Χατζηιωάννου: Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 11:24

Τα αποτελέσματά του για το πρώτο εξάμηνο του 2005 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης ανακοίνωσε ο Όμιλος Συμμετοχών Χατζηιωάννου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της προηγούμενης περιόδου εξαιτίας της διακοπείσας δραστηριότητας της θυγατρικής εταιρείας Unique Commerce για τη συγκρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου 2004 και της πρόβλεψης αποζημίωσης για την πυρκαγιά, ποσού 7,7 εκατ. ευρώ, η οποία διόγκωσε τις πωλήσεις και το κόστος πωληθέντων της θυγατρικής εταιρείας Sprider AE στο εξάμηνο του 2004.

Με βάση τα δημοσιευμένα μεγέθη, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2005 ανήλθε σε ευρώ 57,7 εκατ. έναντι ευρώ 65,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Tα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 2,2% στα ευρώ 20,8 εκατ. έναντι ευρώ 20,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αντίστοιχα, ο συντελεστής μικτού κέρδους αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε 36,1% των ενοποιημένων πωλήσεων έναντι 31,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων σημείωσαν αύξηση κατά 51,1% φτάνοντας τα ευρώ 10,5 εκ. έναντι ευρώ 6,9 εκ. πέρυσι.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν οριακή αύξηση και ανήλθαν σε ευρώ 3,841 εκ.έναντι ευρώ 3,835 εκ. πέρυσι.

Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων & δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2005 σε ευρώ 2,5 εκ. έναντι ευρώ 2,3 εκ. το περσινό πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,2%.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου συγκρίνοντας τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές του και αγνοώντας την επίδραση της πρόβλεψης αποζημίωσης για την πυρκαγιά έχουν ως εξής:

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2005 αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε σε ευρώ 57,7 εκατ. έναντι ευρώ 54,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών της SPRIDER AE αυξήθηκε κατά 8% περίπου σε 28,8 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών της VERTICAL ABEE μειώθηκε οριακά κατά 3% λόγω απώλειας των πωλήσεων με το εμπορικό σήμα DIANA το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2004 διαχειρίζεται η θυγατρικής της εταιρία με την επωνυμία YOSEMITY AE.

Τα μικτά κέρδη παρουσίασαν αύξηση κατά 11% σε 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το περιθώριο μικτού κέρδους των ενοποιημένων αποτελεσμάτων βελτιώθηκε κατά 2% περίπου σε 36% από 34%. Τόσο η SPRIDER AE όσο και η VERTICAL ABEE βελτίωσαν τα περιθώρια μικτού κέρδους τους κατά 3,6 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2% περίπου σε 10,5 εκατ. ευρώ από 10,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της SPRIDER αυξήθηκαν κατά 5% περίπου σε 4,8 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα της VERTICAL ABEE αυξήθηκαν κατά 28% σε 5,7 εκατ. ευρώ, λόγω σημαντικής μείωσης των εξόδων διοίκησης και διάθεσης.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στα αποτελέσματα του περυσινού 6μήνου περιλαμβάνονται κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ από τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της SPRIDER κατά την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις επιμέρους εταιρίες, η SPRIDER παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία μετά από φόρους κατά 27% σε 1,6 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η VERTICAL ABEE σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη μετά από φόρους από 934 χιλ. ευρώ πέρυσι σε 1,8 εκατ. ευρώ στη φετινή χρήση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η παύση της λειτουργίας της Unique Commerce (Virgin) στις αρχές του 2005 αναβαθμίζει ουσιαστικά τις μελλοντικές προοπτικές του Ομίλου Χατζηϊωάννου που απαλλάσσεται από το βάρος μιας έντονα ζημιογόνου δραστηριότητας.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι τα ανωτέρω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ορθότητα των στρατηγικών επιλογών που έχει πραγματοποιήσει.

Κύριοι άξονες του επιχειρηματικού της σχεδιασμού παραμένουν η επέκταση του δικτύου πωλήσεων, η διαρκής βελτίωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης και η εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας που προκύπτουν από την καθετοποιημένη δομή των δραστηριοτήτων του ομίλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα