Ο κινεζικός δράκος δεν νοσεί, εξελίσσεται

Από τις υποδομές, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές στο άνοιγμα αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις υπηρεσίες και την κατανάλωση
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 14:09
UPD:14:10
REUTERS/JASON LEE

Από την έντυπη έκδοση

Των Νατάσας Στασινού και Εφης Τριήρη

Είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η μεγαλύτερη -με διαφορά- καταναλώτρια πρώτων υλών και ενέργειας και η δεύτερη μεγαλύτερη, με όρους ΑΕΠ, οικονομία. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς, που τώρα, που... φταρνίζεται, κρυώνει ολόκληρος ο κόσμος. Οι βίαιες ρευστοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας στις διεθνείς αγορές μετοχών και εμπορευμάτων, στον απόηχο ανησυχητικών στοιχείων για την υγεία της, είναι ενδεικτικές του πόσο σημαντική θεωρείται σήμερα η Κίνα για την παγκόσμια οικονομία.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για μία νέα παγκόσμια κρίση, σχολιάζοντας ότι ο κινεζικός δράκος μπορεί να αποδειχθεί η νέα... Lehman Brothers. Αυτό που όμως πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό είναι ότι η κινεζική οικονομία, σε αντίθεση με τη μοιραία επενδυτική τράπεζα, δεν καταρρέει. Αλλάζει. Η απότομη επιβράδυνσή της, η οποία και πυροδοτεί έντονες αναταράξεις διεθνώς, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς της να μεταβεί σε ένα διαφορετικό, πιο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, από εκείνο που χάριζε στον δράκο ιλιγγιώδεις ταχύτητες επί δύο και πλέον δεκαετίες.

Ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα