Οριακά κέρδη στη Wall Street

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 16:38
UPD:16:41
EPA/JUSTIN LANE

Να ανακάμψουν από τις σημαντικές απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης προσπαθούν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη σταθεροποίηση των κινεζικών χρηματιστηρίων και στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (16:38), o δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,11% στις 17.167,30 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,18% στις 4.911,56 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,20% στις 2.016,73 μονάδες.

Το πρωί, στο χρηματιστήριο της Σαγκάη καταγράφηκαν οριακές απώλειες 0,26% ενώ στο χρηματιστήριο της Σενζέν 1,38%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενισχύθηκε στο 0,30%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ εξάλειψε πολύ γρήγορα τα αρχικά κέρδη και έκλεισε πτωτικά κατά 0,54%.

Οι χθεσινές πιέσεις, οι οποίες οδηγήσαν τους κινεζικούς δείκτες σε πτώση 7% , εκτονώθηκαν κατόπιν της «ένεσης» 20 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας της Κίνας στις εγχώριες χρηματαγορές. Παράλληλα, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε την ανακοίνωση μέτρων εντός της ημέρας τα οποία έχουν στόχο να ρυθμίσουν τις πωλήσεις μετοχών από Κινέζους επενδυτές.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μετά την εκτέλεση ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού και τον πυρπολισμό της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τον καλύτερο Δεκέμβριο των τελευταίων 90 ετών εμφάνισαν οι πωλήσεις της Fiat Chrysler, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 13%. Από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις της Fiat Chrysler ενισχύθηκαν κατά 7%. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στα Jeeps, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42%. Την ίδια ώρα, αύξηση 19% εμφάνισαν και οι πωλήσεις της Nissan, έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 16%. 

Παράλληλα, πρόταση για την εξαγορά της από την Sainsbury δέχθηκε τον Νοέμβριο η Home Retail. Η πρόταση η οποία απορρίφθηκε τελικά, αφορούσε την εξαγορά των αλυσίδων καταστημάτων Argos και Homebase, οι οποίες ανήκουν στη Home Retail. Πάντως, η Sainsbury - η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία - διευκρινίζει ότι η πρόταση κατατέθηκε σε ανεπίσημο επίπεδο. 

Τέλος, μήνυση εναντίον της Volkswagen υπέβαλε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στον απόηχο του πρόσφατου σκανδάλου εκπομπής ρύπων, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κινδυνεύει με πρόστιμο αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αμερικανικό υπουργείο προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια, κατηγορώντας την Volkswagen ότι παραβίασε τέσσερις κανονισμούς του «Συμφώνου Καθαρού Αέρα» αξιώνοντας πρόστιμο, το οποίο δύναται να αγγίξει τα 80 δισ. δολάρια. Πάντως, είναι αμφίβολο εάν το δικαστήριο θα επιδικάσει ένα τόσο δυσθεώρητο πρόστιμο, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. 

Εκτός αυτού, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες μηνύσεις κατόχων πετρελαιοκίνητων οχημάτων, οι οποίοι επιζητούν αποζημίωση από την εταιρεία. Ποινικές διαδικασίες εις βάρος της Volkswagen «τρέχουν» σε ακόμη επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα