Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ μπήκαν ξανά στο παιχνίδι της επιρροής των Κεντρικών Τραπεζών στη δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς μετά από την έμμεση υπόσχεση για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης στην συνεδρίαση του ΔΣ τον Μάρτιο. Έτσι οι επενδυτές βρήκαν αφορμή να ξεκινήσουν την προεξόφληση αυτής της πολιτικής και να βάλουν φρένο στις πιέσεις που άσκησαν και αυτή τη βδομάδα στα χρηματιστήρια.
Η δυναμική των μετοχών της Αθηναϊκής αγοράς δεν λειτούργησε υπέρ της ανόρθωσης του φρονήματος των επενδυτών που δηλώνουν εμφατικά ότι προτιμούν την αύξηση των διαθεσίμων σε ρευστό περιμένοντας ακόμα χαμηλότερες τιμές. Ακόμα και έτσι να είναι δεν είναι εύκολο να πείσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλασσόμενων πως η βουτιά αυτή θα συνεχιστεί χωρίς ανάσα. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης υπαγορεύει ακόμα και σε όσους ανήκουν στις «αρκούδες» της αγοράς να μην επιθυμούν κάθοδο χωρίς ενδιάμεσες ανάσες ειδικά όταν υπάρχουν στην ευρωζώνη προοπτικές για ενίσχυση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στους αμέσως επόμενους μήνες. Βέβαια οι θεσμικοί δεν ξεχνούν πως η Ελλάδα δεν είναι ακόμα στην ομάδα των χωρών εκ των οποίων η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα αξιόγραφα.
Τίποτε καλύτερο δεν κατάφεραν οι «ταύροι» του ΧΑ εκτός του να περιορίσουν το ποσοστό των απωλειών που εμφανίστηκαν στο πρώτο μέρος. Κλειδί για τη εικόνα της αγοράς αποδείχθηκε περίτρανα ότι είναι οι τράπεζες. Μια μέρα που οι ξένες αγορές αποχαιρέτησαν την καθοδική δυναμική, μέσω προσδοκιών που γέννησε ο Μάριο Ντράγκι, στο ΧΑ συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις θέσεων. Ειδικά σε blue chip από τα οποία δεν υπάρχει πωλητής που με αυτή του την κίνηση να σημειώνει κέρδος. Η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται με επικοινωνιακά μέσα η ατέρμονη «διαπραγμάτευση».
Παραμένει ως βάση των επενδυτικών επιλογών η εικόνα της σχέσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών της. Αυτή δεν άλλαξε μετά από την παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός. Εκτιμούμε πως είναι δικαιολογημένη η στάση των ξένων θεσμικών αναφορικά με τα κέρδη που έδωσαν σε ορισμένες μετοχές του 25άρη αφού πρώτα τις οδήγησαν σε χαμηλά σε βάθος πολλών ετών. Η κριτική της χθεσινής δυναμικής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ταμπλό αποτυπώνει συνήθως από την έναρξη τις προθέσεις των θεσμικών.
Από την πρώτη κιόλας ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης χθες, με τζίρο ανά ημίωρο πάλι 5,5 εκατ. ευρώ, ο 25άρης είχε αλλάξει πρόσημο εννέα φορές και είχε προλάβει να γράψει το σύνηθες μέγιστο στα πρώτα λεπτά, αλλά πρόλαβε πριν να αγγίξει σε νέα χαμηλά και συγκεκριμένα τις 142,3 μονάδες. Σε ανάλογη τραμπάλα είχαν τοποθετήσει τους δείκτες των χρηματιστηρίων οι επενδυτές στην Ασία το ξημέρωμα και στην Ευρώπη παράλληλα με την εξέλιξη των συνομιλιών στο Νταβός. Η μεταβλητότητα στις μεταβολές των αγορών ανά συνεδρίαση αλλά και ενδοσυνεδριακά αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της επενδυτικής ψυχολογίας. Δεν υπάρχει κατασταλαγμένη άποψη μεταξύ των αγοραίων δυνάμεων για το μέλλον της ανάπτυξης σε πολύ σημαντικές οικονομίες του πλανήτη.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ήπια κέρδη κατέγραψαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανάκαμψη του πετρελαίου και τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη λήψη περαιτέρω μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 15.881,73 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 4.472,06 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,51% στις 1.868,90 μονάδες.
Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά στα επίπεδα των 28 δολαρίων ανά βαρέλι, με τα συμβόλαια WTI να ενισχύονται κατά 4,44% στα 29,61 δολάρια και τα συμβόλαια Brent να καταγράφουν άνοδο κατά 5,45% στα 29,40 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε υψηλό επτά μηνών ενισχύθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 10.000 στις 293.000, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 6,500 στις 285.000, παραμένοντας κάτω του ορίου των 300.000. Σημειώνεται ότι το χαμηλότερο επίπεδο είχε καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου (256.000).
Παράλληλα, καθοδικά αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, η Citigroup υποβαθμίζει στο 2,7% από 2,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2016, επικαλούμενη τις πιέσεις από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στις αναπτυγμένες οικονομίες.
«Οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, καθώς ο κίνδυνος της παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί» επισημαίνει ο Γουίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup. Μεταξύ των ανησυχιών της αμερικανικής τράπεζας συγκαταλέγεται και η κατάρρευση των χρηματιστηρίων κατά τις πρώτες ημέρες του 2016 αλλά και η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου.
ΕΥΡΩΠΗ
Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την ισχυρή δέσμευση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 5.772 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,96% στις 9.576 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,94% στις 4.205 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2% στις 328,75 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ιταλικής Monte Paschi εκτινάχθηκε στο +43% ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ η γερμανική Commerzbank σημείωσε κέρδη κατά 1,2%. Πτώση της τάξης του 6% εμφάνισε η Deutsche Bank λόγω των ανησυχιών για τα οικονομικά αποτελέσματα του δ' τριμήνου του 2015. Mε κέρδη άνω του 17% κινήθηκε τέλος, η μετοχή της Pearson, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αναδιάρθρωσής της.
O Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξήρε την «αντοχή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των παγκόσμιων αναταραχών, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις αρχές Μαρτίου. «Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθιστώντας σαφές ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι των εξωγενών κινδύνων.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων. Σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας και την Ευρωζώνη, μέσω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της αδύναμης εμπιστοσύνης.
Όσον αναφορά τη νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση.
Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν εκ νέου πτωτικά, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί σημαντικά κατά 2,43% και το χρηματιστήριο της Σαγκάη να καταγράφει απώλειες κατά 2,88%. Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 29 δολαρίων ανά βαρέλι, με τα συμβόλαια WTI να ενισχύονται κατά 3,67% στα 29,39 δολάρια και τα συμβόλαια Brent να καταγράφουν άνοδο κατά 3,87% στα 28,96 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας,νέο γύρο περικοπών έχει ξεκινήσει η Barclays, σχεδιάζοντας την έξοδο της από αρκετές ασιατικές χώρες και την περικοπή περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η βρετανική τράπεζα εξετάζει την αποχώρηση από την Αυστραλία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία, διατηρώντας ωστόσο, τις επιχειρήσεις της σε Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ινδία. Το πλήρες πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αναμένεται να ανακοινωθεί την 1η Μαρτίου, ημέρα όπου θα ανακοινωθούν και τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα του 2015.
Κέρδη κοντά στα 10 δισ. δολάρια αναμένεται να ανακοινώσει η γαλλική Total SA, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2015. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της πετρελαϊκής εταιρείας, θα πρόκειται για οριακή πτώση της κερδοφορίας έναντι του 2014, όπου τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει στα 12,8 δισ. δολάρια.
Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου, με την πτώση της κερδοφορίας να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. «Οι αριθμοί δείχνουν την αντοχή της εταιρείας παρά την πτώση του πετρελαίου κατά 50%» δήλωσε σχετικά, ο επικεφαλής της Total, μιλώντας στο «France 2».
Την περικοπή του 10% του συνολικού της προσωπικού ανακοίνωσε η Pearson, μετά την υποβάθμιση των οικονομικών στόχων για το 2015 - 2016. Η βρετανική εταιρεία παραδέχθηκε ότι δεν εκτίμησε σωστά τον αντίκτυπο των διεθνών εξελίξεων στην αγορά των εκπαιδευτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναμένει σημαντική μείωση των ετήσιων εσόδων. Προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των ζημιών, η Pearson ανακοίνωσε την απλοποίηση των επιχειρήσεών της και την περικοπή των δαπανών, μεταξύ των οποίων και 4.000 θέσεων εργασίας. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να εφαρμόσουμε άμεσα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» ανέφερε σχετικά. To κόστος του προγράμματος εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 320 στερλίνες το 2016.
Κατά 23% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο τα στεγαστικά δάνεια στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς διαμορφώθηκαν στις 19,9 δισ. στερλίνες. «Ο χαμηλός πληθωρισμός, η αύξηση των μισθών, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τα ανταγωνιστικά επιτόκια έχουν συνδράμει στην ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων» σημειώνει αναλυτής της CML, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Bank of England. Την ίδια στιγμή ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την αύξηση της τιμής των ακινήτων, καθώς επισημαίνεται ο κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας «φούσκας».
ΧΑ
Η ήπια ανοδική εικόνα στις αγορές των μετοχικών αξιών στην Ευρώπη κατάφερε, για δεύτερη μέρα, να επηρεάσει το φρόνημα των επενδυτών και να επιβάλλει ατμόσφαιρα αισιοδοξίας στην αγορά της Αθήνας. Ωστόσο και στην Ευρώπη επικράτησε με το καλημέρα πτώση των τιμών μετά από μια πτωτική σύνοδο αλλά με εξάτμιση των αρχικών πιέσεων που έφερε άνοδο στις αγορές της Ευρώπης παρά την πτώση στα ασιατικά. Τελικά οι ανοδικές μεταβολές στις αγορές της ευρωζώνης (κοντά στο +1%) έφεραν την εξάντληση των πιέσεων από τους θεσμικούς επενδυτές που τις εξέφρασαν κύρια στα τραπεζικά blue chip μετά από rebound νωρίτερα στις περισσότερες μετοχές του 25άρη.
Οι συναλλασσόμενοι στο ΧΑ εμφάνισαν λίγα λεπτά μετά από το άνοιγμα τη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στο σύνολο των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Έτσι με επίπεδο άνοιγμα στον 25άρη και στον ΓΔ διαπιστώθηκε αμέσως μετά ξέσπασμα πιέσεων. Έγινε μια προσπάθεια να μην περάσουν οι δείκτες πολύ χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, αλλά οι πιέσεις δυνάμωσαν και οδήγησαν στο ελάχιστο μέρας στις 140,99 μονάδες, νέο ελάχιστο βίου του 25άρη στις 11:52. Ενώ για τον ΓΔ ήταν οι 519,19.
Μετά τις 12:00 και ως τις 15:50 σε συντονισμό με την κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με σταθερή κλίση, με αποτέλεσμα ο 25άρης από απώλειες -2% να βρεθεί ως τις 147,64 με κέρδη +2,4%. Αλλά όταν εκτονώθηκε η ανοδική ορμή από την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι, που εισήγαγε πάλι την ΕΚΤ στο παιχνίδι των αγορών, υποσχόμενος περισσότερη χαλάρωση τον Μάρτιο, το αγοραστικό ενδιαφέρον κάμφθηκε. Και άρχισε μια πτώση σταθερής και έντονης κλίσης που επανάφερε τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο και εκεί έκλεισαν. Ο ΓΔ εμφάνισε μικρότερη διακύμανση, από το -1,4% ως το +1,8% και πέρασε σε αρνητικό πεδίο για τελευταία φορά στις 16:42, μένοντας εκεί ως το πέρας της διαπραγμάτευσης.
Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η εγγραφή του νέου ελάχιστου στο βίο του για τον 25άρη. Μετά την εγγραφή του ωστόσο οι τιμές απέκτησαν σταθερή ανοδική κλίση που ελάττωνε το ποσοστό της μέγιστης πτώσης (-2,10%). Αλλά ενώ σήμερα η συνεδρίαση έμοιαζε σαν γρήγορο rebound της άγριας πτώσης που ξετυλίχθηκε χθες την τελευταία ώρα επέστρεψαν οι πιέσεις. Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές στο κλείσιμο για το ΧΑ και οι αγορές της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν επίσης ανοδικά.
Με τζίρο μικρότερο του προηγούμενου στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας και με σχετικά μεγάλη ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την ενδέκατη μετά από δέκα τρεις συνόδους πτωτική κατάληξη του 2016. Ο FTSEM κλείνοντας στο +0,97% δέχθηκε τη βοήθεια της μετοχής της ΑΤΤ (+1,35%) και την ουδετερότητα της ΜΙΓ 0,00%. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι οι ΑΛΦΑ +2,34%, ΕΛΠΕ +2,28%, ΜΕΤΚ +1,92%, ΜΟΗ +2,06% ΜΥΤΙΛ +2,62%. Απώλειες σημαντικές εμφάνισαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8,20%, ΠΕΙΡ -6,29%, ΕΥΡΩΒ -5,42%, ΕΤΕ -3,02%, και ΕΥΔΑΠ -3,08%.
Η στατιστική εικόνα άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (14 από 25) έναντι των ανοδικών (10 από 0) με 1 από 0 αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 20 είχαν κέρδη.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,30%, ο CAC είχε μεταβολή +1,38%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,08%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα πτωτικά μια δυναμική που σταδιακά ενισχύθηκε έτσι ο Dow στις 17:20 κερδίζει +0,61% και o S&P500 έχει μεταβολή +0,53%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,65% και έφθασε στις 523,01 από 526,44 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 142,91 από 144,01 με μεταβολή -0,76%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 1,2 μονάδες προς τα πάνω και του 25άρη κατά 0,3 της μονάδας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας +5,11% από -6,67%, Πρώτων Υλών +2,44% από -4,43%, Χημικών +2,19% από -1,44%, Πετρελαίου Αερίου +2,14% από -6,20%, Ασφαλειών +1,47% από 0,00%, Ταξίδια Αναψυχή +1,14% από -5,23%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,06% από -4,45%, ο FTSEM +0,97% από -5,51%, Τεχνολογίας +0,97% από -1,76%, Τροφίμων Ποτών +0,51% από -3,32% και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,40% από -6,54%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους κλάδους στις Κατασκευές Υλικά -2,74% από -4,71%, Εμπορίου -2,10% από -3,33%, Τραπεζών –1,91% από -11,99%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,74% από -2,64%, Τηλεπικοινωνιών -1,11% από -8,53%, ο 25άρης -0,76% από -7,37%, ο ΓΔ -0,65% από 5,70%, Κοινής Ωφέλειας -0,18% από -6,04%, Ακίνητης Περιουσίας -0,07% από -2,87%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,780 από 83,893 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,324 από 6,055 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 67,549 από 77,286 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,892 από 1,007 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,668 από 39,851 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 157,880 από 169,513 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 22 των καθοδικών σε 43 από 92 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 15.
Τεχνική ανάλυση
Με προπορεία στο ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη τελείωσαν τη χθεσινή διαπραγμάτευση των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς οι traders της αγοράς. Πλέον ανώτερος στόχος για τον 25άρη ως το Φεβρουάριο είναι οι 160 μονάδες και οι 135 στην περίπτωση που θα συνεχιστεί η κάθοδος. Άσχετα πάντως από αυτά τα «όρια» που μέσα τους κυμαίνονται το στοιχήματα για την πορεία του 25άρη για σήμερα θα δοκιμαστεί η μετριοπαθής αισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη τάση του.
Στη χθεσινή σύνοδο του ΧΑ ο δείκτης των παραγώγων κινήθηκε αρχικά νευρικά και πλάγια. Κατόπιν πτωτικά ώστε να σημειώσει χαμηλό βίου στις 140,99 μονάδες (-2,10%), και αμέσως μετά κινούμενος ανοδικά επί τέσσερις ώρες έφθασε στις 147,64 (+2,52%) για να κλείσει τελικά, μετά από μια ώρα σταθερών πιέσεων, στις 142,91 μονάδες.
Διακινήθηκαν 4301 ΣΜΕ Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας στις147,75 μονάδες και κατώτερο οι 141,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 142,25 μονάδες, με μεταβολή -1,22% από την εκκαθάριση της 20/1 στις 144,00 μονάδες, με τον 25άρη στο -0,76%. Άλλαξαν επίσης χέρια 105 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά οι 146,00 μονάδες και κατώτερο οι 142,00. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 143,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 16821, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την επόμενη σειρά είναι οι 144,00 μονάδες και τα 253 ΣΜΕ.
Τεχνικά πάντως η ανάλυση προδιαθέτει για μια αντίδραση στο τέλος της βδομάδας χωρίς αυτή να μπορεί να αναστρέψει την τάση του 2016 αλλά υπολογίζοντας τις γρήγορες βουτιές του 25άρη από το 2014 ως σήμερα διαπιστώνουμε:
Είναι σύνηθες ο 25άρης όταν πέφτει πάνω από -20% να σταματά την κάθοδό του στην συγκεκριμένη περίοδο όταν το ποσοστό πτώσης του φθάσει στο -21% ως -23,8% και οι απώλειες του δείκτη με βάση το ελάχιστο μέρας έχουν ξεπεράσει το -23% ενώ βάσει κλεισίματος έχει απώλειες από την κορυφή στις 31/12 του 2015 -22,05%.
Σε αντίστοιχες φάσεις στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχαμε πριν την αντίδραση από τον πυθμένα της τότε καθοδικής κίνησης τις ακόλουθες μεταβολές:
Α) Από 8 ως και 11 Δεκεμβρίου του 2014 μεταβολή -20,62%
Β) Από 24 Φεβρουαρίου ως και 19 Μαρτίου του 2015 μεταβολή -23,84%
Γ) Από 26/6 ως 5 Αυγούστου του 2015 μεταβολή -21,70%
Δ) Από 11 Αυγούστου ως 24 του ίδιου μήνα μεταβολή -22,66%
Το διεθνές κλίμα είναι θετικό αφού μετά την εμφάνιση και τα μηνύματα από την ηγεσία της ΕΚΤ εμφάνισαν μεγάλα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης, ακολούθησε η Wall Street και συνεχίστηκε σήμερα στις ασιατικές αγορές.
Σήμερα
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Οδεύουμε στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που καταγράφει τιμές Γενικού Δείκτη που έχουμε να τις δούμε από τον Ιούνιο του 2012, ενώ FTSE Large Cap και Τραπεζικός δείκτης καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.
Επόμενες στηρίξεις, πια, είναι οι 500 μονάδες και στη συνέχεια οι 471 μονάδες που είχαν καταγραφεί στις 5/6/12, ενώ για να δούμε την προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί τέτοια νούμερα πρέπει να κοιτάξουμε δεκαετίες πίσω στις αρχές του 1990.
Οι ρευστοποιήσεις που οδηγούν την Αγορά χαμηλότερα, δεν έχουν σκοπό την κατοχύρωση κερδών, αλλά την δημιουργία ρευστότητας ενόψει σημαντικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τραπεζικές μετοχές που πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου σε ιστορικά χαμηλές τιμές, κινούνται αισθητά χαμηλότερα από αυτές ( ως 50% ).
Η αναταραχή στη Κίνα και η πτώση της τιμής του Πετρελαίου, έχουν προβληματίσει τις Διεθνείς Αγορές που καταγράφουν σημαντικές απώλειες το τρέχον έτος και έχουν αυξήσει τις αβεβαιότητες για την συνέχεια. Στο εσωτερικό μέτωπο, κυρίαρχα ζητήματα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η πολιτική σταθερότητα. Πρέπει να υπάρχουν σύντομα εξελίξεις γιατί η οποιαδήποτε παράταση θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους για την Οικονομία για το 2016, μια Οικονομία με πολλές πληγές από τα τόσα χρόνια ύφεσης.
Χρειαζόμαστε επενδύσεις, επιστροφή καταθέσεων για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και αν δεν κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα η ομαλότητα δεν θα έρθει.
Στη σημερινή έκθεση του S&P γίνεται σαφές ότι για πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση.
Σε αυτό το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι επενδυτές πρέπει να διατηρούν, ή να δημιουργούν, ρευστότητα, να είναι επιφυλακτικοί στις τεχνικές αντιδράσεις, που συχνά τους εγκλωβίζουν και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι ελκυστικές, αλλά πιο σημαντικό βραχυπρόθεσμα είναι να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα για να υπάρξει "φώς" στο επενδυτικό τοπίο.
Αντίσταση στις αναμενόμενες τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις είναι οι 560 μονάδες και στη συνέχεια η περιοχή των 590 μονάδων. Η σημερινή αντίδραση εντάσσεται σε αυτές και βοηθήθηκε από την άνοδο των Ευρωπαϊκών Αγορών και με την προσδοκία των δηλώσεων Ντράγκι που όμως πέρα από την επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο δεν έδωσε κάποια κίνηση άμεση για τις Αγορές.
Για υψηλότερα των παραπάνω αντιστάσεων θα χρειαστούν θετικά νέα. Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο Νταβός είναι κρίσιμες και θα καθορίσουν την κατεύθυνση των εξελίξεων.
Σχόλιο ξένων αναλυτών
Barclays: Ο Nikkei οδηγεί το ράλι των μετοχών στην Ασία
Οι Ασιατικές μετοχές συνέχισαν το παγκόσμια ράλι που ξεκίνησε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο για περαιτέρω ερέθισμα στην οικονομική δραστηριότητα. Οι μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερα, με τον Nikkei (+ 5,5%), Hang Seng (+ 2,5%) και Kospi (+ 1,9%) με αξιοσημείωτη υπερ-απόδοση. Η άνοδος του Nikkei βοηθήθηκε από εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η BoJ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης. Ο Shanghai Composite είχε χαμηλές επιδόσεις, πτώση 0,3% κατά τη διάρκεια των ωρών συναλλαγών, αφού ο Αντιπρόεδρος Li Yuanchao, μιλώντας στο Νταβός, αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση να «αποδυναμώσει» το γουαν.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν επίσης κέρδη, με το Brent στα 30,06 δολάρια/ βαρέλι. Η αναπήδηση των τιμών του πετρελαίου προήλθε από την έκθεση απογραφής των αποθεμάτων της DOE, η οποία έδειξε μια ελαφρώς μικρότερη ποσοτητα αποθεμάτων από ό, τι η έκθεση του ιδιωτικού τομέα που εκδόθηκε την Τετάρτη (4MB vs 4.7MB).
Χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές και των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά δυνατά μετά τον αντίκτυπο της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Οι Αμερικανικές μετοχές έδωσε πίσω προς το τέλος κάποια κέρδη από τα υψηλά ημέρας, αλλά έκλεισαν στο +0,5% σε ακόμα μια νευρική συνεδρία. Οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν κατά περίπου 2% την ημέρα, οι αποδόσεις των 5ετών γερμανική έπεσε 5bp και περιφερειακών τα spreads έσφιξαν. Η σχέση EUR/USD υποχώρησε από σχόλια του Προέδρου Draghi, αλλά ανέκαμψε το απόγευμα για να κλείσει την ημέρα σχεδόν επίπεδη, και ήταν επίπεδη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στην Ασία. Τα Νομίσματα των βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των NZD, CAD, AUD και ΝΟΚ κέρδισαν έναντι του δολαρίου.
· Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την πολιτική του στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου. Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη για μελλοντικές ενέργειες, με δεδομένη την απότομη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Μια μείωση των επιτοκίων καταθέσεων 10bp ή πρόσθετες αγορές στο QE είναι εφικτές, αλλά πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ πλησιάζει τα όρια του τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτύχει μόνη της.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους,ανακοίνωσε το ΔΝΤ μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός, την Πέμπτη. Το Ταμείο στέκεται και στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) προστίθεται στο «κουαρτέτο» με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα», όπως αποφάσισε την Πέμπτη στο Στρασβούργο η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ. Το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ADLE) Γκι Φερχόφστατ. Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα έχει έναν ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών «Financial Assistance working-Group» (FAWG).
Στην πρόσληψη 170 ατόμων σε βάθος τριετίας θα προχωρήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια σύμφωνα με σχετική απόφαση που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι στο β' εξάμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν 84 προσλήψεις, ενώ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «με την ολοκλήρωση του τριετούς πλάνου, θα βελτιωθούν σημαντικά οι δείκτες απασχόλησης, καθιστώντας εφικτή την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας, χωρίς επίπτωση στην παραγωγική διαδικασία».
Κατά 200 εκατ. ευρώ μείωσε η ΕΚΤ το ανώτατο όριο χρήσης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.
Πλέον, το ανώτατο όριο χρήσης του ELA ανέρχεται στα 71,8 δισ. ευρώ. Η μείωση αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Κρίσιμες ψηφίδες στο ισχύον πλαίσιο, καθώς και η χαρτογράφηση των προβληματικών δανείων για μεγάλες επιχειρήσεις επίκεινται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ήδη οι τράπεζες «τρέχουν» τη διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων με εσωτερικές μονάδες. Τα προβληματικά δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ είναι το κεντρικό ζήτημα στη στρατηγική των εγχώριων ομίλων, αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα στοκ «κόκκινων» χαρτοφυλακίων που προκαλεί πονοκέφαλο στις εποπτικές αρχές, αφού τα ΝPLs της Ευρωζώνης υπερβαίνουν τα 930 δισ. ευρώ.
Πρόστιμα ύψους 102.500 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη.
Συμβόλαιο συνεργασίας με την κρατική λοταρία της Χιλής (Polla Chilena) υπέγραψε ο όμιλος Intralot, ΙΝΛΟΤ αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των παιχνιδιών της, την παροχή ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών λειτουργικής υποστήριξης.
Η Polla Chilena διοργανώνει και λειτουργεί στη Χιλή αριθμοπαιχνίδια, στιγμιαία λαχεία και αθλητικό στοίχημα. Η INTRALOT κέρδισε το δεκαετές συμβόλαιο, με δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον έτη, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.
Τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας ανακοίνωσαν Τράπεζα Πειραιώς και Μπαρμπα-Στάθης, με στόχο την άμεση και ενεργό υποστήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων.
H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα των οπωροκηπευτικών αναφέρεται ουσιαστικά στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας. Έτσι, ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη φροντίδα της εταιρείας προς τους συνεργάτες της παραγωγούς.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Κοινές προτάσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη εντός του 2016 θα καταρτίσουν Γαλλία και Γερμανία σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Μιλώντας σε Γάλλους και ξένους διπλωμάτες στο Παρίσι ο Ολάντ ανέφερε ότι οι προτάσεις αυτές θα αφορούν «την πολιτική και τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τα όργανα της αλληλεγγύης που απαιτούνται για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη». Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως αναμένει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18η-19η Φεβρουαρίου) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «η ευρωζώνη μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξή της».
Να μετουσιώσουμε την προσφυγική κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης ζήτησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα φαινόμενο σε διαρκή εξέλιξη, το οποίο αλλάζει την εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Είναι στο χέρι μας να μετουσιώσουμε αυτή την εξέλιξη σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης» υπογράμμισε σχετικά.
Σε υψηλό επτά μηνών ενισχύθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 10.000 στις 293.000, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 6,500 στις 285.000, παραμένοντας κάτω του ορίου των 300.000. Σημειώνεται ότι το χαμηλότερο επίπεδο είχε καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου (256.000).
Τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. όσον αφορά την αγορά εργασίας διαπιστώνει έκθεση της Κομισιόν για την Απασχόληση και τις Κοινωνικής Εξελίξεις (ESDE). Παράλληλα, η έκθεση αναγνωρίζει τη δυσανάλογη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, γεγονός που εντείνει περαιτέρω το «χάσμα» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Κατά 23% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο τα στεγαστικά δάνεια στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς διαμορφώθηκαν στις 19,9 δισ. στερλίνες.
«Ο χαμηλός πληθωρισμός, η αύξηση των μισθών, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τα ανταγωνιστικά επιτόκια έχουν συνδράμει στην ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων» σημειώνει αναλυτής της CML, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Bank of England.
Κατά 17% συρρικνώθηκε η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Κίνα, καθώς ο δανεισμός προς τις κινεζικές εταιρείες περιορίστηκε κατά 119 δισ. δολάρια το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2015. Ως αποτέλεσμα, η συνολική έκθεση των ξένων τραπεζών στην Κίνα διαμορφώθηκε στα 877 δισ. δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Εκτός των άλλων, η Κίνα κατά τη διάρκεια του 2015, εμφάνισε εκροές κεφαλαίων, συνολικού ύψους 735 δισ. δολαρίων, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Περίπου 8 εκατ. άτομα απασχολούνται στον κλάδο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ICT), καθώς σύμφωνα με την Eurostat, αντιπροσωπεύουν το 3,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία διαρκής αύξηση του σχετικού αριθμού, λόγω και των απαιτήσεων της ψηφιακής εποχής. Ωστόσο, μόλις το 40% των επιχειρήσεων χρηματοδοτεί προγράμματα επανεκπαίδευσης και επιμόρφωσης των υπαλλήλων τους, ενώ την ίδια στιγμή το 81,9% των εργαζομένων στον κλάδο των ICT είναι άνδρες.