Φιλιππίνες: Αύξηση των επιτοκίων στο 7,25%

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 12:14

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, επικαλούμενη τον φόβο ανόδου του πληθωρισμού, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων.

Η Bangko Sentral ng Pilipinas αύξησε το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 7,25%, σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή της, Nestor Espenilla, σήμερα στη Μανίλα.

Η πρόεδρος της χώρας, Gloria Arroyo βασίζεται στα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για να τονώσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, μειώνουν τα εταιρικά κέρδη, καθώς και τα περιττά έξοδα των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε και εξ αιτίας του κόστους πετρελαίου που είναι πιθανόν να φέρει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με τον Jonathan Ravelas, στρατηγικό αναλυτή της τράπεζας Banco de Oro, με έδρα τη Μανίλα. «Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να πολεμήσει την αντίσταση των πληθωριστικών πιέσεων», συμπλήρωσε ο Ravelas, καταλήγοντας: «Η αύξηση των επιτοκίων καταδεικνύει ότι αυτά βρισκόντουσαν πολύ χαμηλά και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω αυξήσεις».

Τα υψηλότερα επιτόκια θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 5,3% που έχει θέσει για φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Asian Development Bank, προέβλεψαν αυτόν το μήνα, ότι η οικονομία των Φιλιππίνων θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,7% φέτος, μετά την οικονομική ανάπτυξη 6,1% που σημείωσε το 2004, τη μεγαλύτερη μέσα σε 15 χρόνια.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στις Φιλιππίνες 7,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον Αύγουστο, μετά την εκτίναξη κατά 19% του κόστους των καυσίμων, του ηλεκτρικού και του ύδατος.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 8,5% από 7,5%, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα