Oracle: Πτώση των μετοχών της στην Ευρώπη

Μετά τις χαμηλότερες των προβλέψεων πωλήσεις αδειών λογισμικού
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 12:46

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Oracle Corp. στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής λογισμικού ότι οι πωλήσεις νέων αδειών θα είναι χαμηλότερες των προβλέψεων, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι η εταιρεία βασίζεται πάρα πολύ στις εξαγορές για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

Οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο, υποχώρησαν 68 σεντς, ποσοστό 5%, φθάνοντας στα 12,90 δολ. στις 10:07 π.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στη Γερμανία, από 13,52 δολ. η μία που έκλεισαν χθες στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της χρήσης μετά το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 1,5%, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η εταιρεία κάνει πολλές εξαγορές.

Η αύξηση 12% των πωλήσεων νέων αδειών, ήταν εκτός των προβλέψεων της Oracle τον Ιούνιο, όταν μιλούσε για αύξηση 25%. Παράλληλα, η εταιρεία επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο κλείσιμο νέων παραγγελιών. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Larry Ellison οδήγησε την Oracle σε επτά εξαγορές, αξίας μεγαλύτερης των 18 δισ. δολ. φέτος. Οι πωλήσεις βάσης δεδομένων, οι οποίες αποτελούν το 80% των νέων δραστηριοτήτων, αυξήθηκαν λιγότερο από 2%, στα 502 εκατ. δολ. και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης.

Σε συνέντευξή του ο Ellison στις 21 Σεπτεμβρίου είπε ότι η Oracle θα συνεχίσει να βασίζεται στις εξαγορές για να διπλασιάσει τα έσοδά της στα 30 δισ. δολ. μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτές, περιλαμβάνουν την εξαγορά της Siebel Systems Inc., της δεύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών λογισμικού, ύψους 5,85 δισ. δολ., μετά την SAP AG, η οποία ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα