Gazprom, China National Petroleum: Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή αερίου

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 11:13

ΣΤΟ στάδιο των συνομιλιών, για την προμήθεια καυσίμου από τη Ρωσία, στην China National Petroleum Corp., βρίσκεται η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, OAO Gazprom.

Το ρωσικό μονοπώλιο προμήθειας φυσικού αερίου, δημιουργεί νέες αγορές στην Ασία, με στόχο να διατηρήσει την αύξηση των εξαγωγών, η οποία φέτος προβλέπεται να είναι 6,4%, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό της διευθυντή, Alexander Medvedev, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο. Από πλευράς όγκου, οι εξαγωγές ενδέχεται να αυξηθούν σε 149,5 δισ. κυβικά μέτρα, αξίας 27 δισ. δολ. και να ανέλθουν σε 155 δισ. κυβικά μέτρα το 2006, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στο εμπόριο και να εξασφαλίσουμε σταθερά κέρδη από το επενδυτικό μας πρόγραμμα», είπε ο Medvedev, συμπληρώνοντας: «Επεκτεινόμαστε σε νέες αγορές και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουμε σχέσεις με τα ασιατικά κράτη».

Η κρατική Gazprom, η οποία αντλεί το 90% του αερίου στη Ρωσία είναι η μοναδική εταιρεία εξαγωγής του καυσίμου, σε χώρες εκτός των Commonwealth of Independent States. Η Κίνα ενισχύει την κατανάλωση φυσικού αερίου με στόχο τη μείωση της μόλυνσης στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου. Ο άνθρακας αποτελεί το 67% της ενεργείας της χώρας.

Η Gazprom, που εδρεύει στη Μόσχα, ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Κίνα με τοπικούς συνεργάτες, σύμφωνα με τον Medvedev. Οι διαπραγματεύσεις για τέτοιου είδους επενδύσεις, δεν έχουν αρχίσει ακόμη, συμπλήρωσε.

Το αέριο θα το προμηθεύεται η Κίνα μέσω δύο αγωγών, ο κάθε ένας με ετήσια δυναμικότητα 30 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, επεσήμανε. Οι αγωγοί αυτοί ενδέχεται να δημιουργηθούν στη βορειοανατολική Κίνα ή στην επαρχία Xinjiang, στα δυτικά της χώρας.

Οι συζητήσεις με την China National Petroleum, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, για το θέμα της παράδοσης αερίου και της τιμής του, αναμένεται να αρχίσουν πολύ σύντομα.

Η Gazprom δεν προσδιόρισε τις πηγές ενεργείας από τις οποίες θα προμηθεύσει την Κίνα, σύμφωνα με τον Medvedev, ο οποίος εκτιμά ότι το project της εταιρείας East Siberian, έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει την Ασία με 75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφορά μόνο τις ΗΠΑ, είπε. Οι προμήθειες στη Κίνα ενδέχεται να γίνουν μέσω συμμετοχής της εταιρείας σε διεθνή project ή ομίλους.

Η Gazprom άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της OAO Sibneft, είπε ο Medvedev. «Ελπίζω ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες πολύ δύσκολες οποιαδήποτε στιγμή.

Σημειώνεται ότι η Gazprom ζητά δάνειο ύψους 12 δισ. δολ. για την εξαγορά μεριδίου ελέγχου, στη ρωσική Sibneft του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Roman Abramovich, σύμφωνα με τραπεζίτες στις 16 Σεπτεμβρίου, που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Ο Medvedev είπε σήμερα ότι η εταιρεία του θα χρηματοδοτήσει την εμπορική συναλλαγή από δικά της κεφάλαια από τα δάνεια τραπεζών.

Οι νόμοι αντιτράστ της Ρωσίας, επιτρέπουν στην Gazprom να αγοράσει την Sibneft, επειδή η εταιρεία φυσικού αερίου δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην αγορά πετρελαίου, όπως μετέδωσε χθες το Interfax, επικαλούμενο τον δεύτερο, υπεύθυνο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Μονοπωλίων, Anatoly Golomolzin.

Η συμφωνία, θα δώσει στην κυβέρνηση τον έλεγχο του 30% του αργού πετρελαίου που αντλείται στη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια στον κόσμο, καθώς οι τιμές αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η κρατική εταιρεία OAO Rosneft, είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Οι εξαγωγές της Gazprom το οκτάμηνο του 2005, αυξήθηκαν 11% φθάνοντας στα 113,9 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της OOO Gazexport, του εξαγωγικού τμήματος της εταιρείας, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι φορτώσεις στην Ευρώπη, εξαιρουμένων των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αναρριχήθηκαν 4,5%, φθάνοντας στα 103,6 δισ. κυβικά μέτρα. Οι αντίστοιχες στη Δυτική Ευρώπη, εκτινάχθηκαν κατά 5,7%, φθάνοντας τα 7,4,3 δισ. κυβικά μέτρα. Η Γερμανία, παρέμεινε ο μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, αγοράζοντας 27,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τα κράτη της Commonwealth of Independent States, περιλαμβάνουν όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, εκτός των τριών Δημοκρατιών της Βαλτικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα