Το β’ εξάμηνο του 2016 αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δρομολόγησε πρόσφατα την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκοπιμότητα και την προστιθέμενη αξία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, πρόσθεσε ενδεικτικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Έκθεση των Πέντε Προέδρων, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου του 2015, παρουσιάζει φιλόδοξα σχέδια σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και τον τρόπο ολοκλήρωσής της το αργότερο έως το 2025.
Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε, η Έκθεση αναφέρει ότι μια λειτουργία δημοσιονομικής σταθεροποίησης αποτελεί φυσική εξέλιξη για την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα (στάδιο 2) και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Ο στόχος της είναι να βελτιωθεί η απορρόφηση των μεγάλων μακροοικονομικών κλυδωνισμών και κατ' αυτό τον τρόπο να καταστεί η ΟΝΕ πιο ανθεκτική» κατέληξε.
Ολόκληρη η απάντηση του Βάλντις Ντομπρόβσκις
Η Έκθεση των Πέντε Προέδρων, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2015, παρουσιάζει φιλόδοξα σχέδια σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και τον τρόπο ολοκλήρωσής της το αργότερο έως το 2025. Μεταξύ άλλων, η Έκθεση αναφέρει ότι μια λειτουργία δημοσιονομικής σταθεροποίησης αποτελεί φυσική εξέλιξη για την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα (στάδιο 2) και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο στόχος της είναι να βελτιωθεί η απορρόφηση των μεγάλων μακροοικονομικών κλυδωνισμών και κατ' αυτό τον τρόπο να καταστεί η ΟΝΕ πιο ανθεκτική.
Η Έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ο ακριβής σχεδιασμός των εν λόγω σταθεροποιητών της Ευρωζώνης απαιτεί πιο ενδελεχείς εργασίες.
Η Επιτροπή, στο πλαίσιο πιλοτικού έργου που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο1, δρομολόγησε πρόσφατα την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκοπιμότητα και την προστιθέμενη αξία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.