Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Στην τρέχουσα φάση, την τάση για φυγή από το ρίσκο που συνεπάγονται οι μετοχές του ΧΑ, συντηρεί η ατμόσφαιρα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Η δυναμική των μετοχών σε Ανατολή και Δύση Βορά και Νότο υπαγορεύει επιφύλαξη για την βραχυπρόθεσμη τάση και παρέχει ισχύ και ειδικό βάρος στα επιχειρήματα των αναλυτών που ποντάρουν στην πτώση των χρηματιστηρίων. Ανάμεσα σε αυτά εμπλέκεται η Ελλάδα, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη και εισήγαγε πολιτικούς κινδύνους στην μελλοντική κερδοφορία των εισηγμένων. Γιατί πιθανολογούν από ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων ως και το κλείσιμο συνόρων εις βάρος των εμπορικών συναλλαγών. Δεν αποκλείουν δε και πολιτικές ανακατατάξεις από τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μια όξυνση των προβλημάτων που φαίνεται να φέρνουν οι πρόσφυγες στην Κεντρική Ευρώπη. Θεωρούν δε όλοι πως οι χώρες με αδυναμία στην ανάπτυξη και προβλήματα χρέους θα δυσκολευτούν περισσότερο να στηρίξουν την οικονομική τους δραστηριότητα σε μια λιγότερο αλληλέγγυα ΕΕ.
Με την κερδοφορία των επιχειρήσεων του ΧΑ υπό το καθεστώς προσδοκιών για ψαλίδισμα κερδών, και την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα στα κάγκελα από την ασυνήθιστα έντονη πτωτική δυναμική των τιμών των μετοχών και του πετρελαίου, κάθε ανοδική αντίδραση είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά ας τη χαρούν οι ισχυροί, καθώς θα έχει τεχνικό χαρακτήρα και χωρίς αλλαγή στο σκηνικό που αφορά στην εικόνα της χώρας σε σχέση με τους «Θεσμούς», μάλλον ευκαιρία για ξεφόρτωμα με καλύτερες συνθήκες θα είναι, παρά πυθμένας και βάση για άνοδο διαρκείας.
Οι ξένοι θεσμικοί αντιμετωπίζουν τις μετοχές μας υπό το πρίσμα που διαμορφώνει η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές. Γιατί ασχέτως της αντίληψης από την ελληνική κοινωνία, που επηρεάζει και το φρόνημα των εγχώριων επενδυτών, τα πράγματα, σε οικονομία υπό καθεστώς προγράμματος στήριξης, αλλάζουν όταν αλλάζει η κυβέρνηση. Η δυναμική που ξεκίνησε στο τελευταίο δωδεκάμηνο με ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκη το Φλεβάρη και Τσακαλώτο τώρα, περιλαμβάνει κορυφή του 25άρη στις 283,37 μονάδες στις 25 Φεβρουαρίου πέρυσι και το ελάχιστο των 157,97 που σημειώθηκε την Παρασκευή. Οι θεσμικοί συνεπώς αναζητούν ακόμα τον σκληρό πυθμένα για την περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα φανεί πως τον όρισαν, με την αποφασιστική απομάκρυνσή του από τα χαμηλά.
Οι αγοραίοι δεν φάνηκαν ψύχραιμοι από την ώρα που ο 25άρης προσέγγισε τα ιστορικά χαμηλά του και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το ενδεχόμενο που αρκετές φορές είχε η στήλη αναφέρει για αναζήτηση νέων χαμηλών του δείκτη των θεσμικών, που ο τζίρος των έξη δημοφιλέστερων μετοχών του κάθε μέρα, συγκεντρώνει από το 70% ως το 86% του συνολικού. Για ψυχολογικούς λόγους είναι καλό που ο ΓΔ (έκλεισε στις 558,45 μονάδες) είναι πολύ ψηλότερα από το ελάχιστο των τελευταίων πέντε ετών που σημειώθηκε στις 5/6/2012 και ήταν 471,35. Για τεχνικούς, υπάρχει μια αναντιστοιχία στην εξέλιξη της πορείας των δυο δεικτών μέσα στο χρόνο. Αλλά ο δείκτης που ενδιαφέρει στα παράγωγα, βρέθηκε στα λεγόμενα αχαρτογράφητα ύδατα, δηλαδή υπάρχει πάλι απουσία στατιστικών δεδομένων για τις τρέχουσες τιμές του.
Ωστόσο τρομάζει το γεγονός πως παραμένει σε ισχύ η ειδοποίηση από το τέλος Μαΐου και η περυσινή δέσμευση από τη στήλη:
«Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες».
Με απλά λόγια οι ιδιώτες επενδυτές που επιλέγουν αναζήτηση εξωπραγματικών στόχων, όπως να είναι εκείνοι που μάζεψαν τα χαρτιά από τον πάτο του πάγκου της αγοράς, ας σκεφτούν μήπως είναι καλύτερα να τοποθετηθούν όταν οι ισχυροί ορίσουν ξεκάθαρα τον πυθμένα μιας σχεδόν 12μηνης καθόδου. Δηλαδή να σχηματιστεί μεταξύ δεικτών και ύστερου ελάχιστου μια απόσταση πάνω από +5%.
Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, η Εθνική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έγκριση της πώλησης της Finansbank, ενώ την ίδια ημέρα θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Τράπεζας Αττικής.
Στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός, την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ με θέμα το Ελληνικό χρέος.
Στις 22 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για το 2016 από την S&P.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την Αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει βελτίωση του τιμήματος από την πλευρά της Cosco, προκειμένου να κλείσει το εγχείρημα της πώλησης του 67%.
Στο εξωτερικό η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές. Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου ξεκίνησαν και η πιο σημαντική ημερομηνία, την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η Τρίτη καθώς ανακοινώνουν Bank of America, IBM και E-bay. Επίσης η Τρίτη 19 Ιανουαρίου μπορεί να αποτελέσει ημερομηνία κλειδί για τις Αγορές, αφού πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης θα είναι γνωστά τα στοιχεία του ΑΕΠ της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο, με τις προηγούμενες εκτιμήσεις να κινούνται στην περιοχή του 6,92%.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και κατά συνέπεια εύκολο και γοητευτικό, για τα κείμενα που τις συνοδεύουν, να προβάλλονται οι αρνητικές μεταβολές των χρηματιστηριακών δεικτών, που κατακλύζουν τα σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Οι επενδυτές πλέον κοιτάζουν τα smartphones και ενημερώνονται, αγοράζουν και πωλούν αξίες που κατέχουν και το χαρτοφυλάκιό τους μπορεί να εμφανιστεί, όποτε το αναζητήσουν. Την ώρα που μετακινούνται, όταν πίνουν το καφεδάκι τους εισέρχονται στον ψηφιακό κόσμο και σχηματίζουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ή φυγή από το ρίσκο, διαμορφώνοντας τοιουτοτρόπως την αντίληψή τους για την πραγματική οικονομία, ψηφιακά. Αυτή την κατάσταση φαίνεται να έχουν αποδεχθεί όλοι, από τους ηγέτες των μεγάλων επενδυτικών Οίκων και τους πολιτικούς, ως τους τρομοκράτες που εκμεταλλεύονται τις κοινωνίες του διαδικτύου, για να αυξήσουν το αίσθημα του φόβου που γεννούν οι αποτρόπαιες πράξεις τους.
Συντονίζονται οι αγορές όταν αποσυντονίζονται οι νομισματικές πολιτικές
Τα χρηματιστήρια άρχισαν από πέρυσι τα εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στις απότομες μεταβολές μιας αγοράς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συντονισμένες βουτιές των μετοχικών αξιών… διαπλανητικά. Αυτό όμως το φαινόμενο ξεκίνησε, όταν έγινε σαφές πως θα σταματούσε ο συντονισμός στην νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που ως τον Οκτώβριο του 2014 αφορούσε σε προγράμματα χαλάρωσης των συνθηκών ρευστότητας στις κατά τόπους αγορές και οικονομίες. Η ενεργοποίηση ωστόσο αυτών των ανακλαστικών, έγινε μετά από μια κίνηση στην αγορά συναλλάγματος και αφορούσε στο γιουάν και την ξαφνική υποτίμησή του, τον περασμένο Αύγουστο. Τότε, η δικαιολογία για ένα παγκόσμιο ξεπούλημα ήταν ότι η απόφαση του Πεκίνου υποδήλωνε, την αναγνώριση της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Ξεπούλησαν λοιπόν, γιατί φοβήθηκαν ότι το μέγεθος της επίδρασής της στις υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου μπορεί να προκαλούσε παγκόσμια ύφεση.
Διαπιστώσαμε τότε, πως οι αγορές μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα την πραγματική οικονομία, αλλά διαταράσσουν σχεδόν ακαριαία την παγκόσμια ψηφιακή επενδυτική βιομηχανία. Παράλληλα χτύπημα δέχθηκε τότε και το πετρέλαιο, άλλη μια αξία που η πορεία της έχει διαγράψει μια εκπληκτικά καθοδική τροχιά. Μετά από συμμετοχή στη φούσκα των commodities που την οδήγησε πάνω από τα 100 δολάρια. Οι συνεπαγωγές που πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου αφορούν και την προσφορά και τη ζήτηση. Τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται και οι εκτιμήσεις είναι πως θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, για να καλυφθούν δημοσιονομικές ανάγκες, οι οποίες προέκυψαν από τις τρύπες στους προϋπολογισμούς κρατών που το παράγουν και εταιριών. Επίσης η πιθανή είσοδος του Ιράν στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου θα αυξήσει την προσφορά και παράλληλα, η υποχώρηση των ρυθμών στην Κινεζική Βιομηχανία αδυνατίζει τη ζήτηση.
Χωρίς πολεμοφόδια ΕΚΤ Fed BoJ
Όλα αυτά έκαναν τους ιθύνοντες στην FOMC της Fed, να αναβάλουν την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο απογείωση των βασικών της επιτοκίων. Η απογοήτευση των επενδυτών για την αναβολή κίνησης που την είχαν προεξοφλήσει, συνέβαλλε στο να ξεθωριάσει η υπόληψη της Fed. Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες από το 2008 και μετά, είχανε πάρει στα χέρια τους την παγκόσμια κεφαλαιαγορά και οι δεσμεύσεις τους ήταν πάντα προς την κατεύθυνση της προστασίας της. Τότε η ΕΚΤ του Ντράγκι με την υιοθέτηση του QE (πρόγραμμα αγορών αξιών του ευρώ ανά μήνα) και τις υποσχέσεις για περισσότερη νομισματική χαλάρωση, αν χρειαστεί, αποτέλεσε το σημείο σταθερότητας για τους επενδυτές. Κέρδη δε είχαν, όλοι όσοι αποδέχθηκαν το «Δεν πάμε κόντρα στη θέληση της Κεντρικής Τράπεζας για τις αγορές». Οι δε Κεντρικές Τράπεζες επέμεναν και οι περισσότερες επιμένουν πως οι συνθήκες επιβάλλουν την χαλάρωση, για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%. Όταν η απειλή λέγεται στασιμοπληθωρισμός και επιμένουν τα κατά τόπους φαινόμενα αποπληθωρισμού.
Οι επενδυτές ωστόσο καταλαβαίνουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες κατάφεραν να απλώσουν ένα αίσθημα πλούτου στους καταναλωτές, μέσα από την άνοδο διαρκείας στις διάφορες αγορές αξιών του πλανήτη. Αλλά, δεν πέτυχαν το στόχο αναφορικά με τη δημιουργία ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών σε επίπεδα που να αντιστοιχούν στο μέσο όρο ανάπτυξης κατά την προ 2008 περίοδο. Άρα, δεν διαθέτουν πλέον και πολλά πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη ύφεση που θα προκληθεί από σειρά αρνητικών παραγόντων μέσα στο 2016.
Το «Σύνδρομο της Κίνας»
Την βάση για το ξεπούλημα του 2016 αρκετοί λένε πως την προκάλεσαν τα δεδομένα για τον ΡΜΙ της Κίνας τον Δεκέμβριο. Αν παρατηρήσουμε την επιφάνεια των ειδήσεων στα ηλεκτρονικά μέσα θα διαπιστώσουμε πως τονίζεται, ότι για τέταρτο στη σειρά μήνα, αυτός μετριέται κάτω από το 50, που είναι το επίπεδο που διαχωρίζει τις προσδοκίες για αύξηση από εκείνες για μείωση της παραγωγής. Αλλά δεν φαίνεται ότι κατέληξε στο 49,7 από 49,6 το Νοέμβριο και ότι και τους τέσσερις μήνες διατηρείται οριακά κάτω του 50. Ούτε πως η μέση τιμή για το 2015 ήταν 52,2 δηλαδή πολύ κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Το πραγματικό πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων έχουν συμπιέσει την αξία του γιουάν στις αγορές ξένου συναλλάγματος. Ένα ασθενέστερο κινεζικό νόμισμα είναι απειλή για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες ήδη υποφέρουν από τις πιο χαμηλές πωλήσεις τους προς την Κίνα. Τα νομίσματα πολλών, από αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες, έχουν ήδη υποτιμηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Άλλος ένας γύρος υποτίμησης του νομίσματος, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων από εταιρείες που δανείστηκαν σε ισχυρότερα νομίσματα. Αυτό φαίνεται να είναι το σενάριο που έχει τρομάξει τις αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και συναλλάγματος μέχρι στιγμής φέτος.
Παράλληλα, αρκετοί έχουν πιστέψει πως η φθηνή ρευστότητα έχει προκαλέσει φούσκες στις αγορές, ανάλογες αυτής των αγορών εμπορευμάτων που έσκασε από το 2014 και συνεχίστηκε το 2015. Αφού πλέον είχε αρχίσει να στερεύει η περίσσεια της ρευστότητας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, την οποία έσπευσε να αναπληρώσει η ΕΚΤ. Δεν υποχώρησε τα τελευταία χρόνια μόνο το πετρέλαιο, αλλά και ο χρυσός και ο χαλκός. Πίσω δε από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών βρίσκεται η Πολιτική και οι πολιτικοί.
Αναγνώριση πιθανών αρνητικών εκπλήξεων
Φέτος μαύρο κύκνο για την Ευρώπη και την ανάπτυξή της αποτελεί το ρεύμα των προσφύγων και η στάση που θα κρατήσουν τα κράτη απέναντι στην πρόκληση της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων τους. Αλλά και η διατήρηση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και άλλες αδύναμες περιφερειακές οικονομίες, μια περίοδο που θα μειωθεί η διάθεση για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Μεγαλύτερη ωστόσο ευρωπαϊκή πρόκληση για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι το Brexit και ένα κλείσιμο συνόρων που θα πάγωνε το εμπόριο στην ευρωζώνη εξαιτίας του μεταναστευτικού.
Σε παγκόσμια κλίμακα ωστόσο, η απειλή από την τρομοκρατία αν λάβει αυτή συστηματική μορφή, θεωρείται από πολλούς αναλυτές των ΗΠΑ ως παράμετρος, που θα θρέψει ανησυχίες για τομείς όπως τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρίες και αυτές της ψυχαγωγίας. Επίσης στις ΗΠΑ, το κλίμα θα επιβαρυνθεί από την εκλογική αναμέτρηση του φθινοπώρου και οι απαισιόδοξοί, που οι μεταβολές των δεικτών τους δικαιώνουν, διαβλέπουν αδυναμία στην ανάπτυξη, που το κομφούζιο των εκλογών θα επιδεινώσει.
Μετά από αυτά, που αποτυπώνουν αρνητικότητα στις βαθύτερες σκέψεις των επενδυτών, αξίζει να προσθέσουμε πως έχει επιδεινωθεί πολύ φέτος η στατιστική εικόνα των αγορών μετοχών και εμπορευμάτων. Αυτό που μετράει στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ως το καλύτερο κατσαβίδι για την ανίχνευση της τάσης κάθε αξίας, είναι ο ΚΜΟ 200 ημερών. Επίσης υπολογίζουν πολύ το μέγεθος της πτώσης από τα αμέσως προηγούμενα υψηλά. Όλα αυτά για τους δείκτες και αρκετές από τις καθοδηγούσες τον S&P500 μετοχές, δείχνουν πτωτική τάση. Ακόμα και για αυτό, δεν αποκλείεται η τρέχουσα εβδομάδα να εκπλήξει ανοδικά.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1880,33 μονάδες είχε επίδοση -2,17% και στο 2016 -8%. Ο Dow υποχώρησε -2,19% και αποδίδει -8,25% στο έτος. Ο S&P400 έπεσε -2,95% με επίδοση φέτος -9,21%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -3,68%, εμφάνισε επίδοση έτους -11,28%. Ο δε Nasdaq με -3,34%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -10,36%. Ο χρυσός βούτηξε -1,40% στα 1088,60 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ υποχώρησε -9,67% στα 29,70 δολάρια το βαρέλι με απώλειες στο έτος -19,88%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -3,11% και στο έτος ήδη -9,91%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούτηξε -3,09%, με απόδοση -11,15% το 2016 και ο CAC έχασε -2,85% με ετήσια μεταβολή -9,21%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχωρώντας -4,10% στο έτος που χάνει -10,48%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -3,39% και στο 2016 υποχωρεί -10,38%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -5,03%, με απώλειες στο έτος -11,03%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +1,45%, και στο 2016 πέφτει -4,96%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε -2,02%, με επίδοση για το 2016 -4,20%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -1,92%, και στο 2016 αποδίδει -6,52%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -4,56% και στο 2016 -10,92%. Πτώση σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. -8,96% με ετήσια επίδοση -18,03%.
ΧΑ
Με περιορισμό του πτωτικού βηματισμού, αλλά σταθερή καθοδική δυναμική η εβδομάδα που πέρασε έδωσε νέα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών στον 25άρη και απώλειες -5,57%. Ενώ στο μέσο όρο της αγοράς πτώση -4,70% και χαμηλό εβδομάδας μια μονάδα ψηλότερα από το ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών. Ο FTSEM έχασε -3,21% και είναι ο μόνος από του τρεις που δεν έχει διψήφια πτώση στις 9 συνεδριάσεις του 2016 (-6,70%), αφού ο ΓΔ αποδίδει -11,55% και ο 25άρης -13,83%.
Από αυτό και μόνο γίνεται σαφής η πηγή των πιέσεων στην αθηναϊκή αγορά που δεν είναι άλλη από τις ανησυχίες των ισχυρών ξένων θεσμικών, όπως τις αποτυπώνουν στις μετοχές των τραπεζών του τραπεζοκεντρικού ΧΑ και όχι μόνο. Η εβδομάδα ξεκίνησε και τελείωσε με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να διατηρείται αρνητικό για τις μετοχικές αξίες, με μικρή, ενδιάμεσα, ανοδική αναλαμπή που αποτυπώθηκε στο ταμπλό. Μιας αγοράς, χτυπημένης από ένα σκληρό τετραήμερο που είχε επιφέρει βουτιά κατά -7,19% για τον ΓΔ και – 8,75% για τον FTSE25.
Η πρώτη συνεδρίαση σφραγίστηκε από την άμυνα που πρόταξαν οι θεσμικοί στην πτωτική ορμή της πρώτης βδομάδας του χρόνου και χαρακτηρίστηκε από χαμηλούς όγκους και μικρές πτωτικές μεταβολές των βασικών δεικτών. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,73% και έδειξε ότι δεν μπορούσε να περάσει πάνω από τις 600 μονάδες και ο 25άρης έχασε -0,94% με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ. Κέρδη που επηρέασαν τους δείκτες εμφάνισαν οι Τράπεζες και οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας. Σημαντικές ήταν οι απώλειες για τις εταιρίες Εμπορίου -4,08%, Τροφίμων Ποτών -3,07%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,93% και στις Κατασκευές Υλικά -2,87%. Την Τρίτη, η σαφής ανοδική δυναμική στις αγορές της Ευρώπης συνέβαλλε, να έχει ο ΓΔ την πρώτη ανοδική σύνοδο του 2016. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,805 από 48,715 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,848 από 6,110 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,16% και ο 25άρης έκλεισε στις 169,99 μονάδες με μεταβολή +2,58%. Κέρδη καλύτερα του 25άρη, εμφάνισαν και κλάδοι που περιλαμβάνουν μετοχές του, όπως Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,76%, Τραπεζών +3,51%, Κοινής Ωφέλειας +3,31%, Κατασκευές Υλικά +3,27%, και Τροφίμων Ποτών +2,79%.
Την Τετάρτη όμως, ενώ φάνηκε στο πρώτο μέρος πως υπήρξε διάθεση για συνέχεια στην άνοδο, αυτή εξαντλήθηκε μετά τα πρώτα 135 λεπτά. Όταν έγινε πάλι σαφές, πως οι 600 μονάδες είναι πλέον σκληρή οροφή για την αγορά, με ανώτερο μέρας τις 598,8 μονάδες. Επίπεδο από το οποίο ο ΓΔ έπεσε 40 μονάδες στο κλείσιμο την Παρασκευή 15/1 στις 558,45. Για να συμβεί αυτό απαιτήθηκαν εκτός της μικρής πτώσης την Τέταρτη κατά -0,83% με τζίρο περίπου 84 εκατ. ευρώ, δυο ισοδύναμα καθοδικές συνεδριάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σε αυτές, που σχημάτισαν και την ορμή που θα κληρονομήσει η αγορά την τρέχουσα εβδομάδα, το πλήθος των ανοδικών κλάδων ήταν μικρό όπως και τα όποια κέρδη εμφάνισαν τομείς που δεν είχαν μετοχές στον 25άρη.
Την κάθοδο οδήγησαν στο διήμερο που σχημάτισε τις απώλειες της εβδομάδας οι εταιρίες Τραπεζών με πτώση την Παρασκευή -6,09% από -3,64% την Πέμπτη, Πρώτων Υλών -3,38% από -5,03%, Τηλεπικοινωνιών -2,97% από -3,45%, Εμπορίου -2,90% από -1,40%, Κοινής Ωφέλειας -2,38% από -3,98%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,09% από -1,27%, Τροφίμων Ποτών -2,08% από -3,18%. Έτσι ο ΓΔ οδηγήθηκε στο τέλος της συνόδου της Παρασκευής χαμηλότερα κατά -2,70% και έφθασε στις 558,45 μονάδες μετά από το -2,62% την Πέμπτη, και ο 25άρης έκλεισε στις 157,98 μονάδες με μεταβολή -3,61% από -3,16% την προηγούμενη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,227 από 118,632 εκατ. ευρώ με το μέσο τζίρο την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου στα 79,65 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 5,56.
Με το ελάχιστο εβδομάδας 11 εκ των blue chip να γίνεται και ελάχιστο τελευταίων 30 ημερών (ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΦΦΓΚΡΠ) και για εννέα (εκτός ΕΤΕ ΠΕΙΡ) να αποτελεί και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών δεν εκπλήσσει η ύπαρξη τίτλων που σημείωσαν νεότερα χαμηλά 12μηνου αλλά και σε βάθος ετών (όπως ΒΙΟ ΜΥΤΙΛ ΦΦΓΚΡΠ). Αυτά ωστόσο συνθέτουν αρνητική στατιστική ένδειξη, χωρίς όμως να αποκλείουν στην τρέχουσα εβδομάδα μια, για τεχνικούς έστω λόγους, ανοδική αντίδραση.
Η εικόνα με βάση την ετήσια επίδοση που σχημάτισαν τέσσερις συνεδριάσεις είναι ζοφερή, με δύο μόνο ανοδικές μετοχές τις ΑΡΑΙΓ +2,05% και ΓΡΙΒ +1,09%, όταν ήδη οι πτωτικές μετοχές περιλαμβάνουν τις ΦΦΓΚΡΠ -22,54% ΕΤΕ -21,57%, και ΟΠΑΠ -20,86% που είναι έτοιμες να εισέλθουν σε φάση bear market. Ενώ ακολουθούν η ΜΥΤΙΛ με πτώση -18,26%, ΑΛΦΑ -17,27%, ΠΕΙΡ -16,91%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -15,86% και ΟΤΕ -15,04%. Με δεδομένη την απόφαση των θεσμικών την Παρασκευή να οδηγηθούν σε κλείσιμο οι βασικοί δείκτες κοντά στα χαμηλά δωδεκαμήνου, θετικές πληροφορίες πιθανά παρέχει η απόσταση των επιμέρους τίτλων από τα χαμηλά της πτωτικής εβδομάδας. Με τους ΓΔ και 25άρη να βρίσκονται μια ανάσα (+0,01%) από τα κατώτερα πολλών ετών, οι μετοχές με απόσταση από τα ελάχιστα εβδομάδας υπολογίσιμη είναι ΠΕΙΡ +8,45%, ΜΠΕΛΑ +6,67%, ΓΡΙΒ +3,47% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,01% ενώ ακολουθούν με απόσταση άνω του +2% από το ελάχιστο βδομάδας οι ΕΥΔΑΠ ΤΕΝΕΡΓ ΦΦΓΚΡΠ και ΒΙΟ.
Τεχνική ανάλυση
Μετά την εγγραφή νέου ιστορικού χαμηλού του βίου του στο ευρώ ο 25άρης φαίνεται να βρίσκεται σε αναζήτηση πυθμένα από την κορυφή του Νοεμβρίου του 2007 συμπληρώνοντας οκτώ χρόνια δυο μήνες και κάτι μέρες πτώσης με μικρή ανάπαυλα μεταξύ του Μαρτίου του 2009 και το Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Αν δε πλησιάσουμε χρονικά θα δούμε πως μετά τη βουτιά του ΧΑ από τον Οκτώβριο του 2009 στα χαμηλά του Ιουνίου του 2012, διαπιστώνεται ένα ακόμα ανοδικό διάστημα, από τον Ιούνιο του 2012 που ο 25άρης έπιασε τις 167,93 μονάδες ως τον Μάρτιο του 2014 που έπιασε τις 445,52 μονάδες. Αλλά από τότε με επτά διαδοχικά πτωτικά κύματα, με το τελευταίο να είναι σε εξέλιξη την Παρασκευή έκλεισε δέκα μονάδες χαμηλότερα στις 157,98 μονάδες με συσσωρευμένες απώλειες σε εννέα συνόδους -13,83%, που ξεπερνούν τον χαρακτηρισμό της απλής διόρθωσης.
Η εκτίμησή μας είναι ότι πιθανό να επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για αναζήτηση νεότερων χαμηλών, σε μια κάθοδο της Αθηναϊκής αγοράς που ξεκίνησε από πέρυσι το Φεβρουάριο και μάλλον συνεχίζεται.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε την Παρασκευή το βράδυ:
Πιθανό καθοδικό χτύπημα της εισόδου των 550 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για μια βίαιη πτώση προς τις 490 μονάδες, στοιχείο όπου θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο "στρατόπεδο" των "Bulls".
Στη περίπτωση όμως, που ο Δείκτης δηλώσει έντονη άρνηση κίνησης και τμήσης των 550 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική επιστροφή του, άνω των 600 μονάδων, βάζοντας "stop" στις επικίνδυνες καθοδικές βλέψεις των 490 και 475 μονάδων.
Αρνητικές διαγραμματικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από αρκετούς επιμέρους τίτλους, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη, καθώς βρίσκονται, ή έχουν διασπάσει καθοδικά, τα χαμηλά διετίας, ή ακόμα και τετραετίας (!) Φαινόμενο το οποίο αντικατοπτρίζει ο FTSE 25, κινούμενος σε νέα ιστορικά χαμηλά (προηγούμενα: Ιούνιος του 2012 στις 167 μονάδες και Αύγουστος του 2015 στις 162 μονάδες). Ερχόμενος έτσι, σε άμεση αντιπαράθεση με το Γενικό Δείκτη, που ακόμα απέχει σημαντικά από τα χαμηλά των 471 μονάδων του Ιουνίου του 2012.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πλέον λίγες μονάδες υψηλότερα από την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες), έχοντας όλους τους τεχνικούς δείκτες σε θέση πώλησης. Η γρήγορη κίνηση προς τις 560 μονάδες πίεσε τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της υποτιμημένης ζώνης. Επισημαίνεται ότι στα ωριαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες και πως στο παρελθόν η σύγκλιση των ωριαίων και ημερήσιων ταλαντωτών στις ακραίες τιμές τους, προοιώνιζε μια τοπική αντιστροφή τάσης.
Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, γεγονός που διατηρεί σε καθημερινή βάση την εικόνα φθοράς, με εξαίρεση την συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου η συρρίκνωση των συναλλαγών ήταν πιο εμφανής.
Από την άλλη πλευρά ο βαθμός πίεσης, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σε μια σειρά από Δεικτοβαρείς μετοχές, έχει αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας αντίδρασης με ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο. Ενδεχομένως αυτή η αντίδραση θα έχει εύρος 35 μονάδων πηγαίνοντας προς το μέσον της κίνησης μεταξύ 631 και 557 μονάδων. Από την ταχύτητα και την δομή της ανοδικής αντίδρασης θα εξαχθούν συμπεράσματα για το αν ο Γενικός Δείκτης έχει δυνατότητες να δει κάτι καλύτερο από τις 600 μονάδες σε αυτή την φάση.
Το ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011, σήμερα Δευτέρα μετά από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και λόγω της μαζικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου που έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω τις ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Τα futures για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνουν ότι αναμένεται μια συγκρατημένη έναρξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με πρόβλεψη ο FTSE του Λονδίνου για να ανοίξει αρκετά υψηλότερα, ενώ ο DAX της Γερμανίας και ο CAC της Γαλλίας θα ξεκινήσουν επίπεδα ή ελαφρώς-ασθενέστεροι.
Οι τιμές του αργού αντιμετωπίζουν νέα πίεση μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιτρέποντας στην Τεχεράνη να επιστρέψει σε μια ήδη πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου. Τα futures του πετρελαίου Brent έπεσαν κάτω από τα 28 δολάρια ανά βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2003.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 και ήταν τελευταία κάτω κατά -0,5%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά -2,8% έως τα χαμηλά ενός έτους. Έχει χάσει το 20% από την κορυφή του χτύπησε τον Ιούνιο, εκπληρώνοντας ένα κοινό ορισμό του bear market.
Ο δείκτης Shanghai Composite αρχικά έφθασε σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά που είχε δει για τελευταία φορά τον Αύγουστο αλλά κατόπιν έφθασε να κερδίζει μέχρι 1%. Στη Wall Street, ο S & P 500 .SPX χτύπησε ένα χαμηλό 15-μηνών την Παρασκευή, πριν από τις διακοπές της Δευτέρας στην αγορά.
«Το γεγονός ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κάτω από τα χαμηλά τους τον Αύγουστο, αδυνατώντας να διατηρήσουν την ανοδική τους δυναμική είναι σημαντικό. Φθάσαμε σε ένα στάδιο όπου πρέπει να λάβουμε υπόψη τον κίνδυνο της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο Chotaro Μορίτα της SMBC Nikko Securities.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Αναμφισβήτητα από τα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας, για τις Διεθνείς Αγορές, ήταν και η υποχώρηση της τιμής του αργού Πετρελαίου brent κάτω από το ψυχολογικό όριο των $30/bbl (τελευταία φορά είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2004), το οποίο οφείλεται ουσιαστικά στις σημαντικές ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση Κινεζικής Οικονομίας και τις προεκτάσεις της.
Πλην όμως των ανησυχιών για την επιβράδυνση της Οικονομίας της Κίνας (εκτιμήσεις για υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 0,3%-0,4% το 2016), άλλες αιτίες για την υποχώρηση της τιμής του Πετρελαίου είναι τα υψηλά Πετρελαϊκά αποθέματα, αλλά και η αύξηση, πάνω από τη ζήτηση, της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ το 2015. Βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2015, η Παγκόσμια προσφορά το γ΄3μηνο του 2015 των 95mb/d υπερβαίνει την Παγκόσμια ζήτηση των 93,6 mb/d κατά 1,4mb/d.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Ιράν, αναμένεται να επιστρέψει στις Αγορές το 2016 και να βρεθεί έως το 2020 μέσα στις πρώτες πέντε θέσεις των Πετρελαιοπαραγωγών παγκοσμίως (εκτιμήσεις για παραγωγή έως και 6mb/d, από τα εκτιμώμενα 3,5mb/d το 2016).
Η Σαουδική Αραβία προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες για την επιστροφή του Ιράν στην Αγορά θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή κατά 1-1,5 mb/d. Ήδη τα δημοσιεύματα για σκέψεις εισαγωγής ποσοστού 5% της Saudi Aramco στις Διεθνείς Αγορές από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο σε περίπτωση που συμβεί, θα αποτελέσει και την εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία Παγκοσμίως, καταδεικνύει τη σημαντική έλλειψη εσόδων, βάσει προϋπολογισμού, που βιώνουν οι Πετρελαιοπαραγωγοί, αλλά και τη συρρίκνωση των επενδυτικών funds των Χωρών αυτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Επειδή έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εκτιμήσεις Ξένων Τραπεζών και Οίκων που βλέπουν διολίσθηση του πετρελαίου στα $20/bbl και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χαμηλότερα, είναι λογικό να ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε leaders του κλάδου με χαμηλό δανεισμό και ισχυρή ρευστότητα, που θα μπορέσουν να αντέξουν στις πιέσεις και ενδεχομένως να μεγαλώσουν μέσα από αυτή την κρίση.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Ο Γενικός Δείκτης 'στενάζει' κάτω από τη ζώνη των 600 με 590 μονάδων, διάγοντας το δρόμο της καθόδου μαζί με τις υπόλοιπες Διεθνείς Αγορές. Διαγραμματικό ζητούμενο είναι φυσικά η προσέγγιση, ή μη, της περιοχής αποτύπωσης των δύο προηγούμενων πυθμένων του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους στις 560 με 550 μονάδες.
Πιθανό καθοδικό χτύπημα της εισόδου των 550 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για μια βίαιη πτώση προς τις 490 μονάδες, στοιχείο όπου θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο "στρατόπεδο" των "Bulls".
Στη περίπτωση όμως, που ο Δείκτης δηλώσει έντονη άρνηση κίνησης και τμήσης των 550 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική επιστροφή του, άνω των 600 μονάδων, βάζοντας "stop" στις επικίνδυνες καθοδικές βλέψεις των 490 και 475 μονάδων.
Αρνητικές διαγραμματικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από αρκετούς επιμέρους τίτλους, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη, καθώς βρίσκονται, ή έχουν διασπάσει καθοδικά, τα χαμηλά διετίας, ή ακόμα και τετραετίας (!) Φαινόμενο το οποίο αντικατοπτρίζει ο FTSE 25, κινούμενος σε νέα ιστορικά χαμηλά (προηγούμενα: Ιούνιος του 2012 στις 167 μονάδες και Αύγουστος του 2015 στις 162 μονάδες). Ερχόμενος έτσι, σε άμεση αντιπαράθεση με το Γενικό Δείκτη, που ακόμα απέχει σημαντικά από τα χαμηλά των 471 μονάδων του Ιουνίου του 2012.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Μετοχές, Ομόλογα και τα περισσότερα Εμπορεύματα βρίσκονται από το ξεκίνημα της χρονιάς στο μάτι του κυκλώνα που έχει πλήξει τα Χρηματιστήρια. Οι Διεθνείς Αγορές δείχνουν αδύναμες να βρουν ένα προσωρινό σημείο ισορροπίας και να περιμένουν την επόμενη είδηση που θα δικαιολογήσει αναθεώρηση των δεδομένων.
Παρά το γεγονός ότι ως τώρα η πτώση βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις και λιγότερο σε δεδομένα, η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά και η επιφυλακτικότητα δεν είναι απλώς παρούσα στις διακυμάνσεις και τις τιμές, αλλά διατυπώνεται ευθέως σε αναλύσεις και εκθέσεις που αφορούν το σύνολο των Αξιών.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις μία συνεδρίαση έχει κλείσει με θετικό πρόσημο το 2016, ενώ οι απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς έφθασαν έως και το 11%. Αυτό είναι το "ταμείο" του πρώτου μισού της Ιανουαρίου του δίσεκτου 2016.
Στο εσωτερικό η ανάλωση της ειδησεογραφίας περιστρέφεται γύρω από την ψήφιση του Ασφαλιστικού και κυρίως για αυτά που θα ακολουθήσουν μετά. Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ Κυβερνητικών και Ευρωπαίων Αξιωματούχων, για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, έχει βάλει ένα επιπλέον στοιχείο αναμονής στην Αγορά, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση εγχειρημάτων Αποκρατικοποίησης που βρίσκονται σε τελικό στάδιο (ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ), καθώς και οι εξελίξεις με την επένδυση στις Σκουριές επανέφεραν τον σκεπτικισμό, αναφορικά με την προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων.
Μετά από ένα καλό ξεκίνημα στο μέτωπο των Αποκρατικοποιήσεων, η δυναμική έχει επανέλθει στα προ της πώλησης των Αεροδρομίων επίπεδα, παίζοντας ως παράγοντας ένα ανασταλτικό ρόλο στην κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων.
Σχόλιο ξένων αναλυτών
Barclays: Το πετρέλαιο κάτω από τα 28 δολάρια από την ανησυχία λόγω εισόδου της παραγωγής του Ιράν στην παγκόσμια προσφορά μαύρου χρυσού
Οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου συνεχίζουν να οδηγούν τη διάθεση των επενδυτών έναντι του κινδύνου, με τις τιμές να περιφέρονται γύρω από τον χαμηλό 12 ετών των 28 δολαρίων / βαρέλι. Το Brent άγγιξε τα 27,7 το βαρέλι στην έναρξη των συναλλαγών στην Ασία, αλλά ανέκαμψε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αργότερα. Η άρση των βασικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων κατά του Ιράν το Σάββατο θα επιτρέψει στη χώρα να αυξήσει τις εξαγωγές αργού φέτος, προκαλώντας περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές βραχυπρόθεσμα.
Οι Αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας.
Η Κίνα σηματοδοτεί μια βραχυπρόθεσμη σταθερότητα. Μετά το sell-off της περασμένης Παρασκευής στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, οι αγορές για τις κινεζικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα, αλλά από το μεσημέρι έχουν σβήσει τις απώλειές τους, με τον SHCOMP και SZCOMP ψηλότερα κατά 1,1% και 2,4%, αντίστοιχα. Όλα τα μάτια αύριο θα είναι στραμμένα στα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας τέταρτου τριμήνου και τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Αναμένουμε η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας του 4ου τριμήνου να έχει επιβραδυνθεί στο 6,6% y / y (συναίνεση: 6,9%) από 6,9% το 3ο τρίμηνο. Αναμένουμε επίσης περαιτέρω συγκράτηση των δεικτών δραστηριότητας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σε εξαιρετικά δύσβατο τοπίο θα γίνει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει ότι η τελική διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και επίπονη και για τον λόγο αυτό έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια στις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας, διατηρώντας ως κόκκινες γραμμές τη διασφάλιση της εθνικής σύνταξης και την αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών στις κύριες συντάξεις.
Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς ο Άνθιμος Θωμόπουλος μετά από ένα μίνι σίριαλ που έλαβε χώρα το προηγούμενο διήμερο. Τις πληροφορίες της Τετάρτης που ανέφεραν ότι ζητήθηκε η παραίτησή του από την κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως αλλά έκαναν τον γύρο της αγοράς, ακολούθησε διάψευση το πρωί της Πέμπτης από πλευράς του ΤΧΣ.
Πρόστιμα ύψους 36.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, αποφάσισε:
- Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 30.000 ευρώ στην εταιρεία ΕΛΒΑΛ Εταιρεία Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία, λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού σχετικά με πληροφορίες που αφορούσαν την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης των εταιρειών ΕΛΒΑΛ Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ και ΕΤΕΜ ΑΕ Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων.
- Την επιβολή προστίμου 4.000 ευρώ στην εταιρεία «Ε. ΠΑΪΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. Πλαστικών», λόγω εκπρόθεσμης δημοσιοποίησης σημαντικής μεταβολής του ποσοστού συμμετοχής μετόχου επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.
- Την επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ στον Σπυρίδωνα Τασόγλου, λόγω εκπρόθεσμης αναγγελίας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημαντικής μεταβολής του ποσοστού συμμετοχής του επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας «Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.».
Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα υλοποιηθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των 2.270.026.033 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας Attica Bank, σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, όπως ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του την Πέμπτη.
Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποίησε την παραίτηση της εταιρείας – μέλους του Χ.Α. «Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ» από την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «Κρέτα Φαρμ ΑΒΕΕ». Ως τελευταία ημέρα Ειδικής Διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της «Κρέτα Φαρμ ΑΒΕΕ» ορίζεται η Παρασκευή 05/02/2016.
H βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων συνιστούν τις βασικές προκλήσεις για το 2016, επισημαίνει η Alpha Bank, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τρία αλληλένδετα ζητήματα. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών ειδήσεων της τράπεζας, η χαλάρωση της διασυνδέσεως εισφορών - παροχών και η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας εξαιτίας της αυξήσεως των ασφαλιστικών εισφορών δυσχεραίνει την μείωση της υψηλής ανεργίας ενώ διευρύνει αντί να μειώνει τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία υπονομεύοντας εν τέλει τη βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως.
Έως την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει κατατεθεί από την Cosco η νέα βελτιωμένη προσφορά, για την αγορά του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική εταιρεία ενδέχεται να αιτηθεί μίας μικρής παράτασης, δύο – τριών ημερών. Την ίδια ώρα, στελέχη της Cosco εμφανίζονται προβληματισμένα, με αφορμή την πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με το ελληνικό δημόσιο για τη σύμβαση παραχώρησης.
Νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, προστίθενται στις ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας Cosmote Business IT Solutions. Κάθε επιχείρηση μπορεί να επιλέξει τον κατάλληλο για τις ανάγκες της COSMOTE Business Cloud Server με δυνατότητα πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου, μεγάλη ποικιλία λειτουργικών συστημάτων και ασφαλή συστήματα διαχείρισης. Επιπλέον, παρέχονται μια σειρά από καινοτόμες cloud based εφαρμογές που εκσυγχρονίζουν την επιχείρηση και την κάνουν πιο αποτελεσματική.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Κατά μία βαθμίδα σε BBB+ υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's το κρατικό αξιόχρεο της Πολωνίας, εκτιμώντας ότι διάφοροι νόμοι που εγκρίθηκαν από τη συντηρητική κυβέρνηση οδηγούν στην «εξασθένιση θεσμών - κλειδιών». Η υποβάθμιση συνοδεύεται από «αρνητική προοπτική», κάτι που σημαίνει ότι ο SP ενδέχεται να προχωρήσει εκ νέου σε μείωση του αξιόχρεου της χώρας «μέσα στους προσεχείς 24 μήνες», εάν οι δημόσιες δαπάνες ή η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Βαρσοβία επιδεινωθούν, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή.
Κατά 0,4% υποχώρησε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση κατά 0,2% έναντι απωλειών 0,9% τον Νοέμβριο. Ο κλάδος της μεταποίησης τέλος, υποχώρησε κατά 0,1%.
Κατά 1% υποχώρησαν το 2015 οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των τελευταίων πέντε ετών. Τον τελευταίο μήνα του έτους, οι τιμές κατέγραψαν απώλειες 0,2% με τον κλάδο της ενέργειας να εμφανίζει πτώση κατά 3,5%. Κατά 1,3% διολίσθησαν και οι τιμές των τροφίμων, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δέκα μηνών.
Κατά 0,1% υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο, έναντι αύξησης 0,4% τον Νοέμβριο. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, των πετρελαιοειδών και των τροφίμων, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 0,3%. Για το σύνολο του 2015, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,1% καταγράφοντας ωστόσο, τη μικρότερη ετήσια άνοδο των τελευταίων έξι ετών.
Στα 5,71 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Wells Fargo κατά το δ’ τρίμηνο του 2015, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας ανήλθαν στα 21,6 δισ. δολάρια, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν 21,8 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η Wells Fargo αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της τράπεζας περιόρισε στο 1% τις απώλειες εν όψει του ανοίγματος της Wall Street.
Κέρδη 3,35 δισ. δολαρίων ή 1,02 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε το γ’ τρίμηνο του 2015 η Citigroup, έναντι 344 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 3% καθώς διαμορφώθηκαν στα 18,46 δισ. δολάρια από 17,9 δισ. δολάρια προηγουμένως. Η βελτίωση της κερδοφορίας της αμερικανικής τράπεζας αποδίδεται αφενός στην αύξηση των εσόδων και αφετέρου στη μείωση των επιβληθέντων προστίμων.