Ο Επίτροπος Μπαρό για το ποσό που πρέπει να επιστρέψει η Ολυμπιακή

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 16:14

Tην εκτίμηση ότι με τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές «ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ελληνική αγορά των αερομεταφορών», εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Ζακ Μπαρό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, την οποία παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αρμόδιος για θέματα μεταφορών Επίτροπος εμφανίσθηκε σχετικά αισιόδοξος για το μέλλον των αερομεταφορών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει χώρος στους ελληνικούς ουρανούς για μιά ή περισσότερες αεροπορικές εταιρίες», και ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικά σημεία στη διεθνή αγορά των αερομεταφορών.

Ο Ζακ Μπαρό ανέφερε ακόμη ότι οι πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τις ενισχύσεις που μπορούν να λαμβάνουν τα ευρωπαϊκά περιφερειακά αεροδρόμια για την αύξηση των εργασιών τους, δημιουργούν θετικό έδαφος για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην ελληνική αγορά των αεροπορικών υπηρεσιών.

Παράλληλα δήλωσε πεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας της Ολυμπιακής.

Αναφερόμενος στην ουσία της απόφασης που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι μετά τη διαδικασία έρευνας που κινήθηκε στις 16 Μαρτίου του 2004, οι κοινοτικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως από το Δεκέμβριο του 2002 και μετά, τόσο η Ολυμπιακή Αεροπορία όσο και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, έλαβαν καταχρηστικώς (δηλαδή χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπονται από την κοινοτική νομοθεσία αυτές οι ενισχύσεις) ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ο Ζακ Μπαρό σημείωσε ότι το ακριβές ποσό που θα πρέπει τελικά να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί, προς το παρόν, να προσδιοριστεί και ότι αυτό θα συμβεί μετά από αναλυτική εξέταση όλων αυτών των ενισχύσεων, την οποία από κοινού θα πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες ελληνικές και κοινοτικές υπηρεσίες.

«Αυτό που μπορώ σήμερα να σας πω είναι πως πρόκειται για ένα ποσό μερικών εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ και τίποτα άλλο», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε κατ’ επανάληψη ο Επίτροπος σε συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Παράλληλα όμως υπενθύμισε ότι υπάρχει και παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετική με τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε προ του 2002 η Ολυμπιακή. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ζητήσει από την Ολυμπιακή την επιστροφή άλλων 160 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν φαίνεται να έχει συμβεί, ανέφερε ο Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόσθετο πρόστιμο στην Ελλάδα λόγω μη εφαρμογής απόφασής του.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο Ζακ Μπαρό άφησε να εννοηθεί ότι το ακριβές ύψος όλων των χρεών της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς και ο τρόπος αποπληρωμής τους, είναι θέματα προς συζήτηση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα