Ανοδικά ενδέχεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου

Καθώς καθυστερούν οι επισκευές των εγκαταστάσεων στον Κόλπο του Μεξικό
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 08:00

ΑΝΟΔΙΚΑ ενδέχεται να κινηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό, η οποία σταμάτησε από το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», ενδέχεται να χρειαστεί πολύ περισσότερο καιρό, από τις αρχικές προβλέψεις, για να ξαναρχίσει, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Συνολικά 22 από τους 56 οικονομικούς και στρατηγικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν ή το 39%, είπαν, ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί ανοδικά την επόμενη εβδομάδα. Είκοσι ή 36% είπαν, ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και 13 προέβλεψαν ότι αυτές θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση.

Περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την καταιγίδα και το 56% των εγκαταστάσεων παραγωγής παραμένει κλειστό, μόλις 1% λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του U.S. Minerals Management Service. Η απώλεια της παραγωγής από τις εγκαταστάσεις στον Κόλπο, όπου υπό κανονικές συνθήκες αντλείται περίπου το 30% του πετρελαίου των ΗΠΑ, ανάγκασε την κυβέρνηση να αντλήσει τα αποθέματα εκτάκτων αναγκών.

«Θα πάρει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2006 για να επανέλθει η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό», ανέφερε ο A.F. Alhajji, αναλυτής της αγοράς ενεργείας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ohio Northern, συμπληρώνοντας: «Περισσότεροι τυφώνες στην περιοχή θα περιορίσουν τη διαδικασία ανάκαμψης και ενδέχεται να παρατείνουν την επίδραση του «Katrina», μέχρι και την επόμενη σεζόν των τυφώνων, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε 0,7% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, φθάνοντας στα 64,58 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 11:18' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την προσέγγιση του τυφώνα στις ακτές της Λουϊζιάνα και του Μισισιπί.

Την περασμένη εβδομάδα, 23 από τους 51 ερωτηθέντες, είπαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί. Συνολικά 26 έρευνες από τις 41 που έγιναν για το πετρέλαιο προέβλεψαν σωστά την πορεία της αγοράς.

Τα μέλη της International Energy Agency (IEA), συμφώνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου να απελευθερώσουν 1,28 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και 683.000 βαρέλια ημερησίως διυλισμένων προϊόντων για ένα μήνα, το ήμισυ των Στρατηγικών Αποθεμάτων των ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον «Katrina».

Χθες η ΙΕΑ είπε ότι δεν θα επεκτείνει την απελευθέρωση των έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων μετά τη δημοπρασία αργού των ΗΠΑ η οποία είχε μικρή ανταπόκριση.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, είπε, ότι πούλησε 11 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, περίπου το 1/3 των 30 εκατ. βαρελιών που προσφέρθηκαν.

Ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει το θέμα της αλλαγής των στόχων παραγωγής, μετά τις απώλειες στον Κόλπο του Μεξικό, κατά τη συνεδρίαση των μελών του στη Βιέννη στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι 11 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, που παράγουν περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως αύξησε δύο φορές φέτος τις ποσοστώσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα