Βραζιλία: Περιορισμοί στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών από την Κίνα

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 09:23

ΣΧΕΔΙΑ, για τον περιορισμό των εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των υποδημάτων από την Κίνα, κάνει η Βραζιλία, μετά την αύξησή τους έξι φορές φέτος, προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμο εργοστασίων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής.

Η κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβάλλει προστατευτικά μέτρα ή περιορισμούς του όγκου εισαγωγών, με στόχο την προστασία των παραγωγών ενδυμάτων της χώρας, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Dilma Rousseff, επικεφαλής των συμβούλων του προέδρου της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva. Η πρεσβεία της Κίνας στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της χώρας, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

«Ο κλωστοϋφαντουργικός και ο τομέας των υποδημάτων, είναι αυτοί που έχουν υποστεί ζημίες από τους Κινέζους», ανέφερε ο Rousseff, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Σάο Πάολο, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να δράσουμε με προσοχή και με βάση τις σχέσεις μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα αυτή, διατηρεί τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας».

Οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων της Βραζιλίας από την Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκαν στα 128 εκατ. δολ. από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, έναντι 23 εκατ. δολ., που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τη ανακοίνωση του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, μετά το σύστημα ποσοστώσεων που επεβλήθη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έληξε την 1 η Ιανουαρίου. Οι εισαγωγές, κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν κατά 60% στα τέλη του έτους, θέτοντας τις βιομηχανίες του κλάδου και τους 500.000 εργαζομένους σε κίνδυνο, σύμφωνα με την Brazilian Textile Association. Η ένωση, γνωστή ως Abit, είπε φέτος ότι η Κίνα επιδοτούσε της εξαγωγές ενδυμάτων και υποδημάτων και κάλεσε την κυβέρνηση της Βραζιλίας να περιορίσει τις φορτώσεις. Η Κίνα, ως όρο της εισόδου της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, συμφώνησε ότι τα μέτρα προστασίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των εξαγωγών της σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου τη Βραζιλίας, Luiz Fernando Furlan, σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Κίνα πριν από το τέλος αυτού του μήνα, προκειμένου να διαβιβάσει την απόφαση της Βραζιλίες στις κινεζικές αρχές, σύμφωνα με τον Rousseff.

H Αργεντινή και το Περού, συγκαταλέγονται μεταξύ των λοιπών χωρών της Λατινικής Αμερικής, που επέβαλαν όρια στους όγκους εισαγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων από την Κίνα. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, επέβαλαν παρόμοιο περιορισμό στους Κινέζους.

Η Κίνα ελέγχει το 1/4 της παγκόσμιας αγοράς κλωστοϋφαντουργικών και ενδυμάτων ύψους 400 δισ. δολ. και επιδιώκει να ελέγξει το ήμισυ αυτής, μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Lloyd Wood, εκπρόσωπο του American Manufacturing Trade Action Coalition, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από την Ουάσινγκτον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα