Σε εορταστική ραστώνη το Χ.Α.

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015 11:00
UPD:11:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Oριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στο ξεκίνημά του ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο εν όψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10:59), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,04% στις 615,57 μονάδες, με τον FTSE να ενισχύεται κατά 0,18% στις 179,83 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,65 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, πτωτικά 11 ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,07% στις 44,60 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών να εμφανίζουν οριακές μεταβολές. Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται οριακά κατά 0,34% , η Εθνική Τράπεζα κατά 0,30% ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,40%. Attica Bank και Eurobank παραμένουν αμετάβλητες. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ώρες ή μέρες θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ολοκληρώνοντας έτσι, τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στο ταμπλό, η Coca Cole ενισχύεται κατά 2,64% ενώ η Viohalco κατά 2%. Κέρδη 1,4% σημειώνει ο Μυτιληναίος, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει άνοδο της τάξης του 09,56%. Στον αντίποδα, πτώση 2,32% καταγράφει η ΕΥΔΑΠ, ενώ η ΜΕΤΚΑ υποχωρεί στο 1,53%.

Στα οικονομία νέας της ημέρας, την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την απορρόφηση της «Καρέλα» ενέκρινε χθες το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Πανγαία. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί μέσω της ενοποίησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των δύο εταιρειών real estate, σε ορίζοντα τεσσάρων μηνών.

Συγχρόνως, τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή επτά σταθμών παραγωγής ενέργειας με τη χρήση ηλιακών φωτοβολταϊκών τεχνολογιών ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ,  υπογράφοντας συμβόλαιο 112 εκατ. ευρώ. Η ανάληψη του έργου περιλαμβάνει και τη λειτουργία – συντήρηση των επτά σταθμών. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο αφορά σε μεγάλης κλίμακας έργο, ισχύος 57MW, στο Πουέρτο Ρίκο και έχει υπογραφεί με την Oriana Energy, LLC, θυγατρική του Ομίλου Sonnedix (συλλογικά, “Sonnedix”), κορυφαίου Ανεξάρτητου Παραγωγού Ενέργειας (IPP) από μονάδες ηλιακής ενέργειας. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα