Νέο καθεστώς στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 14:00
UPD:14:05

Αποδείξεις λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, στις οποίες θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ του πελάτη αγοραστή, η ιδιότητά του (ιδιοκτήτης ακινήτου ή ενοικιαστής), το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου, ο τόπος και η ώρα παράδοσής του θα εκδίδουν από 15 Οκτωβρίου όλοι οι επιτηδευματίες που πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Στις περιπτώσεις που η δαπάνη για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολλά πρόσωπα (πολυκατοικίες, διπλοκατοικίες) στις αποδείξεις λιανικής πώλησης θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή του εκπροσώπου των προσώπων για λογαριασμό των οποίων διενεργείται η αγορά του πετρελαίου και η ιδιότητά του (διαχειριστής, εκπρόσωπος κλπ.), καθώς και η ένδειξη «πολυκατοικία» «διπλοκατοικία» κλπ. Αν η αγορά του πετρελαίου πραγματοποιείται από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης και στερούνται ΑΦΜ, στην απόδειξη λιανικής πώλησης αναγράφεται, αντί του ΑΦΜ, ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου (Διαβατηρίου κ.λ.π.), των προσώπων αυτών

Αυτό ορίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αδάμ Ρεγκούζα, σχετικά με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από φέτος στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος, όπως τονίζεται στην απόφαση, είναι η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια των συναλλαγών του είδους αυτού, για την περιστολή της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών και του Δημοσίου.

Ειδικότερα, για τους επιτηδευματίες πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται ότι θα πρέπει να υποβάλλουν με τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου και μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου, εμπρόθεσμη αναλυτική κατάσταση αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr , με τις πωλήσεις πετρελαίου που πραγματοποιήθηκαν εντός του τριμήνου σε ιδιώτες ή επαγγελματίες το δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αγρότες κτλ (μηχανογραφικά η χειρόγραφα).

Οι καταστάσεις αυτές περιέχουν το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή την επωνυμία του υπόχρεου σε υποβολή τους, το επάγγελμα, τον Α.Φ.Μ. και την ταχυδρομική του διεύθυνση, καθώς και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν. Στις καταστάσεις αυτές καταχωρούνται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία των αγοραστών του πετρελαίου κατά αλφαβητική σειρά, η ιδιότητά τους (ιδιοκτήτης, διαχειριστής, εκπρόσωπος κ.λ.π.) ή το επάγγελμά τους, η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ. τους ή ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου, η ποσότητα του αγορασθέντος πετρελαίου, ο συνολικός αριθμός των φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν προς κάθε ένα αγοραστή (αποδείξεων ή τιμολογίων), καθώς και η συνολική τους αξία.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα