Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι ο τυφώνας «Rita» θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές των καυσίμων και θα περιορίσει τη ζήτηση των καταναλωτών, στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,8%, φθάνοντας στις 110,28 μονάδες, στις 11:57' π.μ. στο Τόκυο, ανακόπτοντας την άνοδο 1,8% των τριών ημερών, τα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες ηλεκτρονικών, όπως η Honda και η Samsung – ως κλάδοι αντιστοίχως – αποτέλεσαν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Απώλειες σημείωναν όλοι οι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, υποχώρησε 0,5% από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στις 13.128,92 μονάδες. Σημερινή έκθεση έδειξε, ότι η άνοδος του κόστους εισαγωγής καυσίμων, προκάλεσε μεγαλύτερη, απ' ό,τι αναμενόταν, μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ιαπωνίας. Κλειστές θα είναι αύριο οι ιαπωνικές αγορές, λόγω εθνικής εορτής.

Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας κινήθηκαν πτωτικά μετά την έρευνα της ISuppli, η οποία ανέφερε ότι οι εταιρείες που παράγουν οθόνες υγρών κρυστάλλων, συμπεριλαμβανομένης και της AU Optronics Corp., ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κορεσμό προϊόντων φέτος, σε συνδυασμό με την προς τα κάτω αναθεώρηση της Seiko Epson Corp., για τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του έτους και για δεύτερη φορά.

Χθες, στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 0,9%, καθώς ο τυφώνας «Rita» απείλησε να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό, τη μεγαλύτερη πηγή καυσίμου της χώρας.

Τα συμβόλαια του αργού στη Ν. Υόρκη, σημείωσαν άνοδο 1,5%,φθάνοντας στα 67,78 δολ. το βαρέλι, καθώς ο «Rita» ισχυροποιήθηκε στην ανώτατη κλίμακα καταιγίδων, στην Κατηγορία 5. Η ένταση αυτή, είναι μεγαλύτερη του τυφώνα «Katrina», όταν ήταν έτοιμος να φθάσει στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ στις 29 Αυγούστου. Η τιμή του αργού πετρελαίου, αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, υποχώρησε κατά 80% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κυβέρνησης σήμερα, καθώς ο λογαριασμός εισαγωγής του πετρελαίου, έφθασε στα ύψη. Το πλεόνασμα, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προβλεπόταν να υποχωρήσει σε ποσοστό 32%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα