά, 35 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεψαν αυτήν την αύξηση. Μέσα στον μήνα, οι τιμές καταναλωτή, αυξήθηκαν 0,4%.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενδέχεται να αποτρέψει την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας από τη μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά φέτος, ακόμη και εάν ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών μειώνει την οικονομική ανάπτυξη. Το υψηλότερο κόστος ενεργείας ώθησε τον πληθωρισμό υψηλότερα από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκαν από τα τέλη του 2003, φθάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 30 Αυγούστου.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους και θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του 2006, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει νέα άνοδο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Bank of England, στις 10 Αυγούστου. Τον Μάϊο, είχε πει ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί κοντά στον στόχο, το 2007, μετά την αύξησή του, πάνω από αυτόν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα