Google: Προς άντληση 4,4 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Τη δεύτερη μεγαλύτερη που γίνεται μέσα σε 10 χρόνια
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 08:48

ΠΟΣΟΝ 4,41 δισ. δολ. ενδέχεται να αντλήσει σήμερα στην πρώτη πώληση μετοχών της, από τη στιγμή που μπήκε στο Χρηματιστήριο, η πιο δημοφιλής μηχανή εύρεσης στο Internet, Google Inc., στη μεγαλύτερη προσφορά που γίνεται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.

Η πώληση, θα επιτρέψει την Google να αυξήσει τα αποθέματά της, για να ανταγωνιστεί την Yahoo! Inc. και την Microsoft Corp. για τους χρήστες του Internet και τους διαφημιστές. Τον περασμένο μήνα, η Google αποκάλυψε το λογισμικό για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Διαδικτύου και είπε, ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε εξαγορές.

Οι μετοχές της Google σημείωσαν άνοδο 9,3% από τις 18 Αυγούστου, όταν ανακοίνωσε το σχέδιο πώλησης 14.159 εκατ. μετοχών. Η αύξηση σημαίνει ότι η εταιρεία ενδέχεται να αντλήσει 375 εκατ. δολ. περισσότερα απ'ο,τι θα αντλούσε με βάση την τιμή της μετοχής της τον μήνα που πέρασε.

Η πώληση των μετοχών έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αναδόχου της Google, Morgan Stanley, στο Web site της.

Με τη χθεσινή άνοδο της τιμής των μετοχών της Google, η χρηματιστηριακή της αξία αυξήθηκε στα 87 δισ. δολ. και είναι υψηλότερη της Time Warner Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας μέσων στον κόσμο. Πέρυσι, η Time Warner ανακοίνωσε έσοδα 42,1 δισ. δολ., έναντι 3,19 δισ. δολ. της Google.

H προσφορά της Google θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στις ΗΠΑ, από το 1995, σύμφωνα με τον David Menlow, που διευθύνει την IPOFinancial.com.

Κατά την πρώτη προσφορά η Google άντλησε 1,67 δισ. δολ. με την διάθεση 19,6 εκατ. μετοχών, προς 85 δολ. η μία, σε πλειστηριασμό τον Αύγουστο του 2004.

Ο εκπρόσωπος της Google, Steve Langdon, η εκπρόσωπος της Credit Suisse, Mary Claire Delaney και της Morgan Stanley, Melissa Stonberg, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα