Με σημαντικές απώλειες εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο σε καθοδικό σπιράλ. Πιέσεις ασκούνται τόσο από το διεθνές επενδυτικό κλίμα, όσο και από τις εγχώριες εξελίξεις, καθώς πλησιάζει η ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.07), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,13% στις 576,82 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 2,82% στις 164,45 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 15,84 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 10, πτωτικά 35, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά κατά 2,49% στις 39,53 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν απώλειες έως 5%. Ενδεικτικά, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,90% , η Eurobank κατά 2,68%, η Τρ. Πειραιώς κατά 4,90% και η Εθνική κατά 3%.
Στο ταμπλό, πτώση άνω του 4% σημειώνει η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στο 3% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, τον ΟΤΕ και την Coca – Cola. Πτώση 2,53% εμφανίζει ο ΟΛΠ και 2,64% η Folli-Follie. Στον αντίποδα, ανοδικά κατά 2,10% κινείται η ΓΕΚ Τέρνα και κατά 0,25% η Lamda Development.
Την ίδια ώρα, τη μείωση του ανώτατου ορίου Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες ενέκρινε η ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε το ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ, στα 72 δισ. ευρώ, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ουδέποτε έθεσε ζήτημα παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμου Θωμόπουλου, διευκρινίζει παράλληλα, το Ταμείο, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές στον Τύπο.
Όπως διευκρινίζεται, στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο (MoU), το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί, με την υποστήριξη διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου του 2016.
Στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 θα ενταχθεί από αύριο η μετοχή της Alpha Bank, αντικαθιστώντας την Telecity Group. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είχε διαγραφεί από τον σχετικό δείκτη στις 22 Ιουνίου του 2015.
Την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καθιστά σαφές ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά».
Πάντως, ο ίδιος παραδέχεται ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μόνο τότε όμως, όπως τονίζει, οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος», διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται τέλος, να σχεδιάζει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους να βρίσκονται στο επίκεντρο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή εξοικειωμένη με το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ στην ατζέντα επίσης θα βρεθούν η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ασφαλιστικό. Η συνάντηση, σημειώνει το Bloomberg, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF).