Συγκρατημένα κέρδη στο Χ.Α.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 10:57
UPD:10:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκρατημένα κέρδη εμφανίζει στο ξεκίνημά του το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας – δανειστών για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με κορωνίδα όλων το ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή του ΟΛΠ, μετά την αποσφράγιση της μοναδικής, όπως αποδείχθηκε, προσφοράς για το 67% του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,55% στις 597,50 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,70% στις 171,18 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,2 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 18, πτωτικά πέντε, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ανοδικά κατά 0,85% στις 40,55 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν κέρδη έως 1,50%. Ενδεικτικά, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,40% , η Eurobank κατά 0,63%, η Τρ. Πειραιώς κατά 1,51% και η Attica Bank κατά 0,37%. Η Εθνική τέλος, σημειώνει απώλειες της τάξης του 1%.

Στο ταμπλό, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον ΟΛΠ, η μετοχή του οποίου υποχωρεί κατά 2,06%. Κέρδη κοντά στο 3% σημειώνει ο Ελλάκτωρ, ενώ η ΔΕΗ ενισχύεται στο 2% και ο ΟΠΑΠ στο 1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική άνοδο, της τάξης του 12,22%, σημείωσαν τα έσοδα του Δημοσίου τον Δεκέμβριο του 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει ικανοποίηση στο επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς έχει ως συνέπεια τα συνολικά έσοδα για πρώτη φορά μέσα στα 6 δύσκολα χρόνια της εφαρμογής μνημονίων να εμφανίζουν σε ετήσια βάση αύξηση -έστω και οριακή- κατά 39 εκατ. ευρώ.

Στη σημασία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της συνέχισης της συνεργασίας της με τους διεθνείς εταίρους, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Με τη σημερινή συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο κορυφώνεται ο μαραθώνιος των επαφών του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης και της επίσημης έναρξης της διαδικασίας της αξιολόγησης. Η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών σε καλό κλίμα. «Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι οι "μήνες" που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί», ανέφεραν πηγές του υπουργείου και πρόσθεσαν ότι «έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις».

Στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά «ρίχθηκαν» χθες, αμέσως μετά την αποσφράγιση της σχετικής προσφοράς, ΤΑΙΠΕΔ και Cosco. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και ο καθορισμός του ανταλλάγματος θεωρούνται πολύ σημαντικές παράμετροι και για τις δύο πλευρές.

«Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, ενώ αποκάλυψε ότι καιρό πριν είχε προειδοποιήσει για τα capital controls. Ερωτηθείς αν είχε δει τα capital controls να έρχονται και αν είχε προειδοποιήσει και προειδοποιηθεί για αυτά, απάντησε «ναι, καιρό πριν», ενώ εξηγώντας γιατί δεν είχε γίνει αντιληπτή η έκταση του ζητήματος, σημείωσε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και το έκανα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα