DaimlerChrysler: Θα κατασκευάσει το Chrysler 300 στην Κίνα

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 08:57

ΤΟ Chrysler 300, ανακοίνωσε θα κατασκευάσει στην Κίνα η DaimlerChrysler AG, η πρώτη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία που επένδυσε στη χώρα αυτή, χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της, προκειμένου να ξεπεράσει το Buick της General Motors Corp. και το Audi, της Volkswagen AG.

Λεπτομέρειες του σχεδίου της θα ανακοινωθούν σήμερα στο Πεκίνο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Chrysler Group, Jason Vines. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί για το ύψος της παραγωγής, καθώς και για τον Κινέζο συνεργάτη της DaimlerChrysler.

Ο πρόεδρος της Chrysler, Tom LaSorda, πιέζει την αυτοκινητοβιομηχανία να πουλήσει μία μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων της εκτός των ΗΠΑ, με στόχο την αύξηση των κερδών και του μεριδίου αγοράς. Η DaimlerChrysler, η οποία κατασκευάζει τα πολυτελή αυτοκίνητα Mercedes- Benz καθώς και Jeep στην Κίνα, χρειάζεται περισσότερα sedan, για να αυξήσει το μερίδιό της, στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

To Chrysler 300, που λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2004, είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο, με το κιβώτιο ταχυτήτων, τα αμορτισέρ και άλλα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα Ε-Class της Mercedes-Benz.

Το εξακύλινδρο μοντέλο πωλείται στις ΗΠΑ, από 27.425 δολ. Μία μεγαλύτερη έκδοση εξοπλισμένη με τις μηχανές Hemi της Chrysler και τεχνολογία εξοικονόμησης καυσίμου, που κλείνει τους τέσσερις από τους οκτώ κυλίνδρους όταν το αυτοκίνητα ταξιδεύει, πωλείται από 33.325 δολάρια. Μέχρι και 30% των αγοραστών του Chrysler 300 στις ΗΠΑ, ζητούν το αυτοκίνητο να έχει τον πιο ισχυρό κινητήρα Hemi 5,7 λίτρων της εταιρείας με τα 340 άλογα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Vines αρνήθηκε να αναφερθεί στις εκδόσεις του Chrysler 300 θα κατασκευαστούν στην Κίνα.

Το μοντέλο, που το οδηγεί ο Νεοϋρκέζος ράπερ Curtis 50 Cent Jackson, πήρε τον τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς το 2004 από το περιοδικό Motor Trend, ενώ χαρακτηρίστηκε μια τολμηρή αναδημιουργία ενός μεγάλου αμερικανικού sedan.

Τουλάχιστον 106.708 Chrysler 300 πουλήθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ, τέσσερις φορές περισσότερα από τα μοντέλα εκείνα που αντικαταστάθηκαν. Στις ΗΠΑ η ζήτηση αυτοκινήτων αυξήθηκε μέχρι τον Αύγουστο στα 94.081 οχήματα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των μοντέλων με το σήμα Chrysler να έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ σε ποσοστό της τάξης του 18%.

Η DaimlerChrysler ήταν η πρώτη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία που άρχισε να συναρμολογεί αυτοκίνητα στην Κίνα, με το Jeep της στο Πεκίνο το 1985.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, υστέρησε της General Motors, της Volkswagen, της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Corp., στην κατασκευή επιβατικών sedan και συμβατικών αυτοκινήτων στην Κίνα, τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα στη χώρα.

Η GM, η οποία επένδυσε περίπου 2 δισ. δολ. στην Κίνα από το 1997, ανακοίνωσε πέρυσι την επιπλέον χρηματοδότηση 3 δισ. δολ. για τον διπλασιασμό της παραγωγής της στη χώρα μέχρι το 2007, τη στιγμή που μειώνει την παραγωγή της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η αυτοκινητοβιομηχανία, που παράγει τα sedan Buick και τα Cadillac, τα κλειστά φορτηγά GL8 και τα μικρά αυτοκίνητα πόλης, Chevrolet Spar, είχε το πρώτο εξάμηνο ρεκόρ μερίδιο αγοράς 10,9%, στη χώρα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν στην Κίνα πέρυσι στο 15% μετά την αναρρίχησή τους κατά 76% το 2003 και την αύξηση 50% το 2002.

Η DaimlerChrysler επένδυσε 1,2 δισ. δολ. στο venture με την Automotive Industry Holding Co., νοικοκυρεύοντας και βελτιώνοντας το ηλικίας 50 ετών εργοστάσιο για να παράγει 25.000 sedan Mercedes-Benz, E-Class και C-Class. Το εργοστάσιο είναι δυναμικότητας 80.000 αυτοκινήτων ετησίως. Χθες, η DaimlerChrysler ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τα μικρά φορτηγά της Mercedes-Benz σε αυτό το εργοστάσιο από το επόμενο έτος. Η China Motor κατασκευάζει οχήματα για την Mitsubishi Motor Corp. στην Ταϊβάν.

Τα σχέδια κατασκευής αυτοκινήτου στην Κίνα ανακοινώθηκαν νωρίτερα από την Dow Jones, επικαλούμενη αξιωματούχους της εταιρείας που γνωρίζουν το σχέδιο και προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο LaSorda, που τώρα βρίσκεται στην Κίνα, αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια για το Chrysler 300, σήμερα στο Πεκίνο.

Οι μετοχές της DaimlerChrysler σημείωσαν άνοδο 2 σεντς, φθάνοντας στα 50,17 δολ. η μία, στο New York Stock Exchange (NYSE), χθες. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 4,4%. Οι μετοχές της China Motor παρέμεναν αμετάβλητες στα 30,35 δολ. Ταϊβάν η μία, στις 10:13' π.μ., στην Ταϊπέϊ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα