Ταϊλάνδη: Θα συνεχιστεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων

Επισημαίνει η αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 10:57

ΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού θα συνεχίσει η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικητή της, Dr Tarisa Watanagase.

H αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, Dr Tarisa Watanagase.

Οι ανησυχίες της Bank of Thailand αυξάνονται για την επίδραση της ανόδου του πληθωρισμού στην οικονομική σταθερότητα, είπε η Tarisa κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, στις 24 Σεπτεμβρίου . Η Κεντρική Τράπεζα σε διήμερο σεμινάριο το Σαββατοκύριακο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την οικονομική προοπτική της Ταϊλάνδης και την νομισματική της πολιτική.

Η Κεντρική Τράπεζα σχεδόν τριπλασίασε τα βασικά επιτόκια δανεισμού πέρυσι, καθώς η άνοδος του κόστους των καυσίμων και των πρώτων υλών, αυξάνει τις τιμές των νέων κατοικιών, των αυτοκινήτων και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Ο πληθωρισμός στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, επιταχύνθηκε στο 5,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Αύγουστο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών.

«Βλέπουμε μεγαλύτερο κίνδυνο του πληθωρισμού, επειδή οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ή θα διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα», είπε η Tarisa, συμπληρώνοντας: «Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσες φορές θα πρέπει να τα αυξήσουμε, προκειμένου να ελέγξουμε τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας η οικονομία της Ταϊλάνδης, ύψους 163 δισ. δολ., προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό από 3,5% έως 4,5% φέτος, έναντι ανάπτυξης 6,1% το 2004, μετά το τσουνάμι από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα