ΔΝΤ: Στο 0,17% του ΑΕΠ το κόστος των προσφύγων στην Ελλάδα

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 14:42
UPD:14:58
REUTERS/BERNADETT SZABO

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες – υποδοχής των προσφύγων θα σημειώσουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη, λόγω της αύξησης των δαπανών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 0,1%.

Στο 0,17% του ΑΕΠ ή στα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος από την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., το μεγαλύτερο κόστος επωμίζεται η Σουηδία (0,5%) και η Δανία (0,47%), ενώ οι δαπάνες της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 0,20% του ΑΕΠ.

Η μέση σταθμισμένη δαπάνη στους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε. μπορεί να αυξηθεί κατά 0,05% το 2015 και κατά 0,1% το 2016 συνεχίζει το Ταμείο, επικαλούμενο την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των προσφύγων.

Οφέλη από την ενσωμάτωσή τους

Το ΔΝΤ εκτιμά ωστόσο, ότι η προσφυγική κρίση δύναται να ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, εφόσον υπάρξει τάχιστη ενσωμάτωση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να άρουν τα εμπόδια στην πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας» σημειώνει το ΔΝΤ και εκτιμά ότι η άμεση εργασιακή ενσωμάτωσή τους θα «ξεκλειδώσει» σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Όπως εξηγεί, αφενός θα συρρικνώσει τον κίνδυνο της κοινωνικής τους περιθωριοποίησης και αφετέρου θα συνεισφέρει τα μέγιστα στα δημόσια ταμεία.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες – υποδοχής των προσφύγων θα σημειώσουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη, λόγω της αύξησης των δαπανών.

Η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με το Ταμείο, συνίσταται στην πιθανότητα οι προσφυγικοί πληθυσμοί να παραμείνουν εκτός αγοράς εργασίας, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στη λειτουργία του κράτους, όσο και στα δημόσια οικονομικά. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα