Market beat: Άνοδος country risk με το κλίμα στις ξένες αγορές γεμάτο αρνητισμό

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 09:57
UPD:22/01/2016 10:20
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όποιος είδε στο Revenant τον Hugh Glass, να παλεύει με μια αρκούδα που τον κατασπαράζει, καταλαβαίνει τι κάνουν τώρα στους «ταύρους» οι θυμωμένες «αρκούδες» των αγορών. Κυριαρχούν και στέλνουν καθημερινά τις τιμές κάτω, αφού συνηθίζουν να αγνοούν το οιοδήποτε θετικό υπερμεγεθύνοντας το παραμικρό αρνητικό. Σε τέτοιο σκηνικό πώς θέλετε να φαίνεται η Ελλάδα και η αγορά μετοχών της;

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά υπογραμμίζουν την ανασφάλεια και την νευρικότητα που διακατέχει τους διαχειριστές κεφαλαίων αυτές τις μέρες. Θετικό θεωρήθηκε το μάζεμα των αρχικών απωλειών στους δείκτες της Wall Street μετά τη διαπίστωση μιας ανόδου στις τιμές των futures του πετρελαίου της σειράς Μαρτίου ενώ διατηρήθηκε η πτώση στα συμβόλαια για παράδοση τον Φεβρουάριο. Οι αγορές στην ευρωζώνη υποχώρησαν λόγω συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του πετρελαίου γιατί δεν συγκινήθηκαν από τη διαφορά μεταξύ των συμβολαίων με διαφορετική παράδοση στο πετρέλαιο και είναι άγνωστο πως θα κινηθούν σήμερα. Αλλά στην Ασία τα χρηματιστήρια πήραν αρχικά φόρα και εμφάνισαν κέρδη μετά από μεγάλη βουτιά χθες τα οποία σταδιακά μετασχηματίζονται σε απώλειες. Οι εναλλαγές στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι τόσο συχνές που στην πραγματικότητα διαμηνύουν συνέχεια στην πτώση των αγορών μετοχών.

Στο εσωτερικό τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν μέρος από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ιθυνόντων ανάλογα με τον πολιτικό τους προσανατολισμό ενώ η εικόνα για τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές όπως αναδεικνύεται από τα ξένα μέσα περνάει σε φάση κρίσης. Με του πιστωτές να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους για την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης και στο δημοσιονομικό πεδίο εκτός του ασφαλιστικού που προκαλεί διαμαρτυρίες ικανές να επιβραδύνουν την ούτως ή άλλως σε ύφεση οικονομία. Μετά από καιρό οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων πέρασαν πάλι πάνω από το 10% και νομίζουμε πως αυτή η κατάσταση ήταν η βάση της εμφάνισης πολλαπλάσιων απωλειών στο ΧΑ έναντι των υπόλοιπων αγορών μετοχών του ευρώ.

Η αγορά της Αθήνας είναι συνεπώς δέσμια ενός μίγματος αρνητικών παραγόντων που χθες όρισαν νέο χαμηλό στον 25άρη και επανέφεραν τον ΓΔ σε ζώνες τιμών που αντιστοιχούν σε αύξηση της πιθανότητας για Grexit. Αυτό δεν το δέχονται οι κυβερνόντες αλλά το περιμένουν οι θεσμικοί του εξωτερικού. Ή, τουλάχιστον βλέπουν να μεγαλώνουν οι δυσκολίες για την περαίωση της πρώτης  αξιολόγησης που δεν είναι παρά η πέμπτη βάσει του δεύτερου μνημονίου που δεν ολοκληρώθηκε.

Θεωρούμε πως δεν είναι δυνατό να προσεγγιστεί η αγορά μόνο με την ανάλυση των χαρακτηριστικών των επί μέρους τίτλων γιατί το ΧΑ αντιμετωπίζεται σε ανάλογες φάσεις  γενικευμένα και αν «γλυτώνουν» προσωρινά μερικά blue chip μετά από μερικές συνεδριάσεις βουλιάζουν για να εκπληρωθεί η απόφαση για οριζόντιο κούρεμα στις κεφαλαιοποιήσεις. Το οριζόντιο κλάδεμα υπογραμμίζει την ύπαρξη κινήσεων με βάση τη γενική εικόνα και όχι από τη ροή ειδήσεων και τα θεμελιώδη μεγέθη κάθε εισηγμένης.

Πολλοί μπορεί να θελήσουν να κάνουν πολιτική προπαγάνδα γύρω από την πτώση στο ΧΑ αλλά η στήλη θεωρεί πως η κατάσταση περιγράφεται από τη λαϊκή ρήση: «Ήτανε στραβό το κλήμα το ‘φαγε και ο γάιδαρος». Διότι έτυχε αυτή την περίοδο, αφού έχουν «εξολοθρευτεί» αρκετοί από τους εν δυνάμει εγχώριους επενδυτές και έχουν χάσει το κέφι τους ακόμα και οι πλέον φανατικοί των συναλλαγών στο ΧΑ, να κυριαρχούν οι ξένοι επαγγελματίες. Τούτες τις μέρες λοιπόν αυτοί έχουνε πάθει πολλαπλά σοκ, καθώς στην ανάλυση για τους κινδύνους της χρονιάς, ακόμα και η πλέον «διεστραμμένη» επενδυτική φαντασία, δεν τολμούσε να ισχυριστεί πως το πετρέλαιο θα έκοβε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι και θα συνέχιζε να αναζητά νεότερα χαμηλά, σε βάθος 13 ετών.

Η θέση μας είναι πως στον κόσμο αυτό, την κεφαλαιαγορά κινεί η απληστία ή ο φόβος και δεν έχουμε στο ταμπλό μόνο τα εσωτερικά ζητήματα να επιβαρύνουν τις τιμές. Οι αγορές από τα υψηλά του τελευταίου δωδεκάμηνου έχουν όλες πέσει πάνω από -20% σε παγκόσμιο συντονισμό και πέρασαν σε αυτή την κατάσταση που περιγράφεται στην ανάλυση της ψυχολογίας των επενδυτών ανάγλυφα, ως bear market.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, μετά τη νέα διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,56% στις 15.766,95 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,12% στις 4.471,12 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,17% στις 1.859,33 μονάδες.

Στο ταμπλό, ξεχώρισε η «βουτιά» 4,88% της IBM μετά τις εκτιμήσεις για σημαντική υποχώρηση των ετήσιων κερδών της. Πτώση 1,99% σημείωσε και η μετοχή της Goldman Sachs, δεχόμενη πιέσεις από τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα.  

Το πετρέλαιο συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 27 δολάρια/βαρέλι. Τα συμβόλαια WTI έκλεισαν πτωτικά κατά 6,71% στα 26,76 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 1,50% στα 28,33 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση 65% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs το δ' τρίμηνο του 2015, λόγω των υψηλών προστίμων που της επιβλήθηκαν. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησε στα 765 εκατ. δολάρια ή στα 1,27 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,17 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 7,27 δισ. δολάρια από 7,69 δισ. δολάρια προηγουμένως. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Goldman Sachs συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων για την πώληση στεγαστικών δανείων κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. 

Παράλληλα, κατά 0,1% υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω της διαρκούς πτώσης στο κόστος των τροφίμων και της βενζίνης. Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας υποχώρησαν κατά 2,4% ενώ στα τρόφιμα κατά 0,2%. Εξαιρουμένων αυτών, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,1%. Για το σύνολο του 2015, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,7% σημειώνοντας τη δεύτερη μικρότερη επίδοση των τελευταίων 50 ετών.

Κατά 2,5% υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ ετών για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των λεγόμενων «ενάρξεων κατοικιών» υποχώρησε στις 1,15 εκατ. τον Δεκέμβριο, έναντι των εκτιμήσεων 1,23 εκατ. Οι αιτήσεις για νέες οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 3,9%. Για το σύνολο του 2015, οι ενάρξεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 11% σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Οι αιτήσεις τέλος, εκτινάχθηκαν κατά 12%. 

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές απώλειες της τάξης του 3,4% σημείωσαν την Τετάρτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, συμπαρασυρόμενα από τις πτωτικές τάσεις σε Ασία και πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,61% στις 5.665 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 3,11% στις 9.364 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 3,64% στις 4.117 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε σημαντικές απώλειες 3,39% στις 321,64 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι υψηλότερες απώλειες εμφανίστηκαν στον κλάδο της ενέργειας, με τη Seadrill να κατακρημνίζεται κατά 28,52% και την Tullow Oil κατά 7,66%. Απώλειες άνω του 5% σημείωσαν και οι μετοχές των Glencore, Anglo American και BHP Billiton.

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας, με τις μετοχές των Monte Paschi και UniCredit να υποχωρούν κατά 22% και 7,8% , αντίστοιχα.

Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 27 δολάρια/βαρέλι. Αυτή τη στιγμή, τα συμβόλαια WTI καταγράφουν πτώση κατά 5,48% στα 26,90 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν απώλειες κατά 3,82% στα 27,66 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Royal Dutch Shell, με άμεσο στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών εν μέσω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου. Η πετρελαϊκή εταιρεία σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες κατά 3 δισ. δολάρια το 2016, δίνοντας συνέχεια στην εξοικονόμηση 4 δισ. δολαρίων που έλαβε χώρα το 2015.

Η Shell «ποντάρει» και στα οφέλη από την εξαγορά της BG Group, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Σημειώνεται ότι βάσει των εκτιμήσεών της, η κερδοφορία του 2015 αναμένεται να μειωθεί κατά 50%. 

Την ίδια ώρα, πλεόνασμα 12,3 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Νοέμβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ε.Ε., έναντι πλεονάσματος 13,2 δισ. τον Οκτώβριο και 16,2 δισ. τον Νοέμβριο του 2014. Σύμφωνα με την Eurostat, το πλεόνασμα στον κλάδο των αγαθών υποχώρησε στα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα στο πρωτογενές εισόδημα διευρύνθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα τέλος, στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε στα 13,8 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Δεκέμβριος 2014 - Νοέμβριος 2015), το πλεόνασμα ανήλθε στα 179,5 δισ. ευρώ, έναντι 115,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2013-2014. Κατά 2,3% αυξήθηκαν συγχρόνως, το γ' τρίμηνο του 2015 οι τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014. Σημειώνεται ότι εν συγκρίσει με το β' τρίμηνο του 2015, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1%.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσιο επίπεδο και στο 1,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο. Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος, σύμφωνα με την Eurostat, διαμορφώθηκε στη Σουηδία (13,7%), στην Αυστρία (9,3%) και στην Ιρλανδία (8,9%). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Λετονία (7,6%), στην Κροατία (3%) και στην Ιταλία (2,3%). 

Παράλληλα, κατά 2,3% υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014. Eν συγκρίσει με τον Νοέμβριο του 2015, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση κατά 0,5%. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 2,1% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο. Για το σύνολο του 2015, οι τιμές παραγωγού διολίσθησαν κατά 1,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

Τέλος, ρευστότητα 1 δισ. δολαρίων εξασφάλισε η ιταλική Enel, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με τη Bank of China και την China Export & Credit Insurance. Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στο Πεκίνο, θα έχει διάρκεια πέντε ετών, με δυνατότητα επέκτασης.

Ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα του 1 δισ. δολαρίων, η Enel θα συμπεριλαμβάνει στα επενδυτικά της πρότζεκτ διάφορες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται στον κλάδο της ενέργειας. Σημειώνεται ότι η συνεργασία της Enel με την Κίνα ξεκίνησε το 2004.

ΧΑ

Η άγρια καθοδική εικόνα στις αγορές των μετοχικών αξιών στην Ευρώπη κατάφερε, για δεύτερη μέρα, να επηρεάσει το φρόνημα των επενδυτών και να επιβάλλει ατμόσφαιρα πανικού και υψηλών πιέσεων στην αγορά της Αθήνας. Ωστόσο και στην Ευρώπη επικράτησε με το καλημέρα πτώση των τιμών μετά από μια ανοδική σύνοδο με δεδομένη την εξάτμιση των αρχικών κερδών στην Wall Street και την πτώση στα ασιατικά.

Τελικά οι μεγάλες πτωτικές μεταβολές στις αγορές της Ευρωζώνης (πάνω από -2%) έφεραν οι σχετικά μεγαλύτερες δόσεις τρόμου στους θεσμικούς επενδυτές που τις εξέφρασαν κύρια στα τραπεζικά blue chip για να απλωθούν μετά στις περισσότερες μετοχές του 25άρη. Οι  συναλλασσόμενοι στο Χ.Α. εμφάνισαν από το ξεκίνημα τη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στο σύνολο των μετοχών των ελληνικών χαρτοφυλακίων τους, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα στον 25άρη και στον Γ.Δ.. Αυτά τα επίπεδα αποτέλεσαν και το μέγιστο ημέρας για τους δείκτες.

Πριν όμως συμπληρωθούν 14 λεπτά συναλλαγών η κάθοδος του 25άρη ήταν πάνω από -5% και στις 14:44 η κάθοδός του έφθασε στο -7,56%. Ήταν το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο μέρας στις 143,58 από 153,25 μονάδες την Τρίτη και το νέο ελάχιστο της πτώσης που ξεκίνησε από την πρώτη σύνοδο του χρόνου. Μετά τις 12:20 ως το πέρας της διαπραγμάτευσης η πλάγια πορεία του δείκτη των blue chip έγινε μεταξύ των 143,5 και 146 μονάδων. 

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η εγγραφή του νέου ελάχιστου στο βίο του για τον 25άρη. Μετά την εγγραφή του ωστόσο οι τιμές απέκτησαν σταθερή πλάγια κλίση που δεν ελάττωνε το ποσοστό της μέγιστης πτώσης και η συνεδρίαση έμοιαζε σαν γρήγορη εκδίκηση για το rebound που ξεκίνησε χθες.

Με τζίρο αρκετά μεγαλύτερο του προηγούμενου στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας και με πολύ μεγάλη για την εποχή ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την δέκατη μετά από δώδεκα συνόδους πτωτική κατάληξη του 2016.

Ο FTSEM κλείνοντας στο -5,51% δέχθηκε και σήμερα το πλήγμα από την μεγάλη τελικά πτώση της μετοχής των ΑΤΤ (-14,45%) και ΜΙΓ κατά -5,97%. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι οι ΓΡΙΒ -0,70%, ΤΕΝΕΡΓ -1,38%, ΑΡΑΙΓ -1,71%.  

Απώλειες πάνω από -7% εμφάνισαν ΕΤΕ -7,20%, ΟΤΕ  -8,54%, ΔΕΗ -9,04%, ΑΛΦΑ -10%, ΕΥΡΩΒ -14,92%, ΠΕΙΡ -17,62%.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (25 από 3) έναντι των ανοδικών (0 από 20) με 0 από 2 αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 2 είχαν κέρδη.

Την ώρα που έκλεινε το Χ.Α., ο DΑΧ ήταν στο -2,67%, ο CAC είχε μεταβολή -3,14%, με τον FTSE100 με μεταβολή -3,13%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα πτωτικά μια δυναμική που σταδιακά ενισχύθηκε έτσι ο Dow στις 17:00 χάνει -2,03% και o S&P500 έχει μεταβολή -2,20%.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -5,70% και έφθασε στις 526,44 από 543,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 144,01 από 151,41 με μεταβολή -7,37%.

Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του Γ.Δ. κατά 1,2 μονάδες προς τα πάνω και του 25άρη κατά 0,4 της μονάδας. 

Με κέρδη δεν έκλεισαν κλαδικοί δείκτες.

Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους των Τραπεζών -11,99% από +2,35%, Τηλεπικοινωνιών -8,53% από +1,95%, ο 25άρης -7,37% από +2,68%, Υγείας -6,67% από +0,00%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -6,54% από +5,20%, Πετρελαίου Αερίου -6,20% από +1,96%, Κοινής Ωφέλειας -6,04% από +1,75%, ο ΓΔ -5,70% από +2,78%, ο FTSEM -5,51% από -0,14%, Ταξίδια Αναψυχή -5,23% από +5,51%, Κατασκευές Υλικά -4,71% από +5,72%, Βιομηχανικών Προϊόντων -4,45% από +1,74%, Πρώτων Υλών -4,43% από +7,66%, Εμπορίου -3,33% από +2,63%, Τροφίμων Ποτών -3,32% από +0,88%, Ακίνητης Περιουσίας -2,87% από +0,55%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,64% από +2,82%, Τεχνολογίας -1,76% από +1,81% και Χημικών -1,44% από +3,18%.

Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρείες και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,893 από 58,243 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,055 από 2,054 εκατ. ευρώ.

Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 77,286 από 53,189 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,007 από 0,936 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. οδηγήθηκε στα 39,851 από 42,286 δισ. ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 169,513 από 92,231 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 22 από 73 των καθοδικών σε 92 από 32 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 17.

Τεχνική ανάλυση

Την Τετάρτη οι θεσμικοί από το άνοιγμα ως το τέλος  των συναλλαγών, έδωσαν διαρκώς στις τιμές του 25άρη αρνητική μεταβολή  κινώντας τον από τις 154,58 μονάδες (τιμή ανοίγματος) ως τις 143,58 (τιμή που εμφανίστηκε στις 14:45). Στο μεγαλύτερο διάστημα τον ανάγκασαν σε πλάγια κίνηση, ανάμεσα στις 144 και 146 μονάδες, με κλείσιμο κοντά στο ελάχιστο. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 10,185 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 6195 ΣΜΕ Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας τις 152,00 μονάδες και κατώτερο τις 143,25. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 143,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 53 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ήταν οι 147,00 μονάδες και κατώτερο οι 144,00. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 144,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 15738, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την επόμενη σειρά είναι οι 145,00 μονάδες και τα 186 ΣΜΕ, με τον 25άρη στο -7,37% και κλείσιμο στις 144,01.  Η απόφαση για εκκαθάριση πάνω στο κλείσιμο του 25άρη δεν θεωρείται από τη στήλη ως ένδειξη αισιόδοξων προσδοκιών αφού ακολουθεί το προηγούμενο κλείσιμο που είχε δώσει προπορεία στο ΣΜΕ και δεν επιβραβεύτηκε. Η συνέχεια στην αναζήτηση σκληρού πυθμένα δεν επιτρέπει να υπολογιστεί το επίπεδο που θα σταματήσει η κάθοδος από το ξεκίνημα του 2016 αφού ήδη ο δείκτης των παραγώγων βρίσκεται σε αχαρτογράφητα εδάφη ή δεν υπάρχει στατιστικό προηγούμενο σε αυτές τις ζώνες τιμών. Η «ορατότητα» των traders μέσω της στατιστικής προϊστορίας είναι σχεδόν μηδενική και οι υπολογισμοί γίνονται μέσω εργαλείων που είναι δεδομένη η περιορισμένη ακρίβειά τους.

Σήμερα

Η νέα εκπνοή στα futures πετρελαίου του Μαρτίου κατάφερε να κλείσει στα 28,35 δολάρια το βαρέλι, αλλά ήταν πάνω 1,2% στις ασιατικές συναλλαγές στα  28,70, πολύ μακριά από το συμβόλαιο αργού για παράδοση Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, που υποχώρησε 6,7% για να εγκατασταθεί στα 26,55. Το μπρεντ αυξήθηκε LCOc1 +1,4% στα 28,27 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές συναλλαγές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξάνοντας τα  κέρδη που εμφάνισε νωρίτερα ήταν πάνω +1,4% αλλά πέρασε σε πτώση που την προκάλεσαν οι διευρυμένες απώλειες των αγορών της Κίνας, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei ανέβηκε +1,5%, ανακτώντας μέρος της βουτιάς -3,7% στην προηγούμενη συνεδρίαση στο χαμηλό 14-1 / 2 μηνών. Αλλά στο δεύτερο μέρος επέστρεψαν οι πιέσεις και ο  Nikkei υποχωρεί -2,43%.

Στην Κίνα δείκτης CSI300 των Bluechip μειώθηκε -0,5% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, και ο Shanghai Composite Index  γλίστρησε -0,8% που αργότερα αυξήθηκε φθάνοντας στο -1,86%.

Το δολάριο ανέκαμψε από χαμηλό σε βάθος ένα έτος έναντι του ιαπωνικού νομίσματος που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Το αμερικανικό νόμισμα ανέβηκε περίπου 0,4% για να αγοράζει  117,38 γιεν μετά την υποχώρησή του την Τετάρτη στο χαμηλότερο 115,97, ακόμη και αφού εμφάνισε εντυπωσιακά κέρδη έναντι ορισμένων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Στοιχεία των ΗΠΑ την Τετάρτη έχουν υπονομεύσει το δολάριο εν μία νυκτί. Οι  τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ο πληθωρισμός ήταν πιο υποτονικός από ότι πίστευε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Το ευρώ υποχώρησε περίπου -0,2% αγοράζοντας 1,0870 δολάρια, πριν από την τακτική συνεδρίαση επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα στη σύνοδο. Οι προσδοκίες είναι η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, αλλά παράλληλα να σκιαγραφήσουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, διατηρώντας παράλληλα ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω βήματα χαλάρωσης αργότερα στο έτος.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Σε νέα χαμηλά 43 μηνών οδηγήθηκε ο Γενικός Δείκτης απόρροια, πρωτίστως, της πτώσης των Διεθνών Αγορών (χειρότερο ξεκίνημα της Wall Street στην ιστορία τον Ιανουάριο) και δευτερευόντως των εγχώριων αρνητικών ειδήσεων.

Ξεκινώντας από το πρώτο, η υποχώρηση του πετρελαίου αρχικά κάτω από τα $30/bbl και εν συνεχεία κάτω από τα $28/bbl (χαμηλό 75½ μηνών), προκάλεσε νέους τριγμούς στις Διεθνείς Αγορές, με τις ανησυχίες να περιστρέφονται γύρω από την επιβράδυνση της Κινεζικής Οικονομίας (τα στοιχεία του ΑΕΠ χθες έδειξαν επιβράδυνση στο +6,8% το δ΄ 3μηνο του 2015, χαμηλότερη επίδοση την τελευταία 25ετία) και τον αποπληθωρισμό.

Οι αιτίες και οι συνέπειες της Παγκόσμιας αναταραχής των Αγορών (Κίνα, Αναδυόμενες Αγορές) αναμένεται να "αναρριχηθούν" στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινά σήμερα στο Νταβός, όπου το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στην άνοδο της τρομοκρατίας, στις εξελίξεις στην Ευρώπη (προσφυγική κρίση, πολιτική μεταναστών, χρέος, συνταξιοδοτικό, "Brexit"), στην Κλιματική Αλλαγή (συμφωνία Παρισιού), στη Βιομηχανική Επανάσταση των ρομπότ (συνέπειες για εργαζόμενους), στην Ιατρική (συνεργασία στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως καρκίνου και έμπολα), στην Κοινωνική Ανισότητα (το 50% του παγκοσμίου ΑΕΠ το κατέχει το 1%), στο Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και στις Ατομικές Ελευθερίες.

Ζητούμενο βέβαια, πλην της ομαλής προσγείωσης της Παγκόσμιας Οικονομίας (ήδη το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τη ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας σε 3,4% από 3,6%), είναι να αποφύγει τον "θανάσιμο" εναγκαλισμό του αποπληθωρισμού. Άλλωστε το παράδειγμα της Ιαπωνικής Οικονομίας είναι πολύ πρόσφατο για να έχει ξεχαστεί.

Όσον αφορά το εσωτερικό, το βασικό ερώτημα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, είναι το ακόλουθο: Μήπως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των Εταίρων στη μεταρρυθμιστική δύναμη της Κυβέρνησης συνεργασίας, μετά την ανάδειξη της νέας Ηγεσίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Οι καθυστερήσεις στην προώθηση των Μεταρρυθμίσεων, η επιφυλακτικότητα των Ξένων, η επιβολή της παρουσίας και συμμετοχής του ΔΝΤ, η καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς και κατ' επέκταση και της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν μπορούν παρά να προβληματίσουν, όπως άλλωστε και οι εξελίξεις στις ξένες επενδύσεις στην Χώρα (Eldorado Gold).

Τέλος, προβληματίζει με πρώτη ματιά και το γεγονός ότι τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης, μετά βεβαίως και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών πρόσφατα, είναι ανάλογα με αυτά τα οποία είχαν σημειωθεί σε περιπτώσεις ανόδου του κινδύνου "Grexit" την τελευταία 4ετία (!)

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Συνεχίζεται η διάθεση για φυγή από τις αξίες υψηλού κινδύνου

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα τις πρωινές ώρες διαπραγμάτευσης μετά το χτύπημα χθες σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το 2003, τόσο το WTI όσο και το Brent διαπραγματεύτηκαν στα 28 περίπου δολάρια, καθώς το κλίμα στην ευρύτερη αγορά παραμένει πτωτικό, λόγω των αυξημένων επιπέδων της προσφοράς πετρελαίου. Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών διαπραγματεύονται επίσης καθοδικά με το Nikkei κάτω κατά -2,4%, ενώ οι αγορές στην  Κίνα και τη Σαγκάη  αλλά και ο Hang Seng ήταν -1,2% από -1,5% χαμηλότερα.

Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες των συνιστωσών του ΑΕΠ της Κίνας το 2015, φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη μια επανεξισορρόπηση, αν και ο δρόμος που είναι μπροστά παραμένει δύσβατος. Από την πλευρά της προσφοράς, ο τομέας των υπηρεσιών έχει υπερκεράσει τους άλλους με μεγάλη διαφορά. Από την πλευρά της ζήτησης, η κατανάλωση και η αύξηση του εισοδήματος έχει καθυστερήσει, αλλά είναι μετριοπαθής.

Στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν μέτρια ανάπτυξη του πληθωρισμού και κόβουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο Δ τρίμηνο στο 0,5%. Ο ονομαστικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε 0,1% το Δεκέμβριο, λίγο κάτω από τις προσδοκίες. Καθώς το ενεργειακό μέλλον μετακόμισε σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, αλλά άφησε τις προβλέψεις μας σχετικά με τον δομικό πληθωρισμό σχεδόν αμετάβλητες.

Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει θέση αναμονής σήμερα. Παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη επιδείνωση θα είναι σαφώς μια πηγή ανησυχίας για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), πιστεύουμε ότι τα μέλη θα θέλουν να δουν τον αντίκτυπο των μέτρων που αποφάσισαν το Δεκέμβριο. Ως εκ τούτου, δεν περιμένουμε καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική στη σύνοδο του ΔΣ του σήμερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς προσφέρει στη βελτιωτική δεσμευτική προσφορά της η Cosco, την οποία έκανε αποδεκτή τοΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Τo δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Cosco πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. 

Να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων ζήτησε με μήνυμά του στο Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός την Τετάρτη. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική εν όψει της πρώτης αξιολόγησης.  «Εποικοδομητική η συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Να διατηρήσουμε τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων», έγραψε ο κ. Μοσκοβισί.

Εκδόθηκε η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση του δικηγόρου Γιώργου Πιτσιλή στη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Σύντομο βιογραφικό Ο Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975. Είναι επιτυχημένος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ερευνητής και έμπειρος επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα.  Αποφοίτησε από το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I).

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ο Σταύρος Λεκκάκος, σε συνέχεια της παραίτησης του Άνθιμου Θωμόπουλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, το διοικητικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την 20η Ιανουαρίου σε συνέχεια της παραίτησης του εκτελεστικού μέλους, διευθύνοντος συμβούλου και CEO, Άνθιμου Θωμόπουλου, ανασυγκροτήθηκε σε σώμα και όρισε τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του, σύμφωνα με το Ν. 3016/2002, ως εξής: Μη εκτελεστικός πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου Μιχαήλ Σάλλας του Γεωργίου  Μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος Νικόλαος Χριστοδουλάκης του Μιχαήλ Ανεξάρτητος μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος Απόστολος Ταμβακάκης του Σταύρου Εκτελεστικά μέλη Σταύρος Λεκκάκος του Μιχαήλ, διευθύνων σύμβουλος (CEO)  Χαρίκλεια Απαλαγάκη του Ανδρέα, εντεταλμένη σύμβουλος

Στο στόχο της εταιρείας να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, που σήμερα είναι αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε πριν λίγη ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), Αριστοτέλης Καρυτινός, σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο, με  αφορμή την επίσημη εισαγωγή της εταιρείας στο ταμπλό.

Την απορρόφηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Moda Lift, ανακοίνωσε η Kleemann Hellas, ως ο μοναδικός μέτοχος της απορροφηθείσας εταιρείας. 

«Ας κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να επενδύσουν και τότε δεν θα έχουν πρόβλημα». Το παραπάνω μήνυμα έστειλε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου καναλιού της ΟΤΕ TV «ΟΤΕ History», απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με άποψη που έχει εκφραστεί από τους ανταγωνιστές του Οργανισμού.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους.

Κατά 0,1% υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω της διαρκούς πτώσης στο κόστος των τροφίμων και της βενζίνης. Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας υποχώρησαν κατά 2,4% ενώ στα τρόφιμα κατά 0,2%. Εξαιρουμένων αυτών, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,1%. Για το σύνολο του 2015, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,7% σημειώνοντας τη δεύτερη μικρότερη επίδοση των τελευταίων 50 ετών.

Κατά 2,5% υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ ετών για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των λεγόμενων «ενάρξεων κατοικιών» υποχώρησε στις 1,15 εκατ. τον Δεκέμβριο, έναντι των εκτιμήσεων 1,23 εκατ. Οι αιτήσεις για νέες οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 3,9%.

Βέβαιος ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν πρόκειται να μεταβάλλει τις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε σε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, παρά την αναταραχή στις αγορές» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν τα κατάλληλα όπλα προκειμένου να διαφυλάξουν την παγκόσμια οικονομία.

Πτώση 65% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs το δ’ τρίμηνο του 2015, λόγω των υψηλών προστίμων που της επιβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησε στα 765 εκατ. δολάρια ή στα 1,27 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,17 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 7,27 δισ. δολάρια από 7,69 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Ρευστότητα 1 δισ. δολαρίων εξασφάλισε η ιταλική Enel, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με τη Bank of China και την China Export & Credit Insurance. Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στο Πεκίνο, θα έχει διάρκεια πέντε ετών, με δυνατότητα επέκτασης. Ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα του 1 δισ. δολαρίων, η Enel θα συμπεριλαμβάνει στα επενδυτικά της πρότζεκτ διάφορες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται στον κλάδο της ενέργειας. Σημειώνεται ότι η συνεργασία της Enel με την Κίνα ξεκίνησε το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα