Επιχείρηση ανάκαμψης στο Χ.Α.

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 11:00
UPD:11:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Nα ανακάμψει από τις χθεσινές, διευρυμένες απώλειες επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω του ευνοϊκότερου διεθνούς περιβάλλοντος, μετά και τη σταθεροποίηση των ασιατικών αγορών.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή (10.59), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,81% στις 595,56 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,91% στις 170,73 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,8 εκατ. ευρώ Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, πτωτικά έξι ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ανοδικά κατά 1,09% στις 39,76 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να καταγράφουν άνοδο. Η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,53% , η Eurobank κατά 1,50% , η Εθνική κατά 0,34% και η Alpha Bank κατά 0,95%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΛΠ εμφανίζει κέρδη 3,88% , της Aegean 2,53% και της Viohalco 1,91%. Κέρδη 1,90% σημειώνει και η ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η Coca – Cola υποχωρεί οριακά κατά 0,05% και η Folli-Follie κατά 0,87%.

Την ίδια ώρα, μέτρια χαρακτηρίζεται η ανταπόκριση των δανειοληπτών στις επιστολές - ειδοποιητήρια που έλαβαν από τις τράπεζες, οι οποίες καλούν σε συνεννόηση για ρύθμιση των καθυστερούμενων δανείων. Η εορταστική περίοδος αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης για τη διαδικασία και τις συνέπειές της φαίνεται να δικαιολογεί σε αυτή τη φάση την περιορισμένη ανταπόκριση, αλλά στην επόμενη επιστολή το «μήνυμα» θα είναι περισσότερο σαφές και θα τονίζει με μεγαλύτερη έμφαση τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ο δανειολήπτης ως μη συνεργάσιμος.

Οι περίπου 800.000 επιστολές της πρώτης φάσης αφορούν αρκετά λιγότερα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν οφειλές σε περισσότερες της μίας τραπεζών. Κατά την πρώτη εφαρμογή του κώδικα εστάλησαν ως τις 31 Δεκεμβρίου επιστολές για δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έως τις 15 Δεκεμβρίου. Εφεξής για κάθε δάνειο που συμπληρώνει τις 90 ημέρες σε καθυστέρηση, ο δανειολήπτης θα λαμβάνει τη σχετική ειδοποίηση μέσα στις επόμενες 15 ημερολογιακές ημέρες.

Παράλληλα, επτά νέες αλλαγές επέρχονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Περιλαμβάνονται σε απόφαση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ΦΕΚ και την οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών, η δυνατότητα μερικής ή ολικής αποπληρωμής στεγαστικού δανείου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση ακινήτου αλλά και ελεύθερη ανάληψη μετρητών προκειμένου να προωθούνται δικαστικές υποχρεώσεις των καταθετών. Μία προς μία οι αλλαγές έχουν ως εξής:

Μικρή μείωση σημείωσαν τον Νοέμβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκαν στα 5,013 δισ. ευρώ, έναντι 5,144 δισ. τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Τον ίδιο μήνα, μικρή μείωση -στα 715 εκατ. ευρώ (έναντι 758 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο)- σημείωσαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, την εξαγορά της εταιρείας Συσσώρευσης Ηλιακής Ενέργειας Α.Ε. έναντι 508.320 ευρώ ανακοίνωσε η ΕΛΒΕ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Συσσώρευσης Ηλιακής Ενέργειας διαθέτει φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1 Mwp, στη θέση «Χασάμπαλη» και «Μεριάδες» στην περιοχή Πλατύκαμπου του νομού Λάρισας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα