Aνοδικά κινείται το πετρέλαιο για δεύτερη ημέρα

Μετά τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 08:14

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, μετά την έκθεση η οποία έδειξε ότι ο τυφώνας «Katrina», προκάλεσε μεγαλύτερη – απ ό,τι αναμενόταν – μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα μειώθηκαν στα 6,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, τρεις φορές περισσότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό, δεν πραγματοποιείται μετά το πέρασμα του «Katrina» τον περασμένο μήνα, που κατέστρεψε τις πλατφόρμες σε μια περιοχή που αποτελεί το 30% της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο 33 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 65,42 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Ο μαύρος χρυσός στις 12:10 μ.μ., στη Σιγκαπούρη, βρισκόταν στα 65,37 δολ. το βαρέλι. Σήμερα, το πετρέλαιο είναι 50% ακριβότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,98 δολ., ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στα 65,09 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Σεπτεμβρίου. Η άνοδος επιταχύνθηκε τα τελευταία 45 λεπτ΄ς της διαπραγμάτευσης, μετά την έκθεση του Minerals Management Service των ΗΠΑ, που έδειξε, ότι οι παραγωγοί του Κόλπου, ανανέωσαν την ημερήσια παραγωγή τους αυτήν την εβδομάδα, λιγότερο από 54.000 βαρέλια.

Χθες, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο, ήταν 56% κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα και ελαφρώς διαφοροποιημένη από προχθές, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Ο τυφώνας «Katrina» μείωσε την παραγωγή των 20,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως στο ήμισυ, από της 26 Αυγούστου με το πέρασμα του τυφώνα.

Τα συμβόλαια πετρελαίου υποχώρησαν 8%, από τις 30 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα