Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χ.Α.

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 10:58
UPD:10:59
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατεύθυνση αναζητά και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές διακυμάνσεις, δύο μέρες πριν την έλευση του νέου έτους.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10:59), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 617,80 μονάδες, με τον FTSE να καταγράφει άνοδο 0,15% στις 179,84 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,61 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, πτωτικά 11, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,29% στις 44,67 μονάδες, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην Attica Bank (+1,45%), καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μετοχή της Εθνικής παράλληλα, ενισχύεται κατά 1,22% εν μέσω της φημολογίας περί σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί οριακά κατά 0,34% και η Eurobank κατά 0,97%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1,08% , της ΕΥΔΑΠ κατά 1,25% και του ΟΤΕ κατά 0,45%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 1,14% , του ΟΠΑΠ κατά 1,01% και της Jumbo κατά 1,03%.

Την ίδια ώρα, Θέμα ωρών είναι η ολοκλήρωση της νέας αναθεωρημένης συμφωνίας για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης στον προτιμητέο επενδυτή Jermyn Real Estate IV fund. Ειδικότερα, χθες ξεκίνησε η σχετική διαδικασία και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η νέα συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+1,52% από τη μία πλευρά και της Jermyn από την άλλη.

Η νέα συμφωνία, όπως ήδη είχε αναφέρει η «Ν», προβλέπει ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα και αντίστοιχο ΕΣΧΑΔΑ το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προβλέπει την κατασκευή 13 πολυτελών κατοικιών αντί των 100 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο και την ανακατασκευή των δύο ξενοδοχειακών μονάδων.

Το τίμημα θα παραμείνει στα 400 εκατ. ευρώ. Τα δύο μέρη, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά των πωλητών και το επενδυτικό fund Apollo Investment HoldCo ως εκπρόσωπος του Jermyn Street Fund -που πλειοδότησε στον διαγωνισμό προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ- από την πλευρά των αγοραστών, είχαν από το καλοκαίρι συμφωνήσει σε μία λύση που προβλέπει τη δημιουργία 13 βιλών και την ανακαίνιση των δύο εν λειτουργία ξενοδοχείων.

Στα της διαπραγμάτευσης, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησής του. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου που χειρίζεται το θέμα βρίσκονται η δραματική οικονομική κατάσταση των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων και η άμεση ανάγκη τόνωσης της ρευστότητάς τους τόσο μέσα στο 2016 όσο και μακροπρόθεσμα.

Το πρόβλημα της μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών της επόμενης χρονιάς απέκτησε νέα δυναμική μετά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ μέσα στο 2016. Εάν στο ποσό αυτό συνυπολογιστεί και η υποχρέωση της χώρας, εκ του τρίτου μνημονίου, για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% ΑΕΠ) μέσα στο νέο έτος, τότε το σύνολο της δαπάνης που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα