Διάλογο για το ασφαλιστικό χωρίς φοβικά σύνδρομα προαναγγέλλει ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας ότι οι αλλαγές θα αφορούν όσους ενταχθούν στο σύστημα μετά το πέρας του διαλόγου. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης», πρόσθεσε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Τα παραπάνω ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε στο περιθώριο παρουσίασης συνεργασίας του Υπουργείου με ορισμένους επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της χώρας μας, για ένα πιο ασφαλές και πιο υγιεινό περιβάλλον τους χώρους εργασίας.
«Ο διάλογος για το ασφαλιστικό είναι πέραν της 4ετίας, είναι διάλογος μακράς πνοής.
Στόχος μας είναι να θέσουμε όλα τα θέματα, για να αποφασίσει όλος ο ελληνικός λαός, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για το πώς θα θωρακίσουμε τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το ασφαλιστικό μέλλον των επομένων και μεθεπομένων γενεών.
Δεν υπάρχει λόγος ούτε για κινδυνολογία, ούτε για φοβικά σύνδρομα και για λαγνεία φόβου. Ως αρμόδιος Υπουργός πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας, πέραν των ορίων που προβλέπονται σήμερα, πέραν του 65ου έτους.
Αυτό που χρειάζεται είναι εξυγίανση του συστήματος. Θέλετε να σας θυμίσω πώς φτάσαμε να δίνουμε τα 4 τελευταία χρόνια 2000 - 2004 870 εκατομμύρια ευρώ, για να καλύψουμε τα ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ;
Δηλαδή ενός ταμείου το οποίο καλύπτει, όπως ξέρετε, τη συνταξιοδότηση ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και ΟΤΕ. Φτάσαμε διότι μέχρι το '90 είχαμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, κυριών μετά από 15ετή υπηρεσία.
Αυτά έχουν σταματήσει. Ο κοινωνικός διάλογος θα προχωρήσει, δεν πρόκειται να θιγούν σε καμία περίπτωση οι ίδιοι εργαζόμενοι, αυτοί που είναι ήδη μέσα στο σύστημα εργασίας. Οτιδήποτε θα ισχύσει και θα αποφασιστεί στο πέρας του κοινωνικού διαλόγου, δηλαδή πέραν της 4ετίας, θα αφορά αυτούς που πρόκειται να προσληφθούν στο μέλλον.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και ορισμένα πράγματα, όπως το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών».