Porsche: Πρόθεση απόκτησης του 20% της VW, πτώση των μετοχών

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 12:11

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σε ποσοστό 12%, σημείωσαν οι μετοχές της Porsche AG, της κατασκευάστριας των σπορ αυτοκινήτων 911, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αγοράζει το 20% των κοινών μετοχών της Volkswagen AG, με στόχο να αποτρέψει μια επιθετική εξαγορά, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Η κατάρρευση των μετοχών της Porsche, τα λέει όλα», ανέφερε ο Stephen Pope, επικεφαλής ερευνών της αγοράς μετοχών της Cantor Fitzgerald, στο Λονδίνο, ο οποίος δεν κάνει κάποια εισήγηση για τις μετοχές της Porsche, συμπληρώνοντας: «Η κίνηση αυτή χρειάζεται άλλη στρατηγική. Για να σιγουρέψει τη συνεργασία της με τη Volkswagen θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι πριν από πολλούς μήνες».

Η Porsche θα πληρώσει για τις μετοχές της Volkswagen εξαιρουμένου του κεφαλαίου που υπάρχει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η επένδυση θα είναι αξίας 3,3 δισ. ευρώ (4 δισ. δολ.), με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 23 Σεπτεμβρίου. Η Volkswagen με τη σειρά της καλωσορίζει το ενδιαφέρον της Porsche για την απόκτηση στρατηγικού μεριδίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Frank Gaube.

Volkswagen και Porsche συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή αυτοκινήτων και αναπτύσσουν υβριδικά αυτοκίνητα. Οι δυο τους έχουν επίσης δεσμούς αίματος. Η οικογένεια του προέδρου της Volkswagen, Ferdinand Piech, ελέγχει την Porsche. Εικασίες στις 22 Σεπτεμβρίου ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Kirk Kerkorian ενδέχετο να αγοράσει μερίδιο της Volkswagen, ώθησαν τις μετοχές της ανοδικά και στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Οι μετοχές της Porsche υποχώρησαν κατά 79,76 ευρώ, φθάνοντας στα 598,11 ευρώ η μία και ήταν 10% χαμηλότερα στις 9:31' π.μ. στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα. Αυτή, ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση των μετοχών σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών. Οι μετοχές της Volkswagen υποχωρούσαν 1,71 ευρώ, ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στα 50,51 ευρώ η μία και ήταν 0,5% χαμηλότερα, στις 9:45' π.μ., μετά την άνοδό τους κατά 1,7% με την έναρξη της συνεδρίασης.

Η Porsche αγόραζε τις κοινές μετοχές ή τις μετοχές με δικαίωμα ψήφου της Volkswagen τις τελευταίες ημέρες και τώρα κατέχει λιγότερο από το 5% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Manfred Ayasse χθες. Η Porsche έχει αποθέματα ύψους 3 έως 4 δισ. ευρώ και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά των μετοχών της Volkswagen, συμπλήρωσε.

Οι δεσμοί της Volkswagen με την Porsche υπάρχουν από τη δημιουργία της εταιρείας υπό το καθεστώς των Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ στη δεκαετία του 1930. Ο Ferdinand Porsche, ο παππούς του σημερινού προέδρου της εταιρείας, ηλικίας 69 ετών σήμερα, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που την διοίκησε. Ο πατέρας του, Anton Piech, παντρεύτηκε την κόρη του Porsche και έγινε διευθυντής της Volkswagen. Σήμερα η μεγάλη οικογένεια Porsche-Piech, ελέγχει το σύνολο των μετοχών με ψήφο της Porsche και ο Ferdinand Piech βρίσκεται στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σήμερα η Volkswagen κατέχει το 13% των κοινών μετοχών της, που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο μετά την Κάτω Σαξωνία, που κατέχει το 18,2%. Με βάση τον γερμανικό νόμο, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει το δικαίωμα κατοχής περισσότερων μετοχών, σύμφωνα με τον Gaube.

H Porsche δεν θα αγοράσει το μερίδιο της Κάτω Σαξωνίας, είπε με τη σειρά του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κρατιδίου, Matthias Sickert, σε τηλεφωνική του συνέντευξη χθες, συμπληρώνοντας: «Το κρατίδιο διατηρεί τη συμφωνία του με την Volkswagen».

«Το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας καλωσορίζει το ενδιαφέρον της Porsche AG να καταστεί ένας μεγάλος μέτοχος της Volkswagen AG», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός του, Christian Wulff, συμπληρώνοντας: «Αυτή η απόφαση δίνει μια καλή ευκαιρία στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία».

Η Porsche έχει ανακοινώσει ότι θα εμφανίσει για 11 η συνεχόμενη χρήση κέρδη, μετά τις πωλήσεις της που αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Τα έσοδα, τη χρήση που έληξε στις 31 Ιουλίου, σημείωσαν αύξηση 6,8%, φθάνοντας στα 6,56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας στις 13 Σεπτεμβρίου. Τα τελικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των κερδών, θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα