Εγκλωβισμένο σε καθοδικό σπιράλ παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να βρει στηρίγματα, θέτοντας υπό κίνδυνο ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 550 μονάδων. Πιέσεις ασκούνται εξαιτίας τόσο των τραπεζικών εξελίξεων όσο και του χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.04), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,05% στις 552,60 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,37% στις 155,81 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,09 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 13, πτωτικά 30, ενώ εννέα παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά κατά 4,72% στις 34,74 μονάδες, με την Attica Bank να κατακρημνίζεται (-30%) λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών της, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Παράλληλα, η Eurobank υποχωρεί κατά 3,23%, η Τρ. Πειραιώς κατά 6,57%, η Alpha Bank κατά 2,91% και η Εθνική κατά 4,83%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα κινείται πτωτικά κατά 3,65% ενώ κοντά στο 3% διαμορφώνονται και οι απώλειες για τη ΔΕΗ. Κατά 2,33% υποχωρεί ο Μυτιληναίος, κατά 2% η Viohalco και κατά 3,54% η Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, άνοδο της τάξης του 2,50% εμφανίζει ο ΟΛΠ, ενώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ενισχύεται οριακά κατά 0,15%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη συνδρομή του συμβουλευτικού οίκου EgonZehnder ζήτησε η Τράπεζα Πειραιώς για την επιλογή των υποψηφίων για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, μετά την αποχώρηση του Άνθιμου Θωμόπουλου.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος (CEO) που θα αναδειχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα από την παραπάνω διαδικασία, θα είναι επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και των μεσοπρόθεσμων στόχων του. Την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα ορίσει ένα μέλος του ως εντεταλμένο σύμβουλο (Interim CEO), ο οποίος θα είναι παράλληλα επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής μέχρι την ανάδειξη του νέου CEO.
Την ίδια ώρα, σε εξαιρετικά δύσβατο τοπίο θα γίνει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει ότι η τελική διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και επίπονη και για τον λόγο αυτό έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια στις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας, διατηρώντας ως κόκκινες γραμμές τη διασφάλιση της εθνικής σύνταξης και την αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών στις κύριες συντάξεις.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το κουαρτέτο των πιστωτών -και ειδικά το ΔΝΤ που υιοθετεί την πιο σκληρή γραμμή στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία θεωρεί μια από τις δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο οικονομικό πρόγραμμα- ζητεί να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την κατοχύρωσή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και διαφωνούν με τη χορήγησή της στα 15 έτη ασφάλισης, αντιπροτείνοντας ως όριο τα 20 έτη ασφάλισης.
Ουσιαστικά επαναφέρουν μία πρόταση, η οποία για πρώτη φορά ετέθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την περίοδο 2010-2011. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και εμπλοκής στη διαπραγμάτευση εάν οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρές προτάσεις που θα θίγουν τους χαμηλοσυνταξιούχους.