Deutsche Bank: Πέρασε στην έκδοση ομολόγων σε ευρώ την Citigroup

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 11:44

ΟΤΑΝ η κυβέρνηση της Λιθουανίας θέλησε να εκδώσει ομόλογα σε ευρώ πέρυσι, διάλεξε την Citigroup Inc. και την UBS AG, για αναδόχους της.

Η κυβέρνηση ακολούθησε την προσφορά 600 εκατ. ευρώ (728 εκατ. δολ.), με άλλη μία πώληση ομολόγων, ύψους 600 εκατ. ευρώ φέτος τον Φεβρουάριο. Τη δεύτερη φορά, η Λιθουανία επέλεξε την Deutsche Bank AG ως κύρια ανάδοχο της πώλησης των ομολόγων και συνεργάστηκε πάλι με την UBS.

H Deutsche Bank, προσέφερε στη χώρα που έγινε μέλος των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004 την ευκαιρία να αποκτήσει μία ευρεία γκάμα επενδυτών, ανέφερε ο Lukas Tursa, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας της Λιθουανίας.

«Η Γερμανία ήταν πάντα μία μεγάλη βάση επενδυτών», είπε. «Τώρα έχουμε επενδυτές από τη Βρετανία και την Σκανδιναβία. Σε αυτό μας βοήθησε η Deutsche».

Η πώληση των ομολόγων της Λιθουανίας, η οποία υπερκαλύφθηκε επτά φορές ήταν μόλις μία από τις συμφωνίες που ώθησαν την Deutsche Bank στην πρώτη θέση μεταξύ των αναδόχων διεθνών ομολόγων από τον την 1η Ιανουαρίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H Deutsche Bank ανέλαβε την πώληση διεθνών ομολόγων ύψους 145,1 δισ. δολαρίων. Πέρυσι, η Citigroup, ήταν η υπ αριθμόν ένα διαχειρίστρια, με εκδόσεις 132,7 δισ. δολαρίων. Την ίδια χρονική περίοδο, υποχώρησε στη δεύτερη θέση, με 137,3 δισ. δολάρια. Η JPMorgan Chase & Co. ήταν τρίτη και συνολικά διαχειρίστηκε την πώληση διεθνών ομολόγων ύψους 108,1 δισ. δολαρίων.

Η ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για ομόλογα σε ευρώ ώθησαν τις προσφορές διεθνών ομολόγων 15% υψηλότερα στο 1,94 τρισ. δολ. τη χρονιά που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου έναντι 1,76 τρισ. δολ., πριν από ένα χρόνο. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός το σύνολο για το έτος ενδέχεται να ανέλθει σε 2,7 τρισ. δολ., 15% περισσότερα από τα 2,35 τρισ. δολ. το 2004, επίσης επίπεδα ρεκόρ.

Οι εκδόσεις σε ευρώ, που αποτελούν ένα μερίδιο της αγοράς που αυξάνεται, είχαν επίσης ταχύ ρυθμό. Περίπου το 58% των διεθνών ομολόγων ή 1,12 τρισ. ήταν φέτος σε ευρώ, κατά 56,3% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι και 44,6% το 2000. Η Deutsche Bank επίσης ήταν πρώτη σε αυτό το μερίδιο αγοράς με συμφωνίες 83,3 δισ. δολ., έναντι 64,6 δισ. δολ. για τη Citigroup που κατετάγη στη δεύτερη θέση.

Το ευρώ ξεπέρασε το δολάριο των ΗΠΑ το 2003, ως τον νόμισμα της προτίμησης έκδοσης διεθνών ομολόγων από εταιρείες, κυβερνήσεις και υπερεθνικών υποστάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, μόνο το 29,2% των ομολόγων που εκδόθηκαν ήταν σε δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα