Malaysian Air: Προς πώληση ομολόγων σε δολάρια η μητρική της

Αξίας 1 δισ. δολ.
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 09:01

ΠΟΣΟΝ ύψους 1 δισ. δολ. ΗΠΑ σχεδιάζει να αντλήσει από την πώληση ομολόγων, για πρώτη φορά, η Penerbangan Malaysia Bhd., ο κάτοχος της πλειοψηφίας της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Μαλαισίας, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν καλά το σχέδιο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η κρατική εταιρεία, προσέλαβε την Citigroup Inc. και την CIMB Bhd. για να διαχειριστούν την πώλησης, ενώ ενδέχεται να συμμετάσχει η HSBC Holdings Plc, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Penerbangan Malaysia, θα ανακοινώσει σήμερα το οικονομικό της σχέδιο, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, Norashikin Kassim, ο οποίος αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Penerbangan Malaysia, η οποία συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2003 να αγοράσει έξι αεροσκάφη Α380 της Airbus SAS, αξίας 1,6 δισ. δολ., νοικιάζει αεροσκάφη στην Malaysian Airline System Bhd., στο πλαίσιο σχεδίου της που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2003, προκειμένου να στηρίξει την εταιρεία, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ζημιών. Τον περασμένο μήνα, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε τις πρώτες ζημίες τριμήνου, μέσα σε δύο χρόνια.

Η Malaysian Air ανακοίνωσε ζημίες 280,7 εκατ. ρίνγκιτ (74 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, που έκανε ακριβότερο το κόστος των καυσίμων της σε ποσοστό 58% και στο 1,1 δισ. ρίνγκιτ, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε πέρυσι καθαρά κέρδη ύψους 26,6 εκατ. ρίνγκτιτ.

Οι μετοχές της Malaysian Air υποχώρησαν 0,6% φθάνοντας στα 3,18 ρίνγκιτ η μία, σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ. Συνολικά φέτος, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 28%, έναντι ανόδου 1,6% του δείκτη Kuala Lumpur Composite.

Τον Ιούλιο του 2003, η Penerbangan Malaysia ακύρωσε σχέδια για την πώληση ομολόγων αξίας 750 εκατ. δολ., σε μία προσφορά που διαχειρίστηκε η Credit Suisse First Boston και η Morgan Stanley. Πέρυσι τον Ιούνιο, υπέγραψε δάνειο ύψους 1 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. H HSBC βοήθησε στον διακανονισμό του δανείου και η Citigroup ήταν μία από τις δανείστριες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι εταιρείες της Μαλαισίας, συμπεριλαμβανομένης της Tenaga Nasional Bhd. και της Public Bank Bhd. άντλησαν περίπου 2,1 δισ. δολ. από την πώληση ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ το επτάμηνο του 2005, σύμφωνα με το Bloomberg και πούλησαν ομόλογα ύψους 3,2 δισ. δολ. στο εξωτερικό το 2004.

Στις 12 Σεπτεμβρίου η Malaysian Airline είπε ότι επιδιώκει αποζημίωση από την Airbus SAS για την καθυστέρηση – κατά μέσον όρο – έξι μηνών της παράδοσης του νέους αεροσκάφους 555 θέσεων, Α380.

Με την καθυστέρηση, η Malaysian Airline θα παραλάβει το πρώτο από τα έξι συνολικά Α380, τον Ιούλιο του 2007 και το έκτο τον Μάϊο του 2009, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία. Το Α380, θα είναι το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο θα αρχίσει να πετά το επόμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα