Mαλαισία: Στο 3,7% ο πληθωρισμός εξ αιτίας των καυσίμων

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 13:54

ΑΥΞΗΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 1999, μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων από την κυβέρνηση, για τρίτη φορά μέσα στο έτος, αποτέλεσμα της αναρρίχησης της τιμής των καυσίμων, σημείωσε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Μαλαισία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 3,7%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την αύξηση 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 16 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει αύξηση 3,3%. Οι τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο σημείωσαν άνοδο 0,6% έναντι του Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός στη Μαλαισία αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές από τον Μάϊο του περασμένου έτους, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abdullah Ahmad Badawi, αύξησε τις τιμές της βενζίνης προκειμένου να μειώσει τις επιχορηγήσεις του κόστυς καυσίμων. Επίσης, προχώρησε και στην αύξηση των φόρων του καπνού και του αλκοόλ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Στις 31 Ιουλίου, η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των λιανικών τιμών πώλησης για τρίτη φορά φέτος, κίνηση, από την οποία, είπε ότι θα εξοικονομήσει 1 δισ. ρίνγκιτ (265 εκατ. δολ.) σε επιχορηγήσεις. Πέρυσι, η κυβέρνηση κατέβαλε 4,8 δισ. ρίνγκιτ σε επιχορηγήσεις καυσίμων.

Το κόστος των μεταφορών και των επικοινωνιών αυξήθηκε 7% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 4,8% τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων οι οποίες αποτελούν περίπου το 1/ 3 του δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξήθηκαν 3,7% τον Αύγουστο και περισσότερο την αύξηση 3,3% τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα