Emporiki Bank: Στα 46 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ εξαμήνου - Αύξηση μ/κ

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 18:29
UPD:18:47

Το πρώτο εξάμηνο του 2005, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Emporiki Bank ανήλθαν σε €46 εκατ., σε σχέση με €9,8 εκατ. ζημιές πέρυσι, αντανακλώντας τη σαφή επιστροφή του Ομίλου στην κερδοφορία, παρά τις σοβαρές αντιξοότητες του δευτέρου τριμήνου λόγω της παρατεταμένης απεργίας.

Τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €65,1 εκατ. από €1,3 εκατ. ζημιές το α’ εξάμηνο του 2004. Η αύξηση της κερδοφορίας στηρίζεται στη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης στροφής του Ομίλου σε εργασίες λιανικής τραπεζικής, και στη συστηματική προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων.

Τα λειτουργικά έσοδα, εξαιρουμένων των καθαρών εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες, παρουσίασαν αύξηση 3,8%. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,55.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 8,5% και ανήλθαν σε €307 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2005 έναντι €282,9 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2004. Αυτό απεικονίζει την αλλαγή της σύνθεσης του δανειακού χαρτοφυλακίου προς την καταναλωτική και τη στεγαστική πίστη, οι οποίες αποτελούν πλέον το 38% του δανειακού χαρτοφυλακίου έναντι 33,8% στο α’ εξάμηνο του 2004. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (καθαρά έσοδα από τόκους προς µέσο σύνολο ενεργητικού) αυξήθηκε στο 3,24% το α’ εξάμηνο του 2005 από 3,10% την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €70,4 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 2,8% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2004. Η ανάσχεση του ρυθμού αύξησης των προμηθειών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απεργιακές κινητοποιήσεις που επηρέασαν άμεσα τη συναλλακτική δραστηριότητα των πελατών μας, και επιπλέον ανέστειλαν την κινητοποίηση του δικτύου για τη βελτίωση των πωλήσεων.

Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν σε €17,7 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 18,8% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2004. Η μείωση αυτή οφείλεται στις εξυγιαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται στο Φοίνικα, κυρίως μέσω του επαναπροσδιορισμού της δραστηριοποίησής του στον κλάδο αυτοκινήτου.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκαν σε €10,2 εκατ. από €13,4 εκατ. πέρυσι.

Το πρόγραμμα ανασύνταξης του Ομίλου, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, επικεντρώθηκε με συνέπεια στη συγκράτηση των εξόδων, επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας (σχέση λειτουργικών εξόδων προς λειτουργικά έσοδα) που διαμορφώνεται στο 71,2%, μειωμένος κατά 907 μονάδες βάσης σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2004. Έτσι, τα λειτουργικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων) μειώθηκαν κατά 12,4% στο α΄ εξάμηνο του 2005 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2004.

Ειδικότερα, τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν κατά 7,7% ως αποτέλεσμα:

• Της επιτυχούς υλοποίησης δύο προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού

• Των αποχωρήσεων στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης θυγατρικών

• Της οικειοθελούς πρόωρης συνταξιοδοτήσεως περίπου 160 ατόμων μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2005

• Της πρόσκαιρης ωφέλειας κατά €4,5 εκατ. από τη μη πληρωμή μισθών στους απεργούς.

Έτσι, το απασχολούμενο προσωπικό του Ομίλου στα τέλη Ιουνίου 2005 είναι μειωμένο κατά 11% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2004. Υπενθυμίζεται πως η ένταξη της Εμπορικής στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εξόδων προσωπικού κατά περίπου €30 εκατ. ετησίως.

Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώνονται κατά 15,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2004. Η μείωση αντικατοπτρίζει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την εκλογίκευση των γενικών εξόδων σε όλες τις μεγάλες εταιρίες του Ομίλου, αλλά υποβοηθείται εν μέρει από μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που επιβάρυναν τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2004.

Οι χορηγήσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε €14 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2005 έναντι €12,8 δισ. στο α΄ εξάμηνο του 2004, σημειώνοντας αύξηση 9,6% σε ετήσια βάση. Το α’ εξάμηνο του 2005, οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων ήταν 26,5% και 16% και το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 27% και 11% αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων της Credicom ανήλθαν σε €133,3 εκατ. τον Ιούνιο του 2005, έναντι €39 εκατ. τον Ιούνιο του 2004.

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων της Τράπεζας ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του 2005 σε €563 εκατ., διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο της στεγαστικής πίστης σε €3,8 δισ. Στην καταναλωτική πίστη οι νέες εκταμιεύσεις της Τράπεζας (€195 εκατ.) διαμόρφωσαν το συνολικό υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων σε €1,5 δισ. Η μείωση του ρυθμού αύξησης των καταναλωτικών δανείων εντοπίζεται κυρίως στην ανάσχεση της διείσδυσης του Ομίλου στην αγορά της καταναλωτικής πίστης μέσω συνεργασιών, εξαιτίας λειτουργικών δυσκολιών που προέκυψαν κατά τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πελατειακών σχέσεων από την Τράπεζα στην Credicom, οι οποίες σταδιακά εξομαλύνονται. Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2004, με το υπόλοιπο τους να προσεγγίζει τα €4,5 δισ. Το πρώτο εξάμηνο του 2005, η Τράπεζα προσέλκυσε 72.737 νέους ιδιώτες πελάτες και 3.300 εταιρικούς πελάτες.

Τα µη κανονικώς εξυπηρετούμενα δάνεια (με καθυστέρηση άνω των 6 μηνών) ανήλθαν στο 5,7% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας τον Ιούνιο του 2005, ενώ το ποσοστό αυτό μετά τη λήξη των απεργιών μειώνεται προοδευτικά, καθώς ομαλοποιείται η διαδικασία είσπραξης των οφειλών.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση, προσεγγίζοντας τα €15 δισ., κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης (+49%) των προθεσμιακών καταθέσεων που αντιπροσωπεύουν το 36% του συνόλου το καταθέσεων τον Ιούνιο του 2005 σε σχέση με 26% τον Ιούνιο του 2004. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως, οι οποίες αποτελούν το 62% του συνόλου, σημείωσαν βελτίωση κατά 8,6% και ανήλθαν στα €9,2 δισ. Το σύνολο των αμοιβαίων κεφαλαίων πλησίασε τα €2,2 δισ. δείχνοντας καθαρή αύξηση €510 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2004.

Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2005 ανέρχονται σε €596,3 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάθεση των ιδίων μετοχών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2005, οι παραπάνω δείκτες διαμορφώνονται σε 7% και 7,7% αντίστοιχα.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στη συνέλευση των μετόχων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €397 εκατ. με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

• Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίζεται σε €15 ανά μετοχή

• Τα δικαιώματα προτίμησης θα δοθούν στους δικαιούχους μετόχους με αναλογία 5 νέες μετοχές για κάθε 20 υφιστάμενες μετοχές

• Η έκδοση θα στηριχθεί από διεθνή επενδυτική τράπεζα, ώστε να είναι εγγυημένη η επιτυχής κάλυψή της, ασχέτως συνθηκών αγοράς.

Η έναρξη της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θα αποφασιστούν στο προσεχές διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο και θα εξαρτηθούν από την ημερομηνία έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επιπτώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου υπήρξαν αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΟΤΟΕ, διαμαρτυρόμενη για τα σχέδια της κυβέρνησης να νομοθετήσει αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών. Όπως είναι γνωστό, οι απεργιακές κινητοποιήσεις έπληξαν ουσιαστικά τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες.

Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας και στις συναλλαγές με τους πελάτες της. Ο αντίκτυπος της απεργίας είναι αισθητός στα αποτελέσματα της Τράπεζας, κυρίως μέσω της ανάσχεσης της αύξησης των εσόδων, ενώ από την απεργία επηρεάστηκε και η εισπραξιμότητα οφειλών, οδηγώντας τις καθυστερήσεις σε πρόσκαιρη αύξηση. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, από το τρίτο τρίμηνο του 2005 η Τράπεζα ανακτά σταδιακά τους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της. Επιπλέον, κατά την έναρξη της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, η Διοίκηση θα επικοινωνήσει στους επενδυτές τους βασικούς άξονες του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Ομίλου για το διάστημα 2006-2008.

Δηλώσεις Προβόπουλου

«Η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Εμπορικής. Οι μέτοχοι, με την απόφασή τους στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Αυγούστου για ένταξη της Τράπεζας στις διατάξεις του Ν. 3371/2005, στήριξαν τις επιλογές της Διοίκησης, αναγνωρίζοντας πως το μέλλον της Τράπεζας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος της. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, και τη δρομολόγηση των προβλεπομένων διαδικασιών, η Τράπεζα επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας μετά από μια παρατεταμένη περίοδο απεργιών. Όμως, το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος από τις κινητοποιήσεις, οσοδήποτε σημαντικό, είναι πολύ μικρότερο από το μεσο-μακροπρόθεσμο όφελος», δήλωσε ο κ. Γεώργιος Προβόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Emporiki Bank.

«Η επίλυση του ασφαλιστικού είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των κεφαλαίων του Ομίλου. Η Διοίκηση ανέλαβε άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας αντλώντας €145 εκατ. από τη διάθεση ιδίων μετοχών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ δρομολόγησε τις απαιτούμενες διαδικασίες για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €397 εκατ. Έτσι, οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν την αύξηση και να συμμετάσχουν σε αυτήν, καθιστώντας την Εμπορική κεφαλαιακά εύρωστη, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει με επιτυχία την υλοποίηση του προγράμματος ανασύνταξης του Ομίλου, εξασφαλίζοντας οφέλη για το σύνολο των μετόχων.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα