Σημαντικές απώλειες στο Χ.Α.

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 11:00
UPD:11:03
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σαφώς επηρεασμένο από το ευρύτερο αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές εμφανίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην πρώτη συνεδρίαση του 2016 καταγράφει σημαντικές απώλειες. Επί τάπητος βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10:58), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,41% στις 622,40 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,57% στις 180,46 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,5 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται έξι μετοχές, πτωτικά 18 ενώ έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά κατά 1,03% στις 44,14 μονάδες, με την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες. Ενδεικτικά, η Eurobank υποχωρεί κατά 2,88% , η Εθνική Τράπεζα κατά 2,33% , η Attica κατά 3,23% και η Alpha Bank κατά 1,61%. Αντίθετα, άνοδο 1,80% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca Cola εμφανίζει πτώση 3% , της Jumbo 2% και του Ελλάκτωρ 2,76%. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία κατακρημνίζεται στο 7,16%. Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας και ΟΤΕ υποχωρούν στα επίπεδα του 2%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 σημειώνει απώλειες άνω του 2% με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 3% μετά το πρωινό sell off στις ασιατικές αγορές, το οποίο οδήγησε τις κινεζικές αρχές να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις. Στο χρηματιστήριο της Σαγκάη καταγράφηκαν απώλειες 6,85% ενώ στη Σενζέν 8,1%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, κατακρημνίστηκε στο 7%.

Οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια αποδίδονται στην περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, ως απόρροια των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση. Παράλληλα, η εργοστασιακή παραγωγή συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 10ο συναπτό μήνα, με ρυθμό σαφώς μεγαλύτερο του Νοεμβρίου.

«Βαρίδι» αποτελεί και ο γεωπολιτικός παράγοντας, καθώς οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν βρίσκονται στο «κόκκινο», μετά την εκτέλεση ενός Σιίτη κληρικού από την αραβική χώρα.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, από τις 11 το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κύκλος των επαφών του κ. Κατρούγκαλου θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα όταν θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να του παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου για το ασφαλιστικό, εν όψει της τελικής κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα