Tesco: Μείωση των τιμών πώλησης, 18% υψηλότερα κέρδη το εξάμηνο

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 10:09

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 18% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Βρετανίας, Tesco Plc, καθώς η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ μείωση τις τιμές για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 641 εκατ. λίρες Αγγλίας (1,2 δισ. δολ.) τις 24 εβδομάδες που έληξαν στις 13 Αυγούστου, από αναθεωρημένα κέρδη 543 εκατ. λιρών το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της Tesco θα ανήρχοντο σε 620 εκατ. λίρες.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της, Terry Leahy, μείωσε τις τιμές κατά 147 εκατ. λίρες φέτος και διεύρυνε την γκάμα των προϊόντων, με στόχο να κερδίσει πελάτες, καθώς αυξάνεται το κόστος των καυσίμων και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, επιβαρύνουν τις δαπάνες των καταναλωτών. Η Tesco, που κατέχει το 30,5% του μεριδίου αγοράς των ειδών μπακαλικής στη Βρετανία, επεκτείνεται επίσης σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας. Οι τιμές του πετρελαίου, παραμένει πρόβλημα, είπε σήμερα ο Leahy.

Οι μετοχές της Tesco έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 1,5% μετά την άνοδο 25% που σημείωσαν πέρυσι, σε αντίθεση με την ανταγωνίστριά της, βρετανική J Sainsbury Plc, σημείωσαν άνοδο 4,8%. Οι μετοχές της Tesco υστερούν των μετοχών της Carrefour SA, της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης με έδρα το Παρίσι, σύμφωνα με τον Bloomberg European 500 Food Retailers Index. Οι μετοχές της Wal-Mart Stores Inc., η οποία έχει στην κυριότητά της τα καταστήματα Asda, έχουν υποχωρήσει 17%.

Σήμερα η Tesco ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 7.500 θέσεις εργασίας στη Βρετανία και επιπλέον 9.500 θέσεις διεθνώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η εταιρεία επεκτείνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα