Inditex: Περαιτέρω επέκταση στην Ευρώπη, 29% η αύξηση των κερδών

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 10:38

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό στης τάξης του 29% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας Inditex SA, κατόχου της αλυσίδας ενδυμάτων Zara, καθώς άνοιξε περισσότερα καταστήματα σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 246,2 εκατ. ευρώ (300 εκατ. δολ.) το εξάμηνο έως και τον Ιούλιο, από 190,1 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Ενδεκα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η εταιρεία που εδρεύει στην Ισπανία, θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη 226,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 2,82 δισ. ευρώ, από 2,35 δισ. ευρώ.

Ο Pablo Isla, 41 ετών, ο οποίος αντικατέστησε τον Jose Maria Castellano, στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, έχει να αντιμετωπίσει τη διατήρηση του κόστους, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καταστημάτων της Inditex, εκτός Ισπανίας. Το λειτουργικό κόστος φέτος, πιθανώς να εμφανίσει την αύξηση 25% που είχε σημειώσει το 2004, σύμφωνα με δήλωση του Castellano τον Μάρτιο.

«Οι πρώτες κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2005, έχουν ήδη παραληφθεί από τους πελάτες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Inditex.

Οι πωλήσεις στα καταστήματά της, σημείωσαν αύξηση 4,5% το πρώτο εξάμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι αυτές θα αυξηθούν κατά 2,4%. Νωρίτερα, η εταιρεία είχε πει ότι προβλήματα προσαρμογής των κολεξιόν, όπως των γυναικείων πλεκτών στα καταστήματα Zara, είχαν ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα των πωλήσεων τον Μάϊο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Η Inditex έχει επίσης στην κυριότητά της και άλλες αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης, όπως τη Massimo Dutti και την Bershka. Η εταιρεία χρεώνει 11,90 ευρώ για μία μεταξωτή μπλούζα και 36 ευρώ για ένα γυναικείο φόρεμα και ένα ζευγάρι παπούτσια, στα καταστήματα Zara στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, θα προσθέσει κατά την τρέχουσα χρήση 400 έως 450 καταστήματα ή περίπου το ήμισυ αυτών που διατηρεί εκτός Ισπανίας. Θα επενδύσει 750 έως 850 εκατ. ευρώ για να ανοίξει καινούργια και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα φέτος, για τα οποία το πρώτο εξάμηνο δαπάνησε 335 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία λιανικής πώλησης διπλασίασε τον αριθμό των καταστημάτων τα πέντε τελευταία χρόνια σε περισσότερα από 2.400 καταστήματα.

Οι μετοχές της Inditex, σημείωσαν άνοδο 14% το τελευταίο δωδεκάμηνο, χαμηλότερη της ανόδου 25% των μετοχών της κύριας ανταγωνίστριάς της, Hennes & Mauritz AB, που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, τυπικά συμμετέχει στο ελάχιστο στα καθαρά κέρδη του συνόλου της χρήσης και αποτελεί το 10% έως 15% των ετήσιων καθαρών κερδών της ισπανικής εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Δεκαοκτώ από τους 28 οικονομικούς αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρείας εισηγούνται για τις μετοχές της «buy» ή «outperform», σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οκτώ, εισηγούνται «hold» και δύο «reduce» ή «underperform».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα