«Βαρίδι» στη Wall το πετρέλαιο

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 23:11
UPD:23:13
REUTERS/LUCAS JACKSON

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τη διολίσθηση του πετρελαίου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 37 δολαρίων/βαρέλι να παρασέρνει σε αρνητικό έδαφος τη Wall Street.

Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,14% στις 17.528,47 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,15% στις 5.040,99 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,19% στις 2.056,61 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε εκ νέου το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου κατέγραψε πτώση άνω του 3% , υποχωρώντας στα 36,83 δολάρια ανά βαρέλι. Οι απώλειες αποδίδονται στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού - τη μεγαλύτερη από τις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι παρά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (9%), ο «μαύρος χρυσός» αναμένεται να αποχαιρετήσει το 2015 με διευρυμένες απώλειες, σημειώνοντας μάλιστα, πτώση για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο.

Στο ταμπλό, ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε πτώση άνω του 2% , με τη μετοχή της Chevron να υποχωρεί κατά 1,84% και της Exxon Mobil κατά 0,74%. Πτωτικά (10,4%) κινήθηκε και η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals, ενώ η FedEx εμφάνισε απώλειες 0,83% μετά την επίσπευση των παραδόσεων λόγω της κακοκαιρίας στις νοτιοανατολικές και μεσο-δυτικές πολιτείες.

Κατά 9,51% υποχώρησε και η μετοχή της Freeport-McMoran, μετά την προαναγγελία αποχώρησης του συνιδρυτή και εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Τζέιμς Μόφετ.

Στα οικονομικά νέας της ημέρας, την εξαγορά της Metem ανακοίνωσε η General Electric, με το αντίτιμο της συμφωνίας - προς το παρόν - να είναι άγνωστο. H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016.

Η Metem είναι πάροχος τεχνολογιών ταχείας ψύξης, γεγονός που θα συνδράμει στην προσπάθεια της General Electric να βελτιώσει τη λειτουργία των μηχανών της. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, η General Electric είχε ανακοινώσει και την εξαγορά της Alstom.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα