Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Γ' ΚΠΣ

Καταγγέλουν χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 13:15

Εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων από το Γ΄Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) καταγγέλλουν με Eπερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων η κ. Βάσω Παπανδρέου και οι κ.κ. Παπαντωνίου, Φλωρίδης και Χριστοδουλάκης) υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων αλλά και την αρνητική επίδραση στη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, όσον αφορά το ύψος των πόρων του Δ΄ΚΠΣ.

Κύριες αιτίες των προβλημάτων σύμφωνα με τους επερωτώντες βουλευτές είναι:

- Η διακοπή για πάνω από ένα χρόνο, των προκηρύξεων μελετών και των δημοπρατήσεων νέων έργων, προκειμένου να αντικατασταθούν οι Νόμοι «περί αναθέσεως μελετών» και «περί εκτελέσεως δημοσίων έργων».

- Το «πάγωμα» των ιδιωτικών επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ εν όψει της αλλαγής του αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα να μείνει η χώρα χωρίς Αναπτυξιακό Νόμο για ολόκληρο το 2004.

-Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των βελτιώσεων του συστήματος διαχείρισης του ΚΠΣ.

Στην επερώτηση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όπως επισημαίνεται η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2005, με νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ήταν ήδη μειωμένο κατά 16% το 2005, σε σχέση με το 2004. Και αυτό διότι τα έσοδα του προϋπολογισμού, μέχρι σήμερα, είναι μικρότερα όσων είχαν προϋπολογισθεί.

Το πρώτο επτάμηνο του έτους, δηλαδή μέχρι την 1η/8/2005 οι πληρωμές του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.890 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 36% του συνολικού προϋπολογισμού των 8.050 εκ. ευρώ, του 2005.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, το Εθνικό Πρόγραμμα που αφορά έργα κυρίως στην Περιφέρεια, την Νομαρχιακή και την Τοπική αυτοδιοίκηση έχει περικοπεί, με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστα έργα από τους Δήμους και από τις Νομαρχίες και οι θέσεις απασχόλησης να μειώνονται δραματικά. Για τα έργα αυτά, το 2003 είχαν διατεθεί 2.418 εκατ. ευρώ, το 2004 διατέθηκαν 2.614 εκατ. ευρώ και το 2005 προβλέπεται να διατεθούν 2.300 εκατ. ευρώ.

Μέχρι την 1η/8/2005, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν διατεθεί μόνο 1.170 εκατ. ευρώ για πληρωμές έργων του Εθνικού Προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται έργα που ξεκίνησαν τα προηγούμενα έτη, αλλά και να προγραμματίζονται ελάχιστα νέα έργα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα