Στην άνοδο του χαλκού συμβάλλει η παραγωγή μολυβδενίου της Rio Tinto

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 10:48

ΣΤΗΝ άνοδο των τιμών του χαλκού συμβάλλει η Rio Tinto Plc, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο και η Antofagasta Plc, με την αύξηση της παραγωγής μολυβδενίου, του μετάλλου που χρησιμοποιείται για τη σκλήρυνση του ατσαλιού, όπως και στον χαλκό.

Οι τιμές του χαλκού αναρριχήθηκαν 28% σε ένα έτος, καθώς η ζήτηση υπερέβη την παραγωγή των ορυχείων και την ανακύκλωση των αχρήστων κατά 65.000 τόνους, σύμφωνα με το International Copper Study Group, με έδρα τη Λισσαβόνα στις 9 Σεπτεμβρίου. Το μολυβδένιο σημείωσε πέντε φορές άνοδο την τελευταία διετία.

Η άνοδος των τιμών του μετάλλου. βοήθησαν στην αύξηση των κερδών των εταιρειών που παράγουν το μέταλλο, όπως της Codelco της Χιλής και επηρέασαν αρνητικά τα έσοδα των χρηστών του μετάλλου, συμπεριλαμβανομένης της Nexans SA, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας καλωδίων και συρμάτων στον κόσμο. Διεθνώς, οι προμήθειες του χαλκού, υποχώρησαν αυτό το έτος, με τα αποθέματα που ελέγχονται από το London Metal Exchange να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα αό το 1974, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης από την Κίνα.

Χθες η Antofagasta, ανακοίνωσε 77% αύξηση των καθαρών της κερδών το πρώτο εξάμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής μολυβδενίου κατά 27%. Η παραγωγή χαλκού μειώθηκε 12%.

Τα καθαρά κέρδη της Rio Tinto από το μεγαλύτερο ορυχείο μολυβδενίου υπερδιπλασιάστηκαν στα 465 εκατ. δολ. κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 4 Αυγούστου.

Το μολυβδένιο διαπραγματεύεται γύρω στα 30 δολ. η λίμπρα, σύμφωνα με το Metal Bulletin. Το 2001 βρισκόταν στα 2,28 δολ. η λίμπρα.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, βρισκόταν χθες στα 3.605 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange, υψηλότερα από τα 2.786 δολ., που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η ζήτηση του χαλκού θα αυξηθεί κατά 3% φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση της Standard Bank στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου. Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου, αύξησε την κατανάλωση χαλκού κατά 13%. Η ζήτηση για μολυβδένιο επίσης αυξάνεται, μετά την αύξηση της παραγωγής ατσαλιού στην Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα