Νέα πτώση στο Τόκιο

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2001 10:38
UPD:10:42

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν σήμερα, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, οι ιαπωνικές μετοχικές τιμές. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 225,88 μονάδες ή 2,09% και διαμορφώθηκε στις 10.571 μονάδες και ο δείκτης Topix στις 1.023,34 μονάδες μειωμένος κατά 22,35 μονάδες ή 2,14%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι τράπεζες στον απόηχο της χρεοκοπίας της κατασκευαστικής εταιρείας Aoki την περασμένη εβδομάδα. Η Aoki είναι η 13η εισηγμένη ιαπωνική εταιρεία η οποία κηρύττει πτώχευση από την αρχή του έτους, ενώ οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι χρεοκοπίες εταιρειών θα αυξηθούν στο προσεχές διάστημα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη χειμαζόμενο τραπεζικό κλάδο.

«Η κατάρρευση της Aoki είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλες χρεοκοπίες εταιρειών από τον κατασκευαστικό κλάδο. Προς το παρόν, όμως, θα ενταθούν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" Ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων στην ING Mutual Funds Management Co.

Η μετοχή της Asahi Bank, του κυρίου μετόχου της Aoki, σημείωσε πτώση 6,59%, ενώ οι μετοχές της Mizuho Holdings και της UFJ Holdings υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους καταγράφοντας απώλειες 8,4% και 11,34% αντιστοίχως.

Η UFJ Holdings ανακοίνωσε σήμερα ότι προέβη στην πώληση της θυγατρικής της United California Bank στη γαλλική BNP Paribas έναντι 2,4 δισ. δολ.

Περίπου στο μέσον της συνεδρίασης, οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στους υπόλοιπους κλάδους με αποτέλεσμα οι μετοχικές τιμές κορυφαίων ιαπωνικών εταιρειών, κυρίως από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, να σημειώσουν σημαντική πτώση. Η μετοχή της NTT DoCoMo απώλεσε 4,82%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Toshiba και Sony υποχώρησαν κατά 3,01% και 1,79% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα