Σε ρυθμούς... πετρελαίου οι ευρωαγορές

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 18:57
UPD:19:03
EPA/FRANK RUMPENHORST

Σημερινή φωτογραφία από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Mε απώλειες έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι νέες ισχυρές απώλειες του πετρελαίου «αμαύρωσαν» το εορταστικό κλίμα των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,57% στις 6.279 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,08% στις 10.743 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% στις 4.686 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,41% στις 368,18 μονάδες.

Τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,93% στα 36,76 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ πτώση 3% στα 36,65 δολάρια σημειώνουν και τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Seadrill κατακρημνίστηκε κατά 5,56% και της Tullow Oil κατά 5,60%.

Παρά τις ανησυχίες στον ενεργειακό κλάδο, η μεταλλευτική ArcelorMittal ενισχύθηκε κατά 2,3% ενώ η Antofagasta κατέγραψε άνοδο 2,5%.

Κέρδη άνω του 1,4% εμφάνισε και η μετοχή της Julius Baer, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία για την καταβολή προστίμου 547 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Στον αντίποδα, η Barclays υποχωρεί κατά 0,7% , η Porsche κατά 1% και η Ocado κατά 5%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το ποσό των 14 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλλει η Barclays, λόγω εκτεταμένων παραβιάσεων των αμερικανικών κανονισμών.

Παράλληλα, κατά 0,8% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι τιμές των κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία, διατηρώντας το θετικό momentum στην αγορά του real estate. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,5% έναντι 0,1% τον Νοέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 4,5% έναντι 3,7% τον προηγούμενο μήνα. 

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για την πληρωμή προστίμου 318 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει Apple και Iταλία, μετά την υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 1 δισ. ευρώ της αμερικανικής εταιρείας. Η συμφωνία επήλθε κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως απόρροια των φορολογικών ελέγχων των ιταλικών αρχών την περίοδο 2008 - 2013.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Apple, κατά το επίμαχο διάστημα, απέφυγε να δηλώσει στις αρμόδιες αρχές το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Από την αμερικανική εταιρεία διαρρέουν ότι υπάρχει όντως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποφεύγοντας ωστόσο, να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω πληροφορίες.

Στο 5,1% επιβραδύνθηκε επίσης, τον Νοέμβριο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο σχετικός δείκτης θα διαμορφωθεί στο 5,2% έναντι 5,3% τον Οκτώβριο

Απαισιόδοξη εν όψει της έλευσης του νέου έτους εμφανίστηκε τέλος, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 θα είναι απογοητευτικός. Σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης εγείρουν σημαίνουσες προκλήσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια της αβεβαιότητας.

«Σε πολλές χώρες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει αδύναμος» σημείωσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. «Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση» επανέλαβε η διευθύντρια του ΔΝΤ. Η ίδια ανέφερε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης «φρενάρουν» την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Ειδική μνεία έκανε στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η οικονομία δύναται να βελτιωθεί, υπό την προϋπόθεση να επιλυθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Σχετικά με την Federal Reserve, την κάλεσε να αυξήσει τα επιτόκια με προοδευτικό και ομαλό τρόπο, ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια στο εύρος 0,25% - 0,50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα